Kynsivallintulehdus – oireet ja hoito

Kynsivallintulehduksen hoidossa on tärkeää pitää tulehtunut alue puhtaana ja välttää ihon koskettelua tai puristamista.

Kynsivallintulehdus on usein kivulias ihotulehdus, joka esiintyy sormen tai varpaan kynnen ympärillä. Kynsivallintulehdus (paronychia) voi olla akuutti tai krooninen ja se voi aiheuttaa turvotusta, punoitusta sekä märkäkertymiä kynsivallin alueelle. Yleisimmin kynsivallintulehdus johtuu bakteerien, kuten stafylokokkien, aiheuttamasta infektiosta, mutta se voi myös liittyä toistuviin ärsytyksiin.

Artikkeli lyhyesti:

  • Kynsivallintulehdus on useimmiten helposti hoidettavissa oleva vaiva, kun se havaitaan ajoissa.
  • Useimmiten äkillinen kynsivallintulehdus johtuu sisään kasvaneesta kynnestä tai kynnen viereiseen ihoon kohdistuneesta vammasta, manikyyrista tai kynsivallin pureskelusta tai repimisestä.
  • Kotihoito lämpimillä kylvyillä ja antiseptisillä voiteilla tehoaa useimpiin kynsivallintulehduksiin varpaassa tai sormessa.
  • Yliopiston Apteekin valikoimasta löydät tehokkaat tuotteet kynsivallintulehduksen hoitoon: pihkavoide, pihkalakka tai antibioottivoide ovat kotihoitovaihtoehtoja tulehtuneeseen kynsivalliin. 

Mikä on kynsivallitulehdus?

Kynsivallintulehdus on sormen tai varpaan kynnen vieressä olevan ihon tulehdus. Tulehtunut kynsivalli on usein punainen, turvonnut ja kipeä. Pahentuessaan siitä voi myös vuotaa märkää.

"Kynsivallintulehdus on vaiva, joka voi syntyä helposti esimerkiksi kynsinauhojen repimisen tai liian lyhyeksi leikatun kynnen seurauksena. Tulehdusalue voi punoittaa ja olla arka, ja pahimmillaan se voi märkiä. On tärkeää tunnistaa oireet ajoissa, jotta hoito voidaan aloittaa nopeasti", neuvoo Yliopiston Apteekin farmaseutti Tiia-Maria Honkakoski.

Mistä kynsivallintulehdus johtuu?

Kynsivallintulehduksen tavallisimpia aiheuttajia ovat bakteerit (useimmiten Staphylococcus aureus), mutta krooninen tulehdus voi liittyä myös pitkäaikaiseen ärsytykseen kosteuden ja kemikaalien kanssa. Riskitekijöitä ovat esimerkiksi:

  • Kynsinauhojen repiminen tai leikkaaminen
  • Liian lyhyeksi leikattu kynsi
  • Tiukat jalkineet, jotka painavat kynsivallia
  • Jatkuva käsien tai jalkojen kosteus

Kynsivallintulehduksen oireet

Oireet voivat vaihdella tulehduksen voimakkuuden ja keston mukaan. Tyypillisiä oireita ovat:

  • Punoitus ja turvotus kynnen reunassa
  • Arkuus tai kipu koskettaessa
  • Lämmön tunne tulehtuneella alueella
  • Märkäerite tai märkäpatti kynsivallissa
  • Kroonisessa kynsivallintulehduksessa kynnen muoto voi muuttua

"Jos tulehdus pitkittyy yli kuukauden, puhutaan kroonisesta kynsivallintulehduksesta. Tällöin on hyvä hakeutua lääkärin arvioon, sillä taustalla voi olla sieni-infektio tai tarvetta paikalliselle antibioottihoidolle", neuvoo farmaseutti Tiia-Maria Honkakoski.

Kynsivallintulehduksen hoito

Kevyet ja akuutit kynsivallintulehdukset voi usein hoitaa kotikonstein:

  1. Lämpimät jalkakylvyt – Liota sormea tai varvasta lämpimässä vedessä 2–3 kertaa päivässä 10–15 minuutin ajan. Tämä pehmentää kudosta. Äkillinen, lievä kynsivallintulehdus, johon ei liity märkäistä eritettä, voi hoitua päivittäisellä kylvettelyllä. 
  2. Puhdistus ja kuivaus – Pese tulehtunut alue huolellisesti ja kuivaa se hyvin.
  3. Paikalliset voiteet – Levitä tulehtuneelle alueelle antiseptistä voidetta, kuten Bacibactia. Bacibact on antibioottivoide, joka sopii märkivien kynsivallintulehdusten hoitoon. Muista lukea pakkausseloste ennen käyttöä ja noudata annosteluohjetta tarkasti.
  4. Vältä tiukkoja kenkiä ja suojaa tulehtunut alue ylimääräiseltä paineelta.

Farmaseuttimme verkkoapteekin chatissa tai apteekissa auttavat valitsemaan oikean tuotteen tulehtuneen kynsivallin hoitoon.

Kynsivallintulehdus kotihoito

Farmaseutin vinkki: "Kun aloitat hoidon varhaisessa vaiheessa, tulehdus alkaa rauhoittua usein muutamassa päivässä. Jos alue kuitenkin pahenee tai märkii voimakkaasti, on hyvä kääntyä lääkärin puoleen antibioottihoidon tarpeen arvioimiseksi", sanoo Tiia-Maria Honkakoski.

Käsien kylvettäminen lämpimässä vedessä on hyvä kotihoitokeino sormen kynsivallintulehduksen hoitoon.

Lääkkeet ja voiteet kynsivallintulehdukseen

Jos kotihoito ei riitä, apua voi saada reseptivapaista itsehoitolääkkeistä tai lääkärin määräämistä reseptilääkkeistä:

  • Bacibact-voide on antibakteerinen lääkevoide märkivien ihotulehdusten, kuten märkivän kynsivallintulehduksen hoitoon.
  • Abicin Pihkalakka on 30 % kuusenpihkapitoisuudella oleva pihkalakka, joka tehoaa myös bakteeriperäiseen kynsivallintulehdukseen. Levitä hoidettavalle kynsivallille kerran päivässä. Tulehdus paranee yleensä 1–3 viikossa.
  • Abilar Pihkasalva tuo apua krooniseen kynsivallintulehdukseen ja muihin iho-ongelmiin. Muodostaa suojaavan esteen ja nopeuttaa tulehtuneen kynsivallin paranemista.
  • Sibicort on kortikosteroidivoide, jota lääkäri voi määrätä kroonisen kynsivallintulehduksen hoitoon, etenkin jos tulehdukseen liittyy ärsytystä ja punoitusta.

Tuotteet kynsivallintulehduksen hoitoon:

Milloin kynsivallintulehduksen kanssa lääkäriin?

Ota yhteyttä lääkäriin, jos:

  • Tulehdus ei parane kotihoidolla ja itsehoito ei rauhoita oireita viikossa
  • Tulehdus pahenee, leviää tai alkaa märkiä voimakkaasti
  • Alueelle muodostuu iso märkäpesäke, joka vaatii kirurgisen avauksen
  • Kyseessä on kynsivallintulehdus vauvalla – vauvan immuunijärjestelmä on herkempi, ja tulehdus voi vaatia antibioottihoitoa
  • Sinulla on krooninen kynsivallintulehdus, joka ei rauhoitu paikallishoidolla

"Vauvan kynsivallintulehdus on syytä näyttää lääkärille aina, sillä imeväisikäisellä infektio voi levitä nopeasti. Kotikonstit eivät silloin riitä", korostaa farmaseutti Tiia-Maria Honkakoski.

Kynsien leikkaaminen liian lyhyiksi tai huono manikyyri voivat altistaa kynsivallintulehdukselle, joten tulehduksen ennaltaehkäisynä kynnet tulee leikata niin, ettei sisäänkasvaneita kynsiä pääse syntymään.

Miten ehkäistä kynsivallintulehdus? – Farmaseutin vinkit arkeen

Kynsivallintulehduksen voi monissa tapauksissa ehkäistä oikeilla hoitorutiineilla ja huolellisella hygienialla. Ennaltaehkäisy on erityisen tärkeää henkilöille, joilla on taipumusta toistuviin tulehduksiin.

"Hyvä kynsien ja kynsinauhojen hoito on kaiken perusta. Vältä kynsinauhojen repimistä ja pidä kädet sekä jalat puhtaina ja kuivina. Käytä tarvittaessa suojaavia käsineitä, jos työskentelet kosteissa olosuhteissa tai kemikaalien parissa", neuvoo farmaseutti Tiia-Maria Honkakoski.

Farmaseutin parhaat vinkit kynsivallintulehduksen ehkäisyyn:

  • Leikkaa kynnet oikein: Vältä leikkaamasta kynsiä liian lyhyiksi tai pyöreiksi ja vältä kynsien reunoihin kohdistuvaa liiallista painetta.
  • Älä revi kynsinauhoja: Pidä kynsinauhat hyvässä kunnossa, sillä ehjät kynsinauhat estävät bakteerien pääsyn kynsivalliin. Kynsinauhoja voi hellästi työntää taaksepäin, mutta niitä ei pidä repiä.
  • Kosteuta ihoa säännöllisesti: Kuiva iho on alttiimpi halkeamille, jotka voivat toimia tulehduksien portteina. Käytä kosteuttavaa käsivoidetta tai kynsinauhaöljyä tai -voidetta.
  • Käytä hengittäviä kenkiä: Liian tiukat tai huonosti hengittävät kengät voivat altistaa varpaiden kynsivallintulehdukselle. Valitse kengät, jotka jättävät tarpeeksi tilaa varpaille.
  • Muista hygienia: Puhdista ja desinfioi kynsienhoitovälineet säännöllisesti, jotta vältät bakteerien leviämisen.

Jos sinulla on taipumusta krooniseen kynsivallintulehdukseen, kannattaa harkita Abilar Pihkasalvan tai Abicin Pihkalakan käyttöä säännöllisesti, sillä ne voivat auttaa pitämään ihon suojattuna ja ehkäistä uusien tulehdusten syntyä.

Usein kysyttyä kynsivallintulehduksesta

Voiko kynsivallintulehduksen hoitaa kotona?

Kyllä, lievä kynsivallintulehdus paranee usein kotikonstein. Lämmin jalkakylpy, huolellinen puhdistus ja antiseptinen voide, kuten Bacibact, auttavat tulehduksen hoidossa. Jos oireet eivät helpotu noin viikossa, on hyvä hakeutua lääkäriin.

Miten nopeasti kynsivallintulehdus paranee?

Akuutti kynsivallintulehdus voi parantua kotikonstein 3–7 päivässä. Itsehoitoa olisi hyvä jatkaa kuitenkin useampi viikko. Krooninen tulehdus vaatii pidempää hoitoa.

Milloin kynsivallintulehdus vaatii lääkärin hoitoa?

Jos tulehdus pahenee, leviää, alkaa märkiä voimakkaasti tai kestää yli viikon ilman helpotusta, on syytä hakeutua lääkärin arvioon. Erityisesti kynsivallintulehdus vauvalla tai krooninen tulehdus edellyttävät usein ammattilaisen hoitoa.

Voiko kynsivallintulehdus levitä muualle kehoon?

Vakavissa tapauksissa hoitamaton tulehdus voi levitä kynsivallista ympäröivään ihoon ja pehmytkudoksiin aiheuttaen esimerkiksi märkärakkuloita tai jopa verenmyrkytyksen riskin. Tämän vuoksi on tärkeää hoitaa tulehdus ajoissa ja tehokkaasti.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Tiia-Maria Honkakoski.