Jalkojen kotihoito – 7 ohjetta, joilla saat kauniit ja terveet jalat

Naisella ei ole kovettumia eikä kuivia jalkapohjia hyvän jalkojen rasvauksen ansiosta

Muistatko pitää huolta jaloistasi? Jalat kantavat sinua päivät pitkät ja vaikuttavat hyvinvointiisi, joten ne ansaitsevat hellää huomiota. Lue tästä, miten hoidat kuivat kantapäät, leikkaat varpaankynnet oikein ja teet kunnon jalkahoidon kotona. Nappaa talteen myös apteekin parhaat hoitotuotteet, joilla hoidat kuivat jalat kuntoon!

1. Jalkojen hoitaminen ehkäisee kuivat jalat

Hoidat ja hellit varmaankin kasvojesi ja vartalosi ihoa – mutta miten on jalkojesi laita? Jaloista huolehtiminen tuppaa helposti jäämään, vaikka hyvin hoidetut jalat ovat tuiki tärkeä osa hyvinvointia. Ja ovathan hoidetut jalat myös ilo silmälle!

 1. CCS JALKAVOIDE 75 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  CCS JALKAVOIDE 75 ml
  8,20 €
 2. ACO BODY FOOT CREAM RICH HAJUSTETTU 100 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ACO BODY FOOT CREAM RICH HAJUSTETTU 100 ML
  8,90 €
 3. FLEXITOL MOISTURISING FOOT CREAM 85 G
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  FLEXITOL MOISTURISING FOOT CREAM 85 G
  10,50 €
 4. CERAVE SA RENEWING FOOT CREAM 88 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  CERAVE SA RENEWING FOOT CREAM 88 ML
  Tarjoushinta 8,72 € Normaalihinta 10,90 €

Pitääkö jalkoja rasvata?

Jalkojen säännöllinen rasvaus ja kotihoito auttavat ehkäisemään erilaisia jalkavaivoja, joista voi hoitamattomina koitua jokin isompi pulma. Hyvässä peruskunnossa oleva jalkojen iho kannattaa rasvata aina, jos se tuntuu kuivalta. Kuivat jalat, etenkin ikääntyvillä, saattavat vaatia päivittäistä jalkojen rasvausta. Huono ja epäsäännöllinen jalkojenhoito voi altistaa monenlaisille jalkavaivoille, joista tyypillisimpiä ovat jalkasieni, sisäänkasvanut kynsi, kovettuma, halkeileva kantapää tai känsä ja syylä.

Miten saada kovettumat pois jaloista?

Kovettumien tärkein ennaltaehkäisy- ja hoitokeino on päivittäinen jalkojen rasvaus. Säännöllisellä jalkojen rasvaamisella kovettuma pysyy pehmeänä ja joustavana.

Jalkojen raspaus – kannattaako jalkoja raspata?

Kovettumia ei kannata poistaa ensisijaisesti raspaamalla, sillä jalkojen raspaus voi pahentaa vaivaa ja johtaa jopa ihomuutoksiin ihon puolustautuessa ja paksuuntuessa entisestään. Mikäli haluat raspata jalkoja, ole erityisen hellävarainen ja käytä jalkaraspia tai hohkakiveä vain silloin tällöin.

Kuivat ja halkeilevat jalkapohjat – mistä jalkapohjien kuivuus johtuu?

Kuivat jalat ja halkeilevat kantapäät ovat yleinen vaiva ja jalkojen kuivuus on yleisempää, kuin kuiva iho muualla kehossa. Kuivien jalkapohjien taustalla voi olla huonot ja epäsäännölliset jalkojenhoidon rutiinit tai joku jalkojen kuivuuteen altistava sairaus.

2. Jalkahoito kotona hoitaa kuivat jalkapohjat ja kovettuneet kantapäät

 1. Pese jaloista lika ja hiki pois.
 2. Tee halutessasi jalkakylpy. Käytä jalkakylpysuolaa, sillä se puhdistaa ja pehmentää ihoa. Jos jaloissasi on haavaumia tai varpaanvälit ovat auki, jätä jalkakylpy väliin.
 3. Voit tarvittaessa poistaa kovettumia hohkakivellä tai jalkaraspilla. Muista olla hellävarainen, sillä liiallinen raspaaminen voi aiheuttaa ihorikkoja sekä jopa pahentaa kovettumia, sillä liian voimakkaan raspauksen seurauksena iho voi puolustautuessaan paksuuntua entisestään.
 4. Kuivaa jalat huolellisesti, etenkin varpaiden välit ja kynnet. Jos niihin jää kosteutta, varvasväli voi aueta ja kynsiin tulla kynsisientä.
 5. Leikkaa kynnet tarvittaessa. Paksut varpaankynnet on helpompi leikata, kun ne ovat pehmenneet jalkakylvyssä.
 6. Viilaa kynnet, jotta niistä ei jää repsottamaan mitään, mikä voi aiheuttaa haavan tai kivuliaan lohkeaman.
 7. Voitele jalat jalkateristä sääreen asti rasvaisella perusvoiteella tai jalkavoiteella. Hiero jalkavoide ihoon, niin se imeytyy paremmin ja verenkierto vilkastuu.
 8. Jos jalkasi hikoilevat paljon, laita varpaiden väliin lampaanvillaa. Se imee kosteutta niin, että iho ei pääse hautumaan. Vaihda villa aamuin illoin.

3. Tee jalkahoidosta päivittäinen rutiini 

Kunnon jalkahoidon kylpyineen voi tehdä viikoittain, mutta parasta olisi, jos jaloilleen soisi pienen ajatuksen joka päivä. Yliopiston Apteekista löydät hoitotuotteita jalkahoitorutiinin joka vaiheeseen.

Päivittäin jalat kannattaa pestä, kuivata huolellisesti sekä rasvata. Vaikkapa päivittäisen suihkun yhteydessä kannattaa myös tutkia jalkojen ja kynsien kunto: Näkyykö kynsissä värimuutoksia? Onko jalkapohjaan tullut pientä kovettumaa, joka voisi viitata känsään tai syylään?

4. Leikkaa varpaankynnet oikein 

Varpaankynsien leikkaamisesta kannattaa tietää muutama knoppi:

 • Käytä klippileikkureita tai isoja kynsileikkureita, jotka purevat myös paksuihin kynsiin.
 • Leikkaa kynsi suoraan. Älä pyöristä reunoja, sillä se voi aiheuttaa sisäänpäin kasvaneen kynnen ja kivuliaan kynsivallintulehduksen.
 • Viimeistele jälki kynsiviilalla. Lasiviila on hellä mutta tehokas.

Muista, että esimerkiksi syyliä aiheuttava virus leviää likaisten välineiden kautta helposti, joten kullekin perheenjäsenelle kannattaa hankkia omat välineet – tai vaihtoehtoisesti välineet voi desinfioida

Samaa jalkavoidetta saa tietysti käyttää, jos se on kaikille sopiva.

5. Kuivat kantapäät – hoida tuttu vaiva

Harva meistä voi rehvastella ihanan pehmeillä kantapäillään – kuivat kantapäät ovat erittäin tavallinen riesa. 

Korppukantapäihin tepsii sama, yllä mainittu jalkojenhoitorutiini. Pehmennä ihoa ensin jalkakylvyllä. Sen jälkeen voit kevyesti raspata kovettumia hohkakivellä. Tärkeintä on kuitenkin voidella jalat riittävän tuhdilla voiteella päivittäin.

Jos kotihoito ei auta, jalkojenhoitaja voi auttaa kovettumien kanssa ja selvittää, onko jaloissa esimerkiksi rakenteellisia muutoksia, jotka aiheuttavat kovettumia.

Kuivien jalkojen syyt – mistä johtuu kuivat jalat?

Kuivat jalat johtuu siitä, ettei jalkojen pohjissa ole talirauhasia ja tämän takia ne ovat alttiimpia ihon kuivumiselle. Iho kuivuu myös iän myötä, sillä ikääntyvä iho tuottaa vähemmän rasvaa ja sen kyky sitoa vettä heikkenee. Kuiva iho voi kehittyä myös geneettisestä alttiudesta tai esimerkiksi sairauksien, kuten diabeteksen, jalkasienen tai atooppisen ihottuman seurauksena.

Kuivien jalkojen iho on usein hilseilevä ja karhean tuntuinen ja kuivat jalat saattavat myös kutista. Kun kosteutta menettävä jalkojen iho kuivuu ja se joutuu alttiiksi hankaukselle ja paineelle, syntyy myös kovettumia jalkoihin.

Kovettuneet kantapäät ovat alttiita halkeamille. Kuivat jalat voivat halkeilla aina verinahkaan asti. Jalkapohjan halkeamille altistavat ihon kuivuuden lisäksi myös seisomatyö ja ylipaino.

Kipeillä jaloilla liikkuminen voi olla vaikeaa, millä on vaikutusta toimintakykyyn ja koko terveyteen. Etenkin diabeetikoiden on syytä huolehtia jaloistaan aivan erityisen tarkkaan.

Kuivien jalkojen hoito – mikä auttaa kuiviin jalkoihin? 

Kuivia jalkoja ja karheita kantapäitä kannattaa hoitaa päivittäisella jalkojen rasvauksella. Hyvä jalkavoide erittäin kuiviin jalkapohjiin on riittävän rasvainen. Valitse kuiville jaloille ja todella kuiville jalkapohjille ureaa eli karbamidia sisältävä jalkavoide, joka pehmittää kovettumia ja kuivan ihon karheutta.

Halkeileville kantapäille löytyy erityisiä hoitovoiteita, jotka on suunniteltu erityisesti kantapään halkeamiin ja kovettuneille kantapäille.

Kuivien kantapäiden hoitoon kannattaa kokeilla silikonisukkia tai silikonikuppeja, jotka suojaavat ja hoitavat halkeamia kantapäässä. Silikonista valmistetut jalkojenhoitotuotteet myös tasaavat painetta kuivissa ja halkeavissa kantapäissä ja helpottavat usein myös kovettuneiden kantapäiden tuntemusta.

Jalkavoiteen levityksen jälkeen jalkoihin kannattaa pukea löysät puuvillasukat, jotka tehostavat voiteen vaikutusta ja suojaavat kuivat ja halkeilevat jalkapohjat.

6. Vältä tyypilliset mokat jalkojen kotihoidossa 

 • Älä unohda tarkkailla jalkojen kuntoa ja reagoida iho- tai kynsimuutoksiin. Näin vaivat eivät pääse äitymään pahemmiksi. Esimerkiksi hiertymät ja rakot kannattaa hoitaa heti, kun sellaisen havaitsee. Rakkolaastari ja desinfiointipyyhe kulkevat mukana, vaikkapa käsilaukussa. 
 • Kevyt, vartalolle tarkoitettu voide ei välttämättä ravitse jalkojen paksua ihoa tarpeeksi. Hanki siis hyvä jalkavoide.
 • Liika raspaaminen voi kiihdyttää kovettumien syntymistä. Pahimmillaan ihon voi raspata kipeille haavaumille.
 • Älä unohda kuivata jalkoja huolellisesti pesun jälkeen – se voi johtaa hautumiseen ja haavaumiin.
 • Käytä sopivia kenkiä. 

7. Lenkkeilijä ja korkokenkien käyttäjä, huomioi nämä 

Jalkasi ovat kovalla rasituksella etenkin, jos viihdyt paljon jalkojesi päällä – kantavathan ne kehosi painoa uskollisesti. Päkiäpehmuste on liialliseen kuormitukseen näppärä tuote: se toimii iskunvaimentajana, mutta ehkäisee hiertymien ja kovettumien syntyä.

Juoksijan jalat hikoilevat paljon, ja liika kosteus kengissä voi aiheuttaa jalkasientä. Voit käyttää ennen lenkkiä jaloille tarkoitettua suihketta, joka estää hikoilemista. Pese ja putsaa juoksukengät säännöllisesti.

Jos viihdyt usein korkokengissä, jalkojen kuntoa kannattaa tarkkailla erityisen tarkkaan. Etenkin kapeakärkiset korkkarit voivat aiheuttaa vaivaisenluun tai pahentaa sitä. 

7 x hyvä tuote jalkojen kotihoitoon

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin kosmetologi Saija Ruottinen.

 1. FOOTY CRACKED HEEL VOIDE KOVETTUMIIN 75 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  FOOTY CRACKED HEEL VOIDE KOVETTUMIIN 75 ml
  8,50 €
 2. CCS JALKASUIHKE 100 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  CCS JALKASUIHKE 100 ML
  12,90 €
 3. YA PEHMENTÄVÄ JALKAVOIDE 150 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA PEHMENTÄVÄ JALKAVOIDE 150 ML
  Tarjoushinta 6,93 € Normaalihinta 9,90 €
 4. KOCOSTAR FOOT MOISTURE PACK 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  KOCOSTAR FOOT MOISTURE PACK 1 KPL
  5,20 €