Pidä korvat puhtaina! Poista korvavaikku, suorita korvavahan poisto ja tee korvahuuhtelu kotona

Korvavaikku saattaa tukkia korvat ja heikentää kuuloa.

Kaupallinen yhteistyö: Orion ja Remo-Wax-tuotteet. Korvavaikku kiusaa. Käytätkö nappikuulokkeita useita tunteja päivässä? Nukutko korvatulpat korvissa? Muiden muassa nämä edistävät korvavaikun lisääntymistä ja epäpuhtauksia korvissa. Lue farmaseutin vinkit korvien puhtaanapitoon kotona. 

Nappikuulokkeet ovat tuttu näky katukuvassa, julkisissa liikennevälineissä, lenkkipoluilla ja kokouksissa. Langattomuus on tehnyt kuulokkeista niin helppokäyttöisiä ja huomaamattomia, että ne ovat lähes integroituneet osaksi ihmiskehoa.

Nappikuulokkeita ei kuitenkaan tulisi käyttää liian pitkiä aikoja, vaan on hyvä olla myös vaihtoehtoiset kuulokkeet olemassa tai kuunnella kokonaan ilman kuulokkeita. Nappikuulokkeiden käyttö edistää korvavahan eli vaikun muodostumista korvissa. Myös korvatulpilla on samat vaikutukset, jos niitä käyttää usein esim. nukkuessa. Vaikku saattaa tukkia korvat ja heikentää kuuloa, silloin on syytä tehdä korvavahan poisto ja korvahuuhtelu. 

Mitä on korvavaikku ja mistä sitä tulee? 

Korvavaha eli korvavaikku on eritettä, jota korvakäytävässä olevat rauhaset erittävät. Korvavahan tehtävä on suojata korvakäytävää kosteudelta ja epäpuhtauksilta. Normaalisti korvavaikku poistuu itsestään eikä korvavahan poistoa tarvitse tehdä. Joskus kuitenkin korvavaha muodostaa korvaan vahatulpan, jos vaikku ei poistu itsestään. Tällaisessa tapauksessa korvavahan poisto ja korvahuuhtelu ovat paikallaan. 

Korvavahan poisto – miten korvavaikku poistetaan oikein? 

Korvavaikku on helppo poistaa kotikonstein. Remo-Wax-tippojen tai Remo-Wax-korvasuihkeen ja korvapumpun avulla korvavahan poisto onnistuu kätevästi.  

 1. Lämmitä Remo-Wax-korvasuihke tai Remo-Wax-korvatippa kädessäsi jonkin aikaa. 
 2. Suihkauta Remo-Wax-korvasuihketta 2–3 suihkausta tai tiputa 20 Remo-Wax korvatippaa korvaan, joka on tukossa.  
 3. Laita vanutuppo korvaan tarvittaessa ja anna vaikuttaa vähintään 20–60 minuuttia. Tippojen tai suihkeen voi antaa vaikuttaa myös yön yli.
 4. Huuhtele korvat korvapumpun avulla. Käytä huuhtelussa kädenlämpöistä vettä ja huuhtele korva niin monta kertaa, että korvasta ulos tuleva vesi on kirkasta. Muista puhdistaa ja desinfioida korvapumppu ennen seuraavaa käyttökertaa. 

Milloin korvahuuhtelun voi tehdä? 

Korvahuuhtelun voi tehdä silloin, kun huomaat, että korvasi on tukossa tai lukossa, et kuule välttämättä kunnolla, eikä korvavaikku poistu itsestään korvasta. Älä kuitenkaan koskaan puhdista korvaa pumpulipuikon avulla, sillä pumpulipuikko saattaa työntää korvavaikun vaan syvemmälle korvaan. Myös, jos korvassa tuntuu kipua tai korvan tärykalvo on rikki, käänny lääkärin puoleen.  

Korvahuuhtelu kotona – miten korvahuuhtelu tehdään? 

 1. Valuta kädenlämpöistä vettä puhtaaseen astiaan tai lavuaariin. 
 2. Ime korvapumppuun vettä astiasta. 
 3. Vie korvapumppu korvakäytävän suulle vain noin parin millimetrin syvyyteen. 
 4. Purista pumppua niin, että vesi pääsee huuhtelemaan korvaa. 
 5. Huuhtele niin kauan, kunnes ulostuleva vesi on kirkasta. 

Sattuuko korvahuuhtelu? 

Ajatus korvahuuhtelusta ja veden pumppaamisesta korvakäytävään saattaa vieroksuttaa ja jännittää. Korvahuuhtelu on kuitenkin täysin turvallinen toimenpide, kun tärykalvo on ehjä, eikä korva ole kipeä. Korvahuuhtelu ei satu tai aiheuta vaaraa kuulolle. Korvien huuhtelussa kannattaa muistaa käyttää kädenlämpöistä vettä, sillä viileä vesi voi tuntua korvassa ikävältä.  

Korvahuuhtelu ja kuulolaite 

Korvia voi huuhdella, vaikka käytössäsi olisikin kuulolaite. Poista kuulolaite korvahuuhtelun ajaksi ja laita se takaisin paikoilleen vasta, kun kaikki vesi on poistunut korvasta ja korvasi on kuiva. 

Nappikuulokkeiden jatkuva käyttö edistää korvavahan muodostumista.

Onko kuulosi kunnossa? Tee helppo kuulotesti 

Jokaisen kuulo heikkenee iän myötä. Välillä onkin hyvä testata, onko kuulo vielä kunnossa. Helpolla kuulotestillä testaat kuulosi tason minuutissa. Testi testaa eri taajuuksilla olevia ääniä, ja sinun on vain laitettava merkille, mikä on korkein taajuus, jonka kuulet. Huomioi, että kuulotesti on suuntaa antava. Kuulon alenema tulee todeta valvotuissa olosuhteissa, terveydenhuollon tekemän kuulotestin avulla. 

Valitse kuulotestin tekemiseen rauhallinen ympäristö tai käytä testin tekemiseen kuulokkeita.  

Ennaltaehkäise korvavahan syntymistä 

Korvavahan syntymistä voi ennaltaehkäistä ylläpitämällä korvien puhtautta. Voit ennaltaehkäistä korvavahan ja vahatulppien muodostumista suihkauttamalla Remo-Wax-korvasuihketta tukkiutuvaan korvaan 2–3 painallusta n. kerran kuukaudessa. Muista korvahuuhtelu myös ennaltaehkäisevässä hoidossa. 

3 x hyvä tuote korvien puhtaanapitoon 

 1. Remo-Wax-korvatipat + pumppu on erinomainen tuote niille, jotka ovat huuhtelemassa korvia ensimmäistä kertaa. Tipat irrottavat korvaan kertyneen korvavahan ja liuottavat korvaan syntyneen vahatulpan nopeasti ja tehokkaasti, minkä jälkeen korvakäytävä huuhdellaan pumpun avulla. 
 2. Remo-Wax-tipat sopivat niille, joille korvahuuhtelu on tutumpaa ja korvapumppu on jo olemassa. Vaikutusajan päätteeksi korvakäytävä huuhdellaan korvapumpulla. 
 3. Remo-Wax-korvasuihke toimii samaan tapaan kuin korvatipat ja se irrottavat kertyneen vaikun korvasta. Suuttimen avulla korvasuihke on helpompi annostella itse, kun usein tippojen annostelu on helpompaa toiselle. Suihkeen vaikutusajan päätteeksi korvat huuhdellaan korvapumpun avulla. 

Huomioithan, ettei Remo-Wax-tuotteita saa koskaan käyttää särkeviin tai vuotaviin korviin tai korviin, joista tärykalvo on puhkaistu. Lasten korvien huuhtelu kannattaa suorittaa lääkärin tai terveydenhoitajan vastaanotolla. Remo-Wax-tuotteita saa käyttää lapsille vain lääkärin harkinnan mukaan. 

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Susanna Hynninen.