Mitä ihosi kaipaa juuri nyt? Näin opit tuntemaan ihosi tarpeet

Nainen hoitaa ihoaan sopivilla ihonhoitotuotteilla

Tunnetko ihotyyppisi ja tiedätkö, millaista hoitoa ihosi tarvitsee tällä hetkellä? Yliopiston Apteekin kosmetologi antaa viisi vinkkiä, joilla opit tunnistamaan ihosi tarpeet. Jos kaipaat ammattilaisen tukea, tule Yliopiston Apteekkiin tai kysy lisää ihonhoidon asiantuntijoiltamme chatissa!

1. Luota tuntumaan ja ammattilaiseen

Tunnustele ensin, miltä ihosi tuntuu. Jos iho kiristää tai hilseilee, se on kuiva. Jos se kiiltää, se on todennäköisesti rasvainen. Jos ihossa on näppylöitä ja mustapäitä, se on yleensä epäpuhdas, ja jos se on vähän tätä kaikkea, kyseessä on sekaiho. Jos ihosi on pehmeä ja kimmoisa, se on normaali.

Ihan näin yksikertaista ihon analysointi ei tietenkään ole. Esimerkiksi tukkeumia voi esiintyä monesta syystä kuivallakin iholla. 

Yliopiston Apteekin kosmetologeilta ja farmaseuteilta kannattaa pyytää apua, he osaavat auttaa kaikissa ihohuolissa.

2. Näe iho pulman takana

Ihon harmit eivät aina ole sidoksissa ihotyyppiin. Esimerkiksi kuivan ihon alla voi piillä normaali iho, joka paljastuu, kun pintakuivuus saadaan selätettyä.

Jos oman ihotyypin määritteleminen tuntuu vaikealta, kysy neuvoa ihonhoidon asiantuntijoiltamme. He löytävät sekä pulmaa hoitavat että ihotyypin ominaisuuksia tukevat tuotteet.

3. Huomioi ikä ja vuodenajat

Iho muuttuu iän, olosuhteiden ja vuodenaikojen mukana. Valitse hoitotuotteet aina sen hetkiseen tarpeeseesi, älä kaverin suosituksen tai vanhan tottumuksen pohjalta.

Vaikka iho olisi joskus todettu rasvaiseksi, ihosi voikin olla nykyisin kuiva. Jos siis vuosia palvellut geeli ei enää riitä ihon pehmentäjäksi, ihotyyppisi on saattanut muuttua ja tuotteetkin kannattaa silloin päivittää.

4. Kaikki ihotyypit voivat herkistyä

Mikä tahansa ihotyyppi voi olla ajoittain ärtynyt tai herkkä. Tyypillisintä tämä on talvella, kun iho kuivuu sään, valon puutteen ja kuivan sisäilman takia. Kuivana ihon vastustuskyky ei ole parhaimmillaan, joten iho saattaa reagoida tavallista herkemmin.

Kun iho kiukuttelee, keskity rauhoittavaan kosteuttamiseen ja vaihda ihonhoitotuotteet sekä puhdistustuotteet herkälle iholle sopiviksi.

5. Ikääntyvä iho ei ole ihotyyppi

Kun iho ikääntyy, sen tyyppi voi muuttua mutta ei kadota. Vaihdevuodet ja hormonitoiminnan muutokset aiheuttavat muutoksia ihossa ja iholla on tapana kuivua ja menettää kimmoisuutta. Kaikki ikääntyvät ihot ovat erilaisia, ja siksi hoitoaineita valitessa ihon yksilölliset tarpeet sekä vallitseva vuodenaika täytyy ottaa huomioon. Älä tyydy pelkkiin silottaviin ja kiinteyttäviin anti-age-aineisiin, vaan valitse tuotteet, jotka todella hoitavat myös ihotyyppisi tarpeita. Näin iho voi hyvin ja näyttää nuorekkaalta. 

Ihonhoidon asiantuntijamme apunasi apteekeissa & chatissa

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin kosmetologi Nelli.