Helppoa kuin haavanhoito – opettele nämä 3 asiaa ja hoidat haavat oikein

Äiti laittaa lapselle laastarin pieneen haavaan kädessä

Kaupallinen yhteistyö: Hansaplast. Tiskatessa terävä veitsi tekee piston peukaloon. Terä lipsahtaa ihokarvoja ajellessa ja tekee ihoon ikävän viillon. Saksenterä sohaisee sormeen. Kuulostavatko nämä arjen haaverit tutuilta tai ainakin mahdollisilta? Tekevälle sattuu – joskus aivan kirjaimellisesti – ja siksi oikea haavanhoitorutiini on hyvä hallita. Opettele kolmen kohdan haavanhoito-ohje ja haavat parantava aika kuluu nopeasti.

Miksi haava on tärkeää suojata?

Haavan suojaaminen on paranemisen kannalta ensisijaisen tärkeää. Jos haava on paljas, se on aseeton erilaisia infektioita, turvotusta ja muita paranemista viivästyttäviä harmeja kohtaan.

Bakteerit pääsevät elimistöön helposti avoimen, suojaamattoman haavan kautta ja voivat aiheuttaa tulehduksen. Päästessään syvälle ihon pinnan alle ne voivat aiheuttaa vaikean ja vaikeasti hoidettavan infektion, joka hidastaa paranemisprosessia, leviää ja aiheuttaa lisäpulmia. 

Laastarit tukevat haavan paranemista aina vahingon tapahduttua siihen saakka, kunnes paranemisprosessi on päättynyt. Ne suojaavat ihokudosta ulkoisilta vaikutuksilta, kuten paineelta, vedeltä, likaantumiselta ja infektioilta.

Kuinka pitkään laastaria kuuluu pitää?

Haavan paranemisen kesto riippuu haavasta. Jos haava on kooltaan suuri tai syvä, sen paranemisessa voi kestää monia viikkoja. Tänä aikana haavaan muodostuu uutta kudosta eli gnalulaatiota.

Haavan tyypistä, koosta ja sijainnista riippuu, millaisen laastarin tarvitset. Oikeanlaisella laastarilla haava on varmasti suojassa ulkoisilta vaikutuksilta ja infektioriskiltä ja paraneminen on mahdollisimman nopeaa.

Vaihda laastari joka päivä. Tarkista samalla, kuinka haavan paraneminen edistyy. Erityisesti kannattaa tarkkailla, näkyykö ihossa tulehdukseen tai muuhun poikkeavaan viittaavia oireita. 

Laastarin vaihtaminen on tärkeää myös hygieniasyistä. Uudenaikaiset, vedenkestävät laastarit antavat ihon hengittää, ja ne ovat erityisen ihoystävällisiä.

Näin hoidat haavaa oikein – Puhdista, suojaa, paranna

1. Puhdista vahingoittunut ihoalue. Pese ensi kädet huolellisesti saippualla ja puhtaalla vedellä ennen haavan hoidon aloittamista. Käytä haavan puhdistukseen ensisijaisesti puhdasta vettä. 

Jos juotavaksi kelpaavaa vesijohtovettä ei ole saatavilla, voi haavan puhdistukseen käyttää pullotettua vettä, keittosuolaliuosta tai tarvittaessa haavapuhdistetta. Tuore haava ei välttämättä tarvitse puhdisteainetta lainkaan, mutta jos haava on selkeästi tulehtunut, haavapuhdisteainetta on hyvä käyttää.

Puhdistamisen apuna on hyvä käyttää harsoa tai puhdasta liinaa. Älä yritä poistaa haavaan mahdollisesti joutuneita vierasesineitä, kuten lasinsiruja itse. Näihin toimenpiteisiin tarvitaan terveydenhuollon ammattilaista.

2. Kun haava on puhdistettu ja verenvuoto on tyrehtynyt, laita haavalle laastari. Varmista, että laastari ei laskostu tai veny kiinnitettäessä, jotta haava pääsee paranemaan ihanteellisissa olosuhteissa. 

3. Voit auttaa ihoa paranemaan turvallisesti ja ilman arpia levittämällä haavalle säännöllisesti haavanhoitovoidetta, kunnes se on kokonaan parantunut.

Kokeile näitä haavanhoitotuotteita:

 • Hansaplast Green & Protect -kangaslaastarista on helppo leikata sopivan kokoisia palasia. Laastari sopii kaiken tyyppisten pienten haavojen peittämiseen ja suojaamiseen. Se on vettähylkivää ja kestävää materiaalia ja sillä on erittäin hyvä kiinnitys. Haavatyyny ei tartu ihoon.
 • Hansaplast Green & Protect Strip -laastaripakkauksessa on kahden kokoisia laastareita, jotka on helppo napata kassiin tai matkalle mukaan. Laastareissa on käytössä Bacteria Shield -teknologia, joka auttaa suojaamaan ja pitämään haavan puhtaana. Haavatyyny ei tartu ihoon, mutta liimapinnalla on erittäin vahva kiinnitys.
 • Hansaplast-haavanhoitopakkaus sisältää kolme matkakokoista haavanhoitotuotetta. Antiseptinen haavapuhdiste sopii akuuttien haavojen, naarmujen ja jopa vähäisten 1. tai 2. asteen palovammojen sekä avoimien rakkuloiden puhdistukseen. Pakkauksen steriilit ja hyvin kiinnittyvät laastarit ovat erittäin hengittäviä ja ne on tehty iholle hellävaraisesta materiaalista. Haavahoitovoide edistää haavan paranemista ja auttaa vähentämään arpeutumista. Voidetta voidaan käyttää avoimiin pieniin pintahaavoihin, jotka voi tarvittaessa peittää vielä laastarilla.

Mitkä ovat haavanhoidon sudenkuopat?

Paljas haava on altis erilaisille haittatekijöille. Ilmakylvyt eivät siis ole paras keino haavanhoidossa, sillä ne kuivattavat ja viilentävät haavan pintaa – mikä voi aiheuttaa tarpeetonta kipua. Paljaana olevaan haavaan voi tarttua myös likaa, roskia tai kuituja.

Vesi on myös riskitekijä haavalle. Vesi voi olla esimerkiksi bakteerien likaamaa tai sisältää muita haitallisia aineita, kuten klooria, jolloin se voi kasvattaa huomattavasti infektion riskiä ja pitkittää paranemista. Lisäksi vesi turvottaa ihoa ja saa haavan sulkeutumaan. Silloin bakteerit ja virukset pääsevät helposti haavaan.

Haavan päälle muodistunutta rupea ei pidä koskettaa, eikä varsinkaan repiä. Vältä myös vaatteiden tai muiden ulkoisten tekijöiden aiheuttamaa hankausta ja painetta.

UV-säteitä ja altistumista auringonvalolle pitää välttää kaikissa vaiheissa, sillä auringolle altistuminen voi aiheuttaa punaisia, näkyviä arpia ja ihon värjäytymistä.

 

Milloin haava vaatii lääkärin hoitoa?

 • jos kyseessä on eläimen tai ihmisen purema
 • jos haavassa on vierasesineitä
 • jos haava on kasvojen alueella
 • jos haavan saaneella ei ole jäykkäkouristusrokotus voimassa
 • jos haavassa on infektion merkkejä, kuten punoitusta, kuumotusta, kipua ja turvotusta
 • jos haava on syvä ja aiheuttaa voimakasta verenvuotoa. Syvän haavan hoito vaatii välitöntä lääkäriin hakeutumista.
 • jos et onnistu puhdistamaan haavaa kunnolla
 • jos haavan paraneminen pitkittyy
 • Jos haavan saanut sairastaa diabetesta ja etenkin silloin, jos haava tai ihon halkeama on jaloissa

Hansaplast Green & Protect – kohti kestävää haavanhoitoa 

Innovatiiviset Hansaplast GREEN & PROTECT -laastareissa yhdistyvät ympäristöystävälliset materiaalit ja luotettava laatu. Hansaplast GREEN & PROTECT -tuotteet ovat 100% ilmastoneutraaleja, sillä niiden hiilipäästöt on kompensoitu sertifioitujen metsityshankkeiden kautta. Hanke sijaitsee kiinalaisessa Guizhoun maakunnassa ja se kattaa kaikkiaan 23700 hehtaaria joutomaata. 

Hankkeen tarkoituksena on osallistua ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön sitomalla ilmakehän hiilidioksidia istutettuihin puihin samalla, kun kiinnitetään huomiota paikalliseen kestävään kehitykseen, ympäristönsuojeluun ja luonnon monimuotoisuuden varjelemiseen sekä maanparannukseen. 

Kaikki metsitystyö tehdään yhteistyössä ja täydessä yhteisymmärryksessä paikallisten kylätoimikuntien ja asukkaiden kanssa. Istutetut puut ovat pääasiassa alueella muutoinkin kasvavaa lajiketta, kuten kiinanpunamäntyä, keihäskuusta, sypressiä tai Pinus Yunnanensisia.

Tätä kaikkea on Hansaplast GREEN & PROTECT:

 • Ympäristöystävällinen haavasuoja, joka suojaa pieniä haavoja
 • Haavatyyny ja taustamateriaali on valmistettu luonnosta peräisin olevista kuiduista, ja ne ovat täysin biohajoavia
 • Paperi- tai kartonkipakkaus on FSC-sertifioitu, taitekartonkipakkaus on tehty 93% kierrätetystä kartongista
 • Kaikki kasviperäiset materiaalit ovat peräisin FSC*-sertifioiduista metsistä

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Leeni Tolvanen.

Kaupallinen yhteistyö: Hansaplast.