Tikku sormessa, nilkka nyrjähti, ampiainen pisti? Näin hoidat pienet kesävaivat

äiti hoitaa lapsen asfaltti-ihottumaa kesällä

Kesällä sattuu ja tapahtuu. Varaudu pieniin kesähaavereihin oikeilla apteekkituotteilla ja hoito-ohjeilla. Katso myös lista välttämättömistä apteekkituotteista, jotka kannattaa hankkia mukaan kesämökille, veneeseen tai autoon kesäksi.

Haavat, nirhaumat, hiertymät ja rakot

Kesäaktiviteeteissa, kuten ulkona liikkumisessa tai puutarhatöissä, voi tulla pieniä haavoja ja naarmuja. Lapsi voi kaatua pyörällä ajaessa, juostessaan tai leikkiessään. Pienet haaverit kuuluvat kesään.

Paras tapa varautua niihin on pitää käden ulottuvilla ensiapupakkaus tai haavanhoitosetti, josta löytyy ainakin haavanhoitotuotteita ensiaputarpeisiin. Haavanhoito on hyvin yksinkertaista, kun muistaa muutamat perusasiat haavanhoidosta! Pienen haavan suojaksi riittää laastari. Rakkoon paras suoja on rakkolaastari, vaihtoehtoisesti voit käyttää ensiapupakkauksen haavataitoksia ja sideharsoa tai ihoteippiä

Hoida haavat ja nirhaumat näin:

  1. Pese kädet huolellisesti ennen haavan käsittelyä.
  2. Desinfioi ensin haavakohta antiseptisellä haavasumutteella.
  3. Poista mahdollinen tikku ihosta teräväkärkisillä pinseteillä. Jos haluat, voit suihkauttaa haavasumutetta suoraan pinsettien kärkeen. Desinfioi haavakohta uudestaan tikun poiston jälkeen.
  4. Kuivaa haava taputtelemalla se varovasti puhtaalla pyyhkeellä tai haavataitoksella.
  5. Suojaa haava laastarilla tai haavasidoksella
  6. Vaihda sidos säännöllisesti tai tarpeen mukaan.
  7. Pidä haava puhtaana ja kuivana.
  8. Seuraa haavan paranemista.

Asfaltti-ihottuma – asfaltti-ihottuman hoito kotikonstein on helppoa

Asfaltti-ihottuma syntyy, kun ihon pintakerros vaurioituu esimerkiksi kaatuessaan soralle tai asfaltille. Asfaltti-ihottumat ovat tyypillisiä kesäajan harmeja, kun sääret ja käsivarret ovat kesävaattaiden ansiosta paljaina ja alttiina kolhuille esimerkiksi pyöräillessä, potkulautaillessa ja rullaluistellessa.

Hoida asfaltti-ihottuma näin:

  1. Puhdista iho suihkuttamalla sitä kehonlämpöisellä vedellä. Vältä hankaamista.
  2. Tarvittaessa poista varovaisesti pinseteillä kivet, tikut ja muut vierasesineet.
  3. Kuivaa alue taputtelemalla se varovasti puhtaalla pyyhkeellä tai haavataitoksella.
  4. Peitä alue rasvataitoksella tai silikoniverkolla
  5. Laita päälle haavaeritettä imevä haavatyyny tai kuitutaitos, jonka voi kiinnittää ihoteipillä.

Ensimmäisten päivien aikana asfaltti-ihottumaa tulee suihkutella päivittäin ja samalla vaihtaa puhtaat haavasidokset. Hakeudu asfaltti-ihottuman kanssa lääkäriin, mikäli haavaan ilmestyy tulehduksen merkkejä tai haavaa ei saa kivun takia puhdistettua huolellisesti.

asfaltti-ihottuman hoito kotikonstein on helppoa kuin haavan hoito

1. Puhdista asfaltti-ihottuma suihkuttamalla sitä haalealla vedellä, kunnes haava on puhdistunut hiekasta ja liasta. Desinfiointiaineiden ja haavasumutteiden sijaan asfaltti-ihottumassa ensisijainen puhdistustuote on kunnon suihkuttelu vedellä!

2. Poista asfaltti-ihottumasta vierasesineet pinseteillä. Kivet, sora, tikut ja lasinsirut saattavat suihkuttelun jälkeen vaatia poistoa pinseteillä.

3. Suojaa asfaltti-ihottuma tarttumattomalla haavasidoksella. Sopivan sidoksen teet simerkiksi rasvataitoksesta tai silikonisesta verkosta sekä haavatyynystä ja ihoteipistä. Toinen vaihtoehto on käyttää rasvataitoksen päällä haavalappua.

Pienet palovammat 

Puusauna, grilli ja nuotio kuuluvat kesään. Mökillä tai kesäretkellä puustallessa voi helposti saada pieniä palovammoja. Nämä palovammat tunnistaa punoituksesta, ärtyneestä ihosta ja siitä, että ihossa on korkeintaan vain pieniä rakkuloita. Onneksi pienet palovammat voi helposti hoitaa kotona

Hoida pienet palovammat näin:

  1. Viilennä palovammakohtaa juoksevan veden alla 10–20 minuuttia.
  2. Suojaa iho palovammalaastarilla tai rasvataitoksella ja haavasidoksella. Palovammalaastarit ovat näppäriä, sillä niissä on mukana viilentävä vaikutus. Läpinäkyvää laastaria voi pitää ihon suojana jopa seitsemän päivää putkeen ja seurata ihon paranemista laastarin läpi. Palovammalaastarit sopivat sekä lapsille että aikuisille. Palovammakohdan voi myös suojata ensiapupakkauksen sidetarpeilla. Jos palovamma tekee kipeää, voi särkyyn tarvittaessa ottaa särkylääkettä suun kautta.
  3. Jatka hoitoa tarvittaessa voiteella. Lieviä palovammoja voi hoitaa vielä laastarin tai siteen poistamisen jälkeen B-vitamiinivoiteella. Älä kuitenkaan lisää voidetta esimerkiksi puhjenneeseen rakkulaan tulehdusriskin vuoksi. 

Nyrjähdykset 

Nilkka nyrjähti metsäretkellä? Nyrjähdykset ovat yleisiä loukkaantumisia. Ne syntyvät, kun nivel joutuu äkilliseen liikkeeseen. Vamman seurauksena oireena on kipua ja turvotusta sekä mustelmia verenvuodon seurauksena. 

Hoida nyrjähdys näin:

Nyrjähdyksiin ensiapuna toimii kohoasento, kompressio ja lepo.

  1. Kohoasento. Nosta nyrjähtänyt nilkka kohoasentoon. Se vähentää turvotuksen muodostumista. Kylmähoitoa ei suositella enää ensiaputoimena, koska sen teho pehmytkudosvammojen hoidossa on vaatimaton.
  2. Kompressio. Kääri lopuksi nilkka tukevasti esimerkiksi kompressiositeellä, ensiapupakkauksen ideaalisiteellä tai muulla tukevalla tukisiteellä.
  3. Lepo. Nyrjähtänyt nilkka kaipaa lepoa. 

Jos jalalla pystyy astumaan, ei kyseessä ole todennäköisesti isompi vamma. Tällöin nilkkaa voi parannella kotona viikon verran. Jos nyrjähdys ei parane, on hyvä hakeutua lääkäriin.

Ensisijaisena kipulääkityksenä urheiluvamman jälkeen suositellaan parasetamolia, mikäli sen käytölle ei muutoin ole esteitä. Myös paikallisesti käytettävistä valmisteista piroksikaamia ja diklofenaakkia sisältävien voiteiden tai geelien on osoitettu lievittävän esimerkiksi nyrähdyksistä, venähdyksistä ja muista urheilu- ja rasitusvammoista johtuvaa akuuttia kipua. Myös ibuprofeeni-geeli saattaa lievittää kipua edellä mainituissa tilanteissa, mutta tutkimusnäyttö sen tehosta on vähäisempää. Tutustu huolellisesti lääkkeen pakkausselosteeseen ennen käyttöä ja varmistu lääkkeen soveltuvuudesta apteekista tai lääkäriltäsi.

Auringonpistos, nestehukka ja ihon palaminen

Niin ihana kuin aurinko onkin, kannattaa sen kanssa olla varovainen. Suorassa auringonpaisteessa ja helteessä oleskelu voi aiheuttaa auringonpistoksen, nestehukan ja polttaa ihoa. Auringonpistos ja nestehukka tuntuvat usein kehossa heikotuksena, pahoinvointina ja päänsärkynä. Auringonpistos voi jopa nostaa kuumeen.

Auringon haitat voi monesti välttää ennakoimalla eli huolehtimalla nesteytyksestä kesän hellepäivinä ja suojaamalla ihoa aurinkovoiteilla ja vaatetuksella. Muista myös lisätä aurinkosuojaa päivän mittaan, ja välillä siirtyä varjoon.

Jos iho kuitenkin kärähtää, vältä seuraavat päivät aurinkoa, hoida ihoa hydrokortisonivoiteella, after sun -tuotteilla ja ota tarvittaessa tulehduskipulääkettäNestehukan iskiessä nesteytysjuomat auttavat tasapainottamaan nestevajetta. 

Hyönteisten pistot, puremat sekä punkit

Jos reagoit voimakkaasti hyönteisten pistoihin, ota antihistamiinitabletti jo vähintään tuntia ennen hyönteisten pistoille altistumista. Allergian hoitoon käytettävät antihistamiinitabletit hillitsevät hyönteisten pistoista aiheutuvia reaktioita. Iholle ja vaatteisiin lisättävät hyttyskarkotteet ovat myös hyviä ehkäisemään pistoja ja puremia. 

Hyönteisten puremien ja pistojen aiheuttamiin paukamiin voi käyttää hydrokortisonivoidetta tai antihistamiinipuikkoa. Ne lievittävät kutinaa. Kylmä toimii myös kutinan rauhoittajana. Paukamaa voi siis viilentää vaikka jääpalalla tai kylmäpakkauksella.

Ilman reseptiä itsehoitolääkkeinä myytävät hydrokortisonitabletit, kuten Kyypakkaus tai Ampikyy ovat edelleen perustarvikkeita kesämökin lääkekaappiin tai kodin apteekkikaappiin, sillä kyytabletteja voi ottaa avuksi ampiaisenpistoon tai kyykäärmeen puremaan

Punkeilta suojautuminen on oma lukunsa. Muista nämä:

  1. Punkkirokotus on suositeltava, jos oleskelee kesällä alueella, jossa on paljon punkkeja. Muista suojata punkeilta myös lemmikit.
  2. Suojaa iho luontoon lähtiessä pitkillä lahkeilla ja hihoilla.
  3. Käytä punkkikarkotteita.
  4. Tee joka ilta punkkisyyni sekä itselle että lapsille. Punkit viihtyvät etenkin taivealueilla.
  5. Pidä punkkipihdit, punkkirauta tai punkinpoistaja aina mukana etenkin, jos liikut metsässä. Jos punkki löytyy, on se tärkeää saada kokonaisena irti ihosta mahdollisimman nopeasti. Tartu punkkia pihdeillä punkin imukärsän tyvestä aivan ihon vierestä ja nosta punkki ihosta suoraan ylöspäin. Lopuksi desinfioi kohta haavasumutteella.

Eli mitä apteekista pitikään hakea?

Vähimmäisvarustus mökille, autoreissulle ja veneeseen:

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Anna Isoniemi.