Tikku sormessa, nilkka nyrjähti, ampiainen pisti? Näin hoidat pienet kesävaivat

asfaltti-ihottuman hoito kesällä

Kesällä sattuu ja tapahtuu. Varaudu pieniin kesähaavereihin oikeilla apteekkituotteilla ja hoito-ohjeilla. Katso myös lista välttämättömistä apteekkituotteista, jotka kannattaa hankkia mukaan kesämökille, veneeseen tai autoon kesäksi.

Haavat, nirhaumat, hiertymät ja rakot

Ongenkoukku tökkää käteen haavan, puutarhahommissa sormeen menee tikku tai lapsen polveen tulee pihapeleissä nirhauma tai asfaltti-ihottumaa pyörällä kaatuessa. Pienet haaverit kuuluvat kesään. 

Paras tapa varautua niihin on pitää käden ulottuvilla ensiapupakkaus tai haavanhoitosetti, josta löytyy ainakin haavanhoitotuotteita ensiaputarpeisiin. Haavanhoito on hyvin yksinkertaista, kun muistaa muutamat perusasiat haavanhoidosta!

Hoida haavat ja nirhaumat näin:

 1. Desinfioi ensin haavakohta antiseptisellä haavasumutteella.
 2. Poista mahdollinen tikku ihosta teräväkärkisillä pinseteillä. Jos haluat, voit suihkauttaa haavasumutetta suoraan pinsettien kärkeen. Desinfioi haavakohta uudestaan tikun poiston jälkeen.
 3. Suojaa iho laastarilla tai haavasidoksella. Vaihda laastari tai haavasidos säännöllisesti, noin pari kertaa päivässä. Puhdista välissä tarvittaessa.

Pienen haavan suojaksi riittää laastari. Hieman hitaammin parantuva ihopulma, kuten repeytynyt rakko tai asfalttinirhauma vaatii hoitavamman suojan. 

Rakkoon paras suoja on rakkolaastari, muuten voit käyttää ensiapupakkauksen haavataitoksia ja sideharsoa tai ihoteippiä

Pienet palovammat 

Paloivatko näpit grillissä tai saunaa lämmittäessä? Pienet palovammat voi hoitaa kotona

Nämä palovammat tunnistaa punoituksesta, ärtyneestä ihosta ja siitä, että ihossa on korkeintaan vain pieniä rakkuloita. 

Hoida pienet palovammat näin:

 1. Viilennä palovammakohtaa juoksevan veden alla 10–20 minuuttia.
 2. Suojaa iho palovammalaastarilla tai haavasidoksella. Palovammalaastarit ovat näppäriä, sillä niissä on mukana viilentävä vaikutus. Läpinäkyvää laastaria voi pitää ihon suojana jopa seitsemän päivää putkeen ja seurata ihon paranemista laastarin läpi. Palovammalaastarit sopivat sekä lapsille että aikuisille. Palovammakohdan voi myös suojata ensiapupakkauksen sidetarpeilla. Jos palovamma tekee kipeää, voi särkyyn tarvittaessa ottaa särkylääkettä suun kautta.
 3. Jatka hoitoa tarvittaessa voiteella. Lieviä palovammoja voi hoitaa vielä laastarin tai siteen poistamisen jälkeen B-vitamiinivoiteella. Älä kuitenkaan lisää voidetta esimerkiksi puhjenneeseen rakkulaan tulehdusriskin vuoksi. 
 1. HYTTYSÄSSÄ+ PUMPPUSUIHKE 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  HYTTYSÄSSÄ+ PUMPPUSUIHKE 50 ML
  9,60 €
 2. COMPEED RAKONESTOPUIKKO 8 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  COMPEED RAKONESTOPUIKKO 8 ML
  7,90 €
 3. Hansaplast haavanhoitopakkaus kolme eri tuotetta | Ensiapu ja haavanhoito
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous

Nyrjähdykset 

Nilkka muljahti metsäretkellä ympäri – mikä avuksi? Tarvitaan kattava valikoima ensiapu- ja haavanhoitotarvikkeita.

Hoida nyrjähdys näin:

 1. Nyrjähdyksiin ensiapuna toimii kolmen k:n hoito eli kylmä, koho ja kompressio. Lisää ensin nyrjähdysalueelle kylmäsuihketta tai kylmäpakkaus. Voit käyttää myös esimerkiksi pakastepussia tai kertakäyttöistä pikakylmäpussia.
 2. Laita ihon ja kylmäpakkauksen väliin suojaksi kangasta, kuten pyyhe.
 3. Nosta nyrjähtänyt nilkka kohoasentoon. Se vähentää turvotuksen muodostumista. Kääri lopuksi nilkka tukevasti esimerkiksi kompressiositeellä, ensiapupakkauksen ideaalisiteellä tai muulla tukevalla tukisiteellä.
 4. Nyrjähtänyt nilkka kaipaa lepoa. Jälkihoitona siihen voi lisätä kipu- tai kylmägeeliä. Jos jalalla pystyy astumaan, ei kyseessä ole todennäköisesti isompi vamma. Tällöin nilkkaa voi parannella kotona viikon verran. Jos nyrjähdys ei parane, on hyvä hakeutua lääkäriin. 

Auringonpistos, nestehukka ja ihon palaminen

Niin ihana kuin aurinko onkin, kannattaa sen kanssa olla varovainen. Suorassa auringonpaisteessa ja helteessä oleskelu voi aiheuttaa auringonpistoksen, nestehukan ja polttaa ihoa. 

Auringonpistos ja nestehukka tuntuvat usein kehossa heikotuksena, pahoinvointina ja päänsärkynä. Auringonpistos voi jopa nostaa kuumeen.

Auringon haitat voi monesti välttää ennakoimalla: käytä kesällä aina aurinkovoidetta ja muista lisätä sitä päivän mittaan, suojaa ihoa ja päätä vaatteilla sekä vältä pitkää oleskelua auringonpaisteessa, ja muista vaihtaa välillä varjoon.

Jos iho kuitenkin kärähtää, vältä seuraavat päivät aurinkoa, hoida ihoa hydrokortisonivoiteella, after sun -tuotteilla ja ota tarvittaessa tulehduskipulääkettä

Nestehukan iskiessä erilaiset nesteytysjuomat ovat hyödyllisiä. 

Hyönteisten pistot, puremat sekä punkit

Jos reagoit voimakkaasti hyönteisten pistoihin, ota antihistamiinitabletti jo vähintään tuntia ennen hyönteisten pistoille altistumista. 

Allergian hoitoon käytettävät antihistamiinitabletit hillitsevät hyönteisten pistoista aiheutuvia reaktioita. Iholle ja vaatteisiin lisättävät hyttyskarkotteet ovat myös hyviä ehkäisemään pistoja ja puremia. 

Hyönteisten puremien ja pistojen aiheuttamiin paukamiin voi käyttää hydrokortisonivoidetta tai antihistamiinipuikkoa. Ne lievittävät kutinaa. Kylmä toimii myös kutinan rauhoittajana. Paukamaa voi siis viilentää vaikka jääpalalla tai kylmäpakkauksella.

Ilman reseptiä itsehoitolääkkeinä myytävät hydrokortisonitabletit, kuten Kyypakkaus tai Ampikyy ovat edelleen perustarvikkeita kesämökin lääkekaappiin tai kodin apteekkikaappiin, sillä kyytabletteja voi ottaa avuksi ampiaisenpistoon tai kyykäärmeen puremaan

Punkeilta suojautuminen on oma lukunsa. Muista nämä:

 1. Punkkirokotus on suositeltava, jos oleskelee kesällä alueella, jossa on paljon punkkeja. Muista suojata punkeilta myös lemmikit.
 2. Suojaa iho luontoon lähtiessä pitkillä lahkeilla ja hihoilla.
 3. Käytä punkkikarkotteita.
 4. Tee joka ilta punkkisyyni sekä itselle että lapsille. Punkit viihtyvät etenkin taivealueilla.
 5. Pidä punkkipihdit, punkkirauta tai punkinpoistaja aina mukana. Jos punkki löytyy, on se tärkeää saada kokonaisena irti ihosta. Tartu punkkia pihdeillä punkin imukärsän tyvestä aivan ihon vierestä ja nosta punkki ihosta suoraan ylöspäin. Desinfioi kohta haavasumutteella lopuksi.

Eli mitä apteekista pitikään hakea?

Vähimmäisvarustus mökille, autoreissulle ja veneeseen:

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Anna Isoniemi.

 1. YA KYLMÄGEELI 150 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA KYLMÄGEELI 150 ML
  10,90 €
 2. COMPEED RAKKOLAASTARI MEDIUM 10 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  COMPEED RAKKOLAASTARI MEDIUM 10 KPL
  14,30 €
 3. Z-PINSETTI 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  Z-PINSETTI 1 KPL
  19,90 €
 4. ACO SUN FACE CREAM SPF50+ 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ACO SUN FACE CREAM SPF50+ 50 ML
  19,90 €