Väsymys, kuiva iho? – 7 x apteekin parhaat tuotteet syksyyn ja talveen

farmaseutti suosittelee apteekin parhaita tuotteita asiakkaansa tarpeisiin

Joko olet täydentänyt kodin vitamiinikaapin ja kylpyhuoneen hyllyt talvikautta varten? Keräsimme sinulle tärkeimmät apteekkituotteet, jotka olisi hyvä hankkia juuri nyt syksyn tullen. Kun hankit ne apteekista, saat aina samalla henkilökohtaista palvelua ja taatusti juuri sinun tarpeisiisi sopivan tuotteet.

1. D-vitamiini – pimeän vuodenajan tärkein vitamiini

Aurinko on D-vitamiinin tärkein lähde, ja koska Suomessa auringosta saadaan riittävästi D-vitamiinia vain kesäkuukausina, on suomalaisten otettava D-vitamiinia purkista. D-vitamiini on tärkeä luustolle, lihaksille ja hampaille. D-vitamiini edistää myös normaalia vastustuskykyä. 

Aikuisille D-vitamiinivalmistetta suositellaan käytettäväksi etenkin lokakuusta maaliskuuhun. Muille ikäryhmille D-vitamiinivalmistetta suositellaan ympäri vuoden. Pienille vauvoille päivittäinen D-vitamiinilisä on helpointa antaa tippana.

Lapsille ja alle 75-vuotiaille päivittäinen kokonaissaantisuositus on 10 mikrogrammaa, tutustu tarkemmin D-vitamiinin saantisuosituksiin Ruokaviraston sivuilla.

Yli 75-vuotiaille suositus on 20 mikrogramman D-vitamiinilisä päivässä.

Aikuiset voivat halutessaan syödä D-vitamiinia hieman enemmän. Suurin suositeltu päivittäinen annos on 100 mikrogrammaa D-vitamiinia.

Muistathan, että apteekin asiantuntijat auttavat sinua aina valitsemaan juuri sinun elämäntilanteeseesi ja ruokavalioosi sopivan vitamiinivalmisteen. Jos et esimerkiksi muista ottaa tärkeää D-vitamiinia päivittäin, voi parempi valinta olla 100 mikrogrammaa D-vitamiinia sisältävä tabletti, joka otetaan vain pari kertaa viikossa. Ajantasaiset VNR:n ja THL:n yhdessä laatimat D-vitamiinin saantisuositukset löydät Ruokaviraston verkkosivuilta.

Kokeile:

2. Maitohappobakteeri – päivittäiseen käyttöön koko perheelle

Maitohappobakteereita esiintyy suolistomme normaalifloorassa. Joskus suoliston bakteeritasapaino on syystä tai toisesta heilahtanut ja silloin vatsa voi oireilla monin tavoin. Maitohappobakteereiden käytöllä pyritään vaikuttamaan suolistobakteerikantaan. 

Maitohappobakteerivalmistetta valitessa onkin hyvä kiinnittää huomiota siihen, että tuote sisältää tutkittuja bakteerikantoja. Tällaisia laadukkaita maitohappobakteerivalmisteita löydät juuri apteekin valikoimista. Maitohappobakteereja tutkitaan jatkuvasti paljon ja niillä onkin monia käyttökohteita.

Apua tarpeesi mukaisen tuotteen valintaan saat asiantuntijoiltamme.

Kokeile:

 • Rela Tabs -maitohappobakteeri sisältää kahta hyvin tutkittua ja korkealaatuista bakteerikantaa. Helposti pureskeltava ja mansikan makuinen valmiste sopii päivittäiseen käyttöön koko perheelle päiväkoti-ikäisistä vanhempiin. 
 • Rela Tabs -maitohappobakteeria löytyy eri makuisina. Suosituimpia ovat hyvänmakuinen mansikka ja raikas sitruuna.
 • Pienille vauvoille maitohappobakteerivalmisteita on saatavilla tippoina.

3. Sinkkiasetaatti – flunssakauden varalle 

Kotona kannattaa olla sinkkiasetaattia – etenkin syksyllä. On tutkittu, että jos CE-merkityn sinkkiasetaatin käytön aloittaa 24 tunnin sisällä flunssan oireiden alkamisesta, sen kesto lyhenee. Sinkkiasetaatin vuorokausiannos tulisi olla noin 80 milligrammaa ja kuurin pituus 3-5 vuorokautta oireista riippuen. Sinkkiasetaatti muodostaa suojaavan kalvon suun ja nielun alueelle. 

Sinkkiasetaattin annostus kannattaa aina tarkistaa pakkausselosteesta.

Kokeile:

 • Posivil Fluzinc on CE-merkitty sinkkiasetaatti, jota on saatavana kolmessa eri maussa: veriappelsiini, mustaherukka ja sitruuna-lakritsi. Pikainen aloitus ja säännöllisyys käytössä takaavat parhaan tuloksen. 
 1. RELA TABS MANSIKKA TABL 90 kpl
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  RELA TABS MANSIKKA TABL 90 kpl
  Tarjoushinta 25,42 € Normaalihinta 29,90 €
 2. RELA TIPAT 8 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  RELA TIPAT 8 ml
  13,90 €
 3. YA MAITOHAPPOBAKTEERI JOKA PÄIVÄ KAPS 100 kpl
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 4. POSIVIL FLUZINK SITRUUNA-LAKRITSI IMESKELYTABL 40 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous

4. Hoitava pesuneste tai hellävarainen suihkugeeli

Iho tarvitsee syksyllä entistä enemmän hoivaa. Kesän jäljiltä iho on yleensä kuiva, ja syksyllä säiden lämpötilavaihtelut ja sisätilojen lämmitys ja kuiva sisäilma kuivattavat ihoa entisestään. Monet tykkäävätkin vaihtaa kesällä käyttämänsä suihkugeelit ihoa helliviin ja hellävaraisesti puhdistaviin pesunesteisiin. Mikäli olet vannoutunut suihkugeelin ystävä, valitse herkälle iholle sopiva hellävarainen suihkugeeli, joka ei kuivata ihoa!

Kokeile:

 • Sebamed Liquid Face & Body Wash -pesuneste on yksi suomalaisten ikisuosikeista. Se on hellävarainen ja kosteuttava ja tukee ihon omia suojamekanismeja. Kun iho voi hyvin, kosteustasapaino pysyy, eikä iho pääse kuivumaan ja halkeilemaan. Pesuneste sopii koko perheen käyttöön, ja sitä voi käyttää käsien, kasvojen ja vartalon pesuun.
 • Sebamed-pesunesteen oliiviöljyä sisältävä versio on vielä ravitsevampi ja hoitavampi vaihtoehto kuivalle iholle. Saippuaton pesuneste on erinomainen myös toistuvaan käsien pesuun, sillä se pehmentää ja säilyttää ihon luonnollisen suojan.
 • Vichy Homme Hydra Mag C Shower Gel on miehiseen makuun sopiva hellävarainen suihkugeeli, jonka saippuaton koostumus on suunniteltu erityisesti herkälle iholle. Raikkaan tuoksuisella miesten suihkugeelillä voi pestä vartalon ja hiukset.

5. Vartalovoide – pitää koko kehon ihon hyvinvoivana

Hoitavan pesunesteen kaveriksi kannattaa valita kosteuttava vartalovoide, joka tukee osaltaan ihon hyvinvointia. Hoitamalla ja kosteuttamalla ihoa säännöllisesti, voi jopa välttyä ihon kuivumiseen liittyviltä ikäviltä oireilta, kuten kutinalta ja ärsytykseltä. Hyväkuntoinen iho on myös paras suoja ulkoisia ärsykkeitä vastaan. Valitse voide, jonka pH on lähellä ihon omaa pH arvoa. 

Kokeile:

 • YA Vartalovoide on hellävarainen ja hajusteeton voide, jonka pääraaka-aineena on käytetty kotimaista ja hoitavaa kauraöljyä. Vartalovoide imeytyy ihoon nopeasti, joten se sopii näppärästi myös käsivoiteeksi. Iso pumppupullo on edullinen ja kätevä koko perheen käyttöön. Voide on myös vegaaninen. Vaikka vartalovoide sisältää kauraa, sopii se myös keliaakikoille.

6. Päänahkaa hellivä shampoo – huolehtii päänahasta pipokautena

Päänahan hoito unohtuu monelta, vaikka talvella myös päänahan kuntoon kannattaa kiinnittää huomiota. Juuri talvella pipon alla päänahka kuivuu, kutisee ja hilseilee. Pipokauden pelastajana toimivat säännölliset hiustenhoitorutiinit ja oikeanlaiset hoitotuotteet, kuten kosteuttava ja päänahkaa hellivä shampoo. Apteekista löydät myös päänahkaan jätettävät tehokkaat hoitotuotteet päänahan kuivumiseen, ärsytykseen ja kutinaan. 

Kokeile:

7. Syväkosteuttava seerumi – täydentää kasvojen ihonhoitoa

Syväkosteuttava seerumi on oivallinen täydennys kasvojen ihonhoitoon vuoden kylminä ja viimaisina kuukausina. Seerumi on oiva täsmätuote, jossa tehoaineet ovat tiivistetyssä muodossa. Laita seerumi päivä- tai yövoiteen alle ja nauti ihanan pehmeästä tunnusta ihollasi.  Valitse itsellesi sopiva seerumi sen perusteella mitä ihosi tarvitsee.

Kokeile:

 • Vichy Minéral 89 Daily Booster on kosteutta kaipaavan ihon supertuote, jonka kevyt ja geelimäinen koostumus tekee ihostasi ihanan kosteutetun. Tämä tehotiiviste on helppo ottaa osaksi päivittäistä ihonhoitorutiinia.
 • YA naturae -seerumi on Yliopiston Apteekin oma hittiseerumi, joka sopii kaikille ihotyypeille. Seerumi on luonnonkosmetiikkaavegaaninen ja valmistettu Suomessa. Lisäksi seerumissa on erinomainen hinta-laatusuhde. Seerumin luomupellavaöljy ja hyaluronihappo syväkosteuttavat kasvojen ihoa tehokkaasti. Tuote sisältää myös antioksidanttirikkaita ruusunmarja- ja koivunmahlauutteita. Tuotteessa on miellyttävän kevyt koostumus ja herkullinen tuoksu. Seerumin päälle voi vielä lisätä omalle ihotyypille sopivan kasvovoiteen tehostamaan kosteutusta. Sopii hyvin myös lahjaksi!

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Julia Viilo.