Näin löydät parhaan maitohappobakteerin juuri sinulle

Parhaan maitohappobakteerin valinta

Maitohappobakteerivalmisteita on monenlaisia. Miten valita valmisteiden joukosta sopivin? Lue tämä, niin apteekissa ei tule tenkkapoo.

Mikä on suoliston bakteerikanta?

Suolistossa majailee meillä kaikilla yksilöllinen bakteerikanta. Perit bakteerikantasi osittain vanhemmiltasi. Se myös muovautuu elämäsi aikana ruokavaliosi mukaan, mahdollisten antibioottikuurien vaikutuksesta sekä ympäristösi bakteereille altistumisen myötä. Bakteerit suolistossa ovat tärkeitä elimistön toiminnan kannalta.

Miten valitsen sopivan valmisteen?

Valitse valmiste, johon on käytetty tutkittua maitohappobakteerikantaa. Eniten on tutkittu Lactobacillus- ja Bifidobacterium-bakteerikantoja sekä Saccharomyces boulardii -hiivaa.

Joissain valmisteissa on vatsahapoilta suojaava päällyste, jotta bakteerit säilyvät hengissä suolistoon asti. Maitohappobakteereita löytyy kapseleina ja helppokäyttöisinä purutabletteina. Myös käteviä matkakokoisia pakkauksia on tarjolla.

Maitohappobakteeriopas

FODMAP-ruokavaliota noudattaville?

Vatsaongelmaisen on hyvä valita maitohappobakteerivalmiste, jossa ei ole FODMAP-hiilihydraatteja ja välttää purutabletteja, joissa on vatsaa mahdollisesti ärsyttäviä makeutusaineita. FODMAP-hiilihydraatit saattavat aiheuttaa kaasunmuodostusta ja veden lisääntymistä suolessa sekä suolen venymistä.

Maitohappobakteerivalmiste

Sanasto

Probiootit = Eläviä mikrobeja, jotka edistävät terveyttä ja hyvinvointia.

Maitohappobakteerit = Yleisiä suolistossa esiintyviä bakteereita ja osa ihmisen suoliston normaalia bakteeriflooraa. Kaikki Yliopiston Apteekista saatavat maitohappobakteerivalmisteet sisältävät tutkittuja bakteerikantoja.

Prebiootit = Edistävät hyvien mikrobien kasvua tai aktiivisuutta suolistossa. Ne ovat tavallaan probioottien ruokaa. Prebiootit ovat yleensä hitaasti imeytyviä tai imeytymättömiä hiilihydraatteja, joita on luontaisesti runsaasti esimerkiksi parsassa ja sipulissa.