Näin löydät parhaan maitohappobakteerin juuri sinulle

Parhaan maitohappobakteerin valinta onnistuu asiantuntijan avustuksella

Maitohappobakteerivalmisteita on monenlaisia. Miten valita itselle se kaikkein sopivin ja paras maitohappobakteeri? Lue tästä vinkit juuri sinulle sopivan tuotteen valintaan.

Mikä on suoliston bakteerikanta?

Suoliston bakteerikanta on meillä jokaisella yksilöllinen ja osittain se saadaan perintönä vanhemmilta. Bakteerikanta muovautuu ihmisen elämän aikana ruokavalion mukaan, mahdollisten antibioottikuurien vaikutuksesta sekä ympäristön bakteereille altistumisen myötä. Tämä suoliston mikrobikanta on ihmiselle välttämätön ja sen vaikuttaa muun muassa ravintoaineiden pilkkoutumiseen ja imeytymiseen, suoliston toimintoihin sekä elimistön immuniteettiin. Keskeisimmät suoliston bakteerikannat kuuluvat lactobacillus- ja bifidobacterium -kantoihin. 

Mitä probiootit ovat ja mihin niitä käytetään?

Probiootit on termi, jota käytetään puhuttaessa valmisteista, jotka sisältävät eläviä mikrobeita. Valmisteet ovat tarkasti tutkittuja ja tieteellisesti dokumentoituja. Probiootteihin kuuluu maitohappoa tuottavia maitohappobakteereja, bifidobakteereita sekä esimerkiksi hiivoihin kuuluva Saccharomyces boulardii. Probiooteilla on omia yksilöllisiä ominaisuuksiaan ja tutkimuksissa keskitytään eri bakteerialjien ja -yhdistelmien vaikutuksiin.

Probiootteja koskevia tutkimuksia on tehty paljon. Keskeisimpiä tutkimuskohteita ovat olleet akuuttien ripulitautien hoito ja antibiootteihin liittyvien vatsaoireiden hoito. Myös muiden suoliston terveyteen liittyvien oireiden yhteydessä probiootteja on tutkittu. Näitä ovat esimerkiksi ärtyneen suolen oireyhtymä (IBS), ummetus ja turistiripuli. Lisäksi tiettyjä maitohappobakteerikantoja on tutkittu allergioihin liittyen. 

Miten valitsen sopivan valmisteen?

Valitse valmiste, johon on käytetty tutkittua maitohappobakteerikantaa. Eniten on tutkittu Lactobacillus- ja Bifidobacterium-bakteerikantoja sekä Saccharomyces boulardii -hiivaa. 

Joissain valmisteissa on mahahapoilta suojaava päällyste, jotta bakteerit säilyvät hengissä suolistoon asti. Näin hapan vatsansisältö ei pääse tuhoamaan maitohappobakteereita.

Maitohappobakteereita löytyy kapseleina ja helppokäyttöisinä purutabletteina. Myös käteviä matkakokoisia pakkauksia on tarjolla.

Lapsille on olemassa omia maitohappobakteerivalmisteita tippoina ja pureskeltavina valmisteina. 

 1. BIOGAIA DROPS 10 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  BIOGAIA DROPS 10 ML
  16,50 €
 2. RELA TABS MANSIKKA TABL 90 kpl
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  RELA TABS MANSIKKA TABL 90 kpl
  Tarjoushinta 24,72 € Normaalihinta 30,90 €
 3. LACTO SEVEN KIDS TABL 50 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  LACTO SEVEN KIDS TABL 50 KPL
  14,00 €
 4. FIILUS NAPERO DROPS +D3 TIPAT 7 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  FIILUS NAPERO DROPS +D3 TIPAT 7 ML
  Tarjoushinta 7,60 € Normaalihinta 9,50 €

Usein kysyttyä maitohappobakteereista

Miten löytää paras maitohappobakteeri ärtyneelle suolelle ja FODMAP-ruokavaliota noudattaville?

Mikäli sinulla on ärtynyt suoli, paras maitohappobakteeri on yleensä sellainen, josta on karsittu huonosti imeytyviä sokereita ja siinä on 100 % vähemmän FODMAP-hiilihydraatteja. Inuliinia sisältäviä valmisteita on siis hyvä karttaa. Vatsaongelmaisen kannattaa myös välttää purutabletteja, joissa on vatsaa mahdollisesti ärsyttäviä makeutusaineita. FODMAP-hiilihydraatit saattavat aiheuttaa kaasunmuodostusta ja veden lisääntymistä suolessa sekä suolen venymistä. Kapselimuotoinen, inuliinia sisältämätön valmiste on siis turvallinen valinta.

Voiko maitohappobakteereita käyttää raskauden aikana?

Pääsääntöisesti maitohappobakteerit ovat turvallisia raskauden aikana, mutta keskustelethan asiasta neuvolassa.

Miten maitohappobakteeri olisi parasta ottaa?

Tyhjään vatsaan otettuna maitohappobakteerit imeytyvät nopeasti ja tällöin myös vältetään mahahapon vaikutukset mahdollisimman hyvin. Osa maitohappobakteereista on tosin päällystetty happoa kestävällä kalvolla. Saccharomyces Boulardii -hiivaa sisältävät tuotteet kestävät hyvin mahalaukun hapanta ympäristöä. 

Minulla on antibioottikuuri, miten otan maitohappobakteeria kuurin aikana?

Lääkärit saattavat suositella antibioottikuurin yhteyteen maitohappobakteerivalmisteen. Miten antibiootti ja maitohappobakteeri otetaan? Jos käytössä on antibiootteja, on varminta ottaa maitohappobakteeri eri aikaan, koska antibiootti voi viedä tehoa joiltain maitohappobakteereilta. Sillä ei ole merkitystä, otetaanko maitohappobakteeri ennen vai jälkeen antibiootin. 

Kuinka kauan maitohappobakteeri säilyy?

Pakkaukseen on merkitty parasta ennen -päivä, johon asti maitohappobakteerien ominaisuudet ja määrät säilyvät luvatun kaltaisina. Sen jälkeen bakteerimäärät alkavat pienentyä. 

Voiko maitohappobakteerilla olla haittavaikutuksia? 

Maitohappobakteereilla voi olla haittoja niille ihmisille, joiden elimistön immuunipuolustus on vaikeasti heikentynyt vakavan sairauden takia ja sen vuoksi alttius vakaville tulehduksille on kasvanut. Tällaisissa tapauksissa niiden käytöstä on aina keskusteltava lääkärin kanssa. 

Voiko maitohappobakteereja käyttää ulkomaanmatkalla? 

Maitohappobakteereita löytyy myös kätevistä matkapakkausista, joita on helppoa kuljettaa mukana.

Maitohappobakteerivalmiste

Sanasto

Maitohappobakteerit = Yleisiä suolistossa esiintyviä bakteereita ja osa ihmisen suoliston normaalia bakteeriflooraa. Kaikki Yliopiston Apteekista saatavat maitohappobakteerivalmisteet sisältävät tutkittuja bakteerikantoja.

Probiootit = Turvallisia, tieteellisesti tutkittuja, terveyshyötyjä tuottavia mikrobivalmisteita.

Prebiootit = Edistävät hyvien mikrobien kasvua tai aktiivisuutta suolistossa. Ne ovat tavallaan probioottien ruokaa. Prebiootit ovat yleensä hitaasti imeytyviä tai imeytymättömiä hiilihydraatteja, joita on luontaisesti runsaasti esimerkiksi parsassa ja sipulissa.