Arki kutsuu! 10 tapaa saada hyvää oloa syksyyn

nainen saa hyvää oloa syksyyn rentoutusharjoituksista

Tuntuuko paluu arkeen raskaalta loman jälkeen? Niin ei tarvitse olla. Tässä virtaa antavat vinkit ja puhtituotteet, jotka tuovat hyvinvointia syksyn varalle.

1. Löydä säännöllinen unirytmi

Kesäloma kääntää helposti monen vuorokausirytmin vinksalleen. Laita kello soimaan vähän lähempänä tavallista työaamujen heräämisaikaa jo muutamana päivänä ennen loman loppua ja kiinnitä erityistä huomiota unihygieniaasi, kun tavoittelet laadukasta, palauttavaa ja hyvää unta.

Varmista myös, että saat riittävästi unta, jotta jaksat kiireisessä arjessa. Muista, että aivot elpyvät unen aikana. Unella on tärkeä rooli siinäkin, että pysyt terveenä ja immuunipuolustuksesi on kunnossa.

Jos tuntuu, että unirytmi on hukassa, kokeile melatoniinivalmistetta. Melatoniini auttaa lyhentämään nukahtamisaikaa, kun se otetaan lähellä nukkumaanmenoa.

2. Liiku, niin jaksat paremmin...

Liikkuminen tukee arjessa jaksamista ja parantaa hyvinvointiasi. Se pidentää unen kestoa ja laatua – mutta toisaalta liikkuva ihminen myös pysyy päiväsaikaan paremmin virkeänä.

Varsinkin vuorotyöläisen kannattaa muistaa säännöllinen liikkuminen, sillä liikunta parantaa epäsäännöllistä työtä tekevien unta.

Pohdi, mikä on sinulle sopivin ja innostavin tapa liikkua. Kukaan ei jaksa lähteä hikoilemaan, jos sen tekee aina hampaat irvessä. Joillekin taas toimivin ratkaisu on varata valmiiksi kalenterista ajat liikuntatuokioille!

Äläkä unohda hyötyliikunnan merkitystä! Tekisitkö kotimatkalla ylimääräisen kierroksen korttelin ympäri tai kauppareissun välillä polkupyörällä? Moni saa motivaatiota liikkua, kun seuraa askelmittariin kertyviä lukemia.

3. ...mutta älä vedä itseäsi piippuun

Liikunta auttaa jaksamaan, mutta liika on aina liikaa. Tunnustele, mikä on sinulle sopiva määrää liikuntaa. Innokkainkin kuntoilija tarvitsee välillä lepopäiviä.

Useimmille meistä ei sovi raskas liikunta myöhään illalla, sillä se voi häiritä unta. Pidä rehkimisen ja nukkumaanmenoajan välillä pari tuntia. Kevyt venyttely, niskajumppa tai jooga taas voivat puolestaan valmistaa kehon ja mielen unten maille.

4. Anna stressille lähtöpassit

Arjen mukana tulee joskus stressi, kun päivät täyttyvät tekemisestä ja aikatauluista. 

Liikunta on yksi keino selättää stressiä, mutta sen vastapainoksi pitää keksiä myös jotain täysin rentouttavaa. Esimerkiksi YouTubesta tai Mielenterveysseuran nettisivuilta löydät paljon hyviä, eripituisia mindfulness-harjoituksia.

5. Hyödynnä satokauden herkut

Alkusyksystä on tarjolla ihania, kotimaisia satokauden herkkuja. Kotipuutarhan, kaupan vihannesosaston ja metsän antimet ovat parhaimmillaan. Nyt on helppo aika haastaa itsensä syömään hyvin! 

Terveellisen ravinnon, unen ja liikunnan yhdistelmä auttaa jaksamaan arjessa paremmin.

6. Muista myös vitamiinit

Kiireen keskellä pimeänä vuodenaikana kaikkien suomalaisten tulee kiinnittää erityistä huomiota D-vitamiinin saantiinD-vitamiinilisän käyttö on tärkeää, koska emme saa talvella D-vitamiinitankkausta auringosta. D-vitamiini tukee elimistön normaalia vastustuskykyä

Myös B-ryhmän vitamiinit voivat vaikuttaa jaksamiseen. B2, B3, B5, B6 ja B12 auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta.

7. Unohda alkoholi

Moni nauttii alkoholia kesälomalla vähän vapaammin. Nyt se on hyvä jättää taas minimiin, sillä alkoholi heikentää jaksamista ja fyysistä terveyttä. Lisäksi pienikin määrä alkoholia haittaa yöunta.

8. Helli ihoa

Onko aurinko kuivattanut ihosi? Tai onko kasvoille ilmestynyt pigmenttiläiskiä? Oletko hoitanut ihoasi mökillä laiskemmin, ja nyt siihen on tullut epäpuhtauksia?

Jos ihonhoitosi on ollut kesällä retuperällä, voit ottaa syksyllä arjen ohjelmaan normaalit päivittäiset ihonhoitorutiinit.

Kauneudenhoidon ei tarvitse olla pakkopullaa – se tuo iloa ja kaivattuja hengähdystaukoja arkeen vaikka ihoasi hellivän kasvonaamion tai jalkakuorinnan muodossa. Kokeile vaikka kosteuttavia naamioita. Niitä saat niin kasvoille, silmänympärysiholle, käsille kuin jaloille.

9. Muista arjen parhaat puolet

Tökkiikö ennen töihin paluuta ajatus siitä, että vapaa-aikaa on kohta taas vähemmän?  Keskity siihen, että työ tarjoaa mielekästä aivostimulaatiota ja mahdollisuuksia ihmiskontakteihinIhmisten tapaaminen nostaa mielialaa ja lisää onnellisuutta.

10. Merkitse seuraava loma kalenteriin

Mieti, mikä lomassasi oli kaikkein parasta. Sitten siirrä katse jo seuraavaan lomaan ja ala suunnitella, miten saat sinne yhtä mukavia hetkiä. 

Tekee hyvää, kun on jotain, mitä odottaa.

7 x tsemppituote syksyyn

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Anna Isoniemi.