”C-vitamiinitankkaus torjuu flunssan” ja muut vitamiinimyytit – Testaa tietosi!

nainen ottaa päivittäisiä vitamiinejaan, kuten C-vitamiinilisää

Täyttääkö etelänloma elimistön D-vitamiinivarastot? Johtuuko silmän elohiiri B-vitamiinin puutoksesta? Auttaako magnesium suonenvetoon? Farmaseuttimme käy läpi 10 yleistä myyttiä vitamiineista ja ravintolisistä ja oikoo vääriä uskomuksia – tiedätkö sinä oikeat vastaukset?

Myytti 1. Halkeilevat suupielet, jatkuva elohiiri silmässä ja huonokuntoiset kynnet johtuvat B-vitamiinin puutoksesta

Halkeilevien suupielten syy on harvemmin B-vitamiinin puutos. Takana voi olla esimerkiksi bakteeri- tai sienitulehdus, jota ylläpitää kosteana pysyvä suupieli. Tulehdukselle altistavat atopiaan taipuvainen iho, ikääntyvillä madaltunut purenta tai proteesien käyttö.

Hyvä ravitsemus tukee ihon ja limakalvojen kuntoa. Esimerkiksi B2-vitamiini tukee ihon ja limakalvojen kuntoa.

Mistä elohiiri johtuu? Jatkuvan silmän nykimisen eli elohiiren syynä voi olla pitkittynyt stressi, väsymys tai liika kofeiini. Jatkuva elohiiri silmässä voi liittyä myös alkoholinkäyttöön.

Vitamiinit eivät varsinaisesti vaikuta stressiin, mutta useimmat B-vitamiinit tukevat hermoston toimintaa ja edistävät normaaleja psykologisia toimintoja.

Huonokuntoisten kynsien takana on harvemmin jonkin tietyn vitamiinin puutos, ja B-vitamiinin ei suoranaisesti tiedetä vaikuttavan kynsiin. Kynsiongelmien syyt voivat löytyä joistain sairauksista, esimerkiksi kynsisienestä, mutta myös kolhut voivat näkyä kynsissä muutoksina, kuten valkoisina täplinä.

Puutteellinen ravitsemus voi kyllä heijastua kynsiin. Jos olet pitkään syönyt huonosti tai ollut dieetillä, se voi näkyä lohkeilevina, hauraina ja liuskoittuvina kynsinä. Tärkeää on monipuolinen ja riittävä ravitsemus suositusten mukaisesti. Kynsien kannalta monivitamiinivalmiste, joka sisältää seleeniä ja sinkkiä, on hyvä valinta. Ne ovat tärkeitä hivenaineita kynsien kunnolle.

Hyödynnä verkon etukoodi ja tilaa vitamiinit edullisesti netistä!

Nappaa tästä alekoodi, jolla KAIKKI* vitamiinit ota 2, saat edullisemman -30 %. *Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Voimassa verkossa 08.12.2024 asti.

KAIKKI vitamiinit ota 2, saat edullisemman -30 % etukoodilla: VITA524

Myytti 2. Vain vegaani tarvitsee B12-vitamiinia purkista

Ravinnosta B12-vitamiinia saa vain eläinkunnan tuotteista, joten vegaanin täytyy ottaa sitä purkista.

Myös ikääntyvien kannattaa kiinnittää huomiota vitamiinin saantiin. Suolen limakalvon toiminta alkaa heiketä noin 65-vuotiaana. Joskus se johtaa siihen, että B12-vitamiini ei imeydy kunnolla, ja vähitellen ikääntyvälle voi kehittyä B12:n puutos.

B12-vitamiini on tärkeä vitamiini punasolujen muodostumisen lisäksi hermoston toiminnan kannalta. Siksi lääkärit usein suosittelevat, että ikäihmisten B12-vitamiinin taso tutkitaan – etenkin, jos käytössä on lääkitys, joka vähentää vitamiinin imeytymistä.

Myytti 3. Tuhti annos C-vitamiinia auttaa ehkäisemään flunssaa

Ei ole osoitettu, että iso annos C-vitamiinia ehkäisisi flunssaa.

C-vitamiinilisä voi kuitenkin auttaa tukemaan vastustuskykyä. On näyttöä siitä, että C-vitamiinilisä tavallista suositusannosta isommalla annoksella tukee vastustuskykyä, jos treenaa paljon ja raskaasti.

C-vitamiinipitoisia ruoka-aineita, kuten vihanneksia, marjoja ja salaatteja, on hyvä nauttia jokaisella aterialla. Jos syöt C-vitamiinipitoista ruokaa vain niukasti, voit hyvin ottaa C-vitamiinilisän tai C-vitamiinia sisältävän monivitamiinin käyttöön.

Myytti 4. Pärjään talven ilman D-vitamiinilisää, koska käyn etelässä viikon verran tankkaamassa aurinkoa

Auringon UVB-säteily muodostaa iholla D-vitamiinia. Koska Suomen talvi on pimeä, D-vitamiinia suositellaan lähes kaikille ikäryhmille päivittäiseen käyttöön vuoden ympäri. Ainoastaan aikuisille lisää ei automaattisesti suositella, paitsi pimeimpään aikaan lokakuun alusta maaliskuun loppuun, jolloin myös aikuisten tulisi käyttää D-vitamiinia.

Kesällä iholla muodostunut D-vitamiinivarasto riittää muutamaksi syksyn kuukaudeksi. Arvioidaan, että myös viikon etelänmatkalla elimistöön varastoituu muutaman kuukauden tarve D-vitamiinia. Se ei siis riitä koko talveksi, ja siksi päivittäisen D-vitamiinin nauttiminen on hyvä pitää mielessä.

Myytti 5. D-vitamiinista ei voi saada yliannostusta, joten sitä voi syödä isolla annostuksella

Auringon vaikutuksesta syntyvästä D-vitamiinista ei voi saada toksisia sivuvaikutuksia, mutta D-vitamiinilisää voi syödä liikaa – joskin haitat ovat harvinaisia.

Jos D-vitamiinia syö liian isoa annosta hyvin pitkään, se voi aiheuttaa pahoinvointia ja ruokahaluttomuutta, kalsiumin kertymistä elimistöön sekä munuaiskivien muodostumista.

Elintarvikeviranomaiset ovat määrittäneet, että D-vitamiinin turvallisen päiväsaannin yläraja on aikuisille 100 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Jos syöt vahvaa D-vitamiinilisää jatkuvasti, voi olla hyvä tutkituttaa elimistön D-vitamiinipitoisuus. Lääkäri voi antaa tarkempia ohjeita sopivaan annostukseen.

Yleisesti ottaen kannattaa noudattaa pakkausten annossuosituksia, eikä ylittää niitä.

Myytti 6. Kun flunssassa syö sinkkiä, paranee nopeammin

On totta, että imeskeltävä CE-merkitty sinkkiasetaatti voi lyhentää flunssan kestoa. Todennäköisesti sinkin vaikutus perustuu siihen, että se estää viruksen monistumista nielussa.

 • Aloita CE-merkityn sinkkiasetaatin käyttö heti flunssan ensioireissa.
 • Ota sinkkiasetaattia muutaman tunnin välein pakkauksen ohjeen mukaisesti.
 • Vuorokausiannoksen pitää olla yhteensä vähintään 75 milligrammaa.
 • Käytä sinkkiasetaattia 5–7 vuorokautta. Sitä ei ole tarkoitettu jatkuvaan käyttöön.

Tavallisella sinkillä ei ole samaa vaikutusta kuin sinkkiasetaatilla, mutta se tukee normaalia vastustuskykyä.

Myytti 7. Väsymykseen kannattaa syödä rautaa

Rautalisää voi syödä, jos tietää, että oma rautataso voi olla alhainen. Siihen voi johtaa esimerkiksi runsaat kuukautiset, kuormittava treenaaminen tai huono syöminen.

Jos et ole asiasta varma, on hyvä keskustella lääkärin kanssa. Lääkäri voi todeta, onko kyseessä raudanpuuteanemia ja tarvittaessa suositella rautalisän tai -lääkkeen käyttöä.

Jos sinulla ei ole mitään raudanpuuteanemian syytä, niin monipuolinen, terveellinen ja riittävä ruokailu usein riittää takaamaan raudan saannin. Aterioilla kannattaa huomioida raudan lähteet ja nauttia myös vitamiinipitoisia salaatteja tai vihanneksia. C-vitamiini edistää raudan imeytymistä.

Vahvoilla rautavalmisteilla voi olla haittoja, kuten ripulia ja ummetusta, eikä niiden nauttiminen varmuuden vuoksi ole järkevää. Tarvittaessa voi turvautua miedompiin rautalisiin tai rautaa sisältäviin monivitamiinivalmisteisiin, joilla voit tukea päivittäistä raudan saantia.

Myytti 8. Magnesium auttaa suonenvetoihin

Suonenvetoihin on lukuisia syitä, kuten treenaaminen, poikkeava rasitus tai raajojen turvotus. Krampeille voivat altistaa myös raskaus, ikääntyminen tai jotkin lääkkeet.

Ei ole todistettu, että magnesiumin käyttö vähentäisi suonenvetoja ja lihaskramppeja.

Magnesiumia voi toki nauttia purkista. Esimerkiksi hikoillessa elimistöstä poistuu veden lisäksi suoloja, kuten magnesiumia. Magnesium on tärkeä lihasten toiminnan kannalta ja se tukee hermoston normaalia toimintaa. Ikääntyvien kannattaa keskustella magnesiumlisän käytöstä lääkärin kanssa.

 1. SIDERAL FORTE 30MG KAPS 20 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  SIDERAL FORTE 30MG KAPS 20 KPL
  23,90 €
 2. MULTIVITA MAGNESIUMSITRAATTI + B6 GREIPPI 175 MG PURUTABL 80 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MULTIVITA MAGNESIUMSITRAATTI + B6 GREIPPI 175 MG PURUTABL 80 KPL
  Tarjoushinta 11,18 € Normaalihinta 14,90 €

Myytti 9. Monivitamiinivalmistetta kannattaa syödä varmuuden vuoksi

Jos olet perusterve ja syöt monipuolisesti, terveellisesti ja riittävästi, et tarvitse monivitamiinivalmistetta.

Joillekuille monivitamiinin käyttö on kuitenkin kätevä tapa varmistaa tärkeiden vitamiinien ja hivenaineiden saanti. Mieti asiaa, jos olet esimerkiksi tautikierteessä, toipilaana, laihdutat, syöt epäterveellisesti tai treenaat aktiivisesti.

Myytti 10. Jos syö paljon maitotuotteita ja käyttää kalsiumlisää, voi saada kalsiummyrkytyksen

Suurin osa elimistön kalsiumista on luustossa ja hampaissa. Kalsium antaa luustolle ja hampaille niiden vaatiman kovuuden.

Jos noudattaa kalsiumlisän annosohjetta, ei liiallinen kalsiumin saanti ole vaarana perusterveellä ihmisellä. Elimistö säätelee muun muassa kalsiumin imeytymistä.

Yliannostus on harvinainen, mutta se voi olla mahdollinen, jos kalsiumlisää tai kalsiumin imeytymistä edistävää D-vitamiinia käytetään pitkäaikaisesti paljon enemmän kuin ohjeissa mainitaan. Mutta yleensä elimistöön kertyvän kalsiumin, hyperkalsemian, syy on jokin sairaus, kuten munuaisten pitkäaikainen vajaatoiminta.

Kalsium on tärkeä kivennäisaine, ja etenkin ikääntyvien ja maitotuotteita välttävien on hyvä huomioida riittävä kalsiumin saanti ruoasta. Eli jos et saa sitä ravinnosta tarpeeksi, käytä kalsiumlisää. Kysy tarvittaessa neuvoa lääkäriltä tai Yliopiston Apteekista.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin lääketiedon koordinaattori, farmaseutti Leena Äyräpää.

 1. MULTIVITA PLUS TABL 200 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MULTIVITA PLUS TABL 200 KPL
  22,90 €
 2. YA MONIVITAMIINI TABL 200 kpl
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA MONIVITAMIINI TABL 200 kpl
  19,10 €
 3. YA KALSIUM+D3 TROOPPINEN HEDELMÄ PURUTABL 100 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA KALSIUM+D3 TROOPPINEN HEDELMÄ PURUTABL 100 KPL
  Tarjoushinta 8,75 € Normaalihinta 12,50 €
 4. CALSORIN 500MG+D3 20MIKROG TABL 100 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  CALSORIN 500MG+D3 20MIKROG TABL 100 KPL
  Tarjoushinta 12,53 € Normaalihinta 17,90 €