Aurinko on ihon pahin vanhentaja – Tiesitkö nämä faktat ihon ikääntymisestä?

Nainen suojaa ihonsa auringolta lierihatulla ja peittävillä vaatteilla

Iän myötä iho menettää väistämättä osan hehkeydestään – ja se on pitkälti auringon syytä. Keräsimme kuusi faktaa auringosta ja ihon vanhenemisesta sekä kourallisen huippuhyviä aurinkotuotteita säteiltä suojautumiseen.

1. Ihon ikääntyminen näkyy vasta viiveellä ja vähitellen

Tiesitkö, että jopa 80 prosenttia ihon näkyvistä vanhenemisen merkeistä johtuu UV-säteilystä

Auringon UVA-säteet vahingoittavat ihon kollageenisäikeitä ja elastisuutta sillä seurauksella, että iho veltostuu ja sen kimmoisuus heikkenee. Ihohuokoset laajenevat, ja iholle tulee ryppyjä sekä pigmenttimuutoksia. 

Auringonotto ei aiheuta ihon äkillistä vanhenemista vaan muutokset ilmaantuvat näkyviin vähitellen. Tämän vuoksi monet eivät osaa yhdistää ihonsa ikääntymisen merkkejä juuri auringonottoon.

UVB-säteiden aiheuttama rusketus, palaminen ja maksaläiskät sen sijaan tulevat esille nopeammin ja ne osataan mieltää paremmin auringon tekosiksi. 

Auringolta suojautuminen kannattaakin aloittaa nuorena, sillä iho ikääntyy koko ajan. 

Hyödynnä verkon etukoodi ja tilaa aurinkotuotteet edullisesti netistä ya.fi!

Nappaa tästä alekoodi, jolla KAIKKI* aurinkotuotteet ota 2, saat edullisemman -30 %. *Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Ei voi yhdistää muihin tarjouksiin. Voimassa verkossa 30.09.2024 asti.

KAIKKI aurinkotuotteet ota 2, saat edullisemman -30 % etukoodilla: AURINKO224

2. Pigmenttiläiskät kertovat toistuvasta auringolle altistumisesta 

Tiesitkö, että pigmenttiläiskät ja pigmenttihäiriöt ovat ihomuutoksia, jotka yleistyvät ikääntyessä, kun iho altistuu toistuvasti auringolle? Yleisimmin läiskiä alkaa ilmaantua keski-iässä kasvoille ja kämmenselkiin.

Pigmenttiläiskät ovat auringon aiheuttamia ihomuutoksia. Vaarallisia ne eivät ole, mutta monen mielestä eivät kyllä kauniitakaan. Maksaläiskät syntyvät, kun auringon UV-säteet saavat aikaan toimintahäiriöitä melanosyyttisoluissa, jotka tuottavat ihon väriainetta eli melaniinia. 

Pigmenttiläiskät ovat oikukkaita: joskus ne haalenevat itsekseen, toisinaan ne tulevat jäädäkseen. Paras keino vältellä läiskiä on käyttää tehokasta aurinkovoidetta. Hajuvesiä ei kannata suihkautella kesäaikaan kaulalle tai muille ihoalueille, jotka altistuvat auringonvalolle, sillä ne voivat edesauttaa pigmenttiläiskien muodostumista.

Pigmenttiläiskiä voi yrittää vaalentaa kosmetiikkatuotteilla, jotka vähentävät ihon melaniinin tuotantoa. Helpompaa lienee kuitenkin niiden ehkäisy.

 

3. UVA-säteet vanhentavat petollisesti

Jopa 95 prosenttia maapallolle tulevasta ultraviolettisäteilystä on UVA-säteilyä. Se ei tunnu iholla yhtä polttavalta kuin UVB-säteily, mutta se tunkeutuu ihon syvempiin kerroksiin. Juuri nämä pitkäaaltoiset UVA-säteet aiheuttavat ihon ikääntymistä. 

Säteilyn määrää kannatta seurata sääennusteiden UV-indeksistä, jolla mitataan ultraviolettisäteilyn voimakkuutta. Mitä korkeampi lukema, sen tärkeämpää on suojautuminen. Esimerkiksi Ilmatieteenlaitos tiedottaa ultraviolettisäteilystä UV-indeksin ennusteessaan.

Keskipäivän aurinko on kaikkein polttavin, ja tuolloin UV-lukemat usein korkeimmillaan. Siksi onkin viisasta pysytellä varjossa kello 11–15:n välinen aika. Varhain aamulla tai vasta iltapäivällä auringossa köllöttely on iholle armollisempaa.

4. Rasvainen iho? Onnea, ihosi säilyy kauniina pitkään

Kärsitkö nuorena rasvoittuvaisuuteen taipuvaisesta ihotyypistäsi? Nyt saat onnitella itseäsi: rasvoittuva iho säilyy nuorekkaampana pidempään kuin ohut ja kuiva iho. Tämä johtuu siitä, että, iho tuottaa vielä vaihdevuosienkin jälkeen toivottuja öljyjä enemmän kuin kuivaihoisilla ihmisillä. 

Usein ajatellaan, että aurinko tekee hyvää aknelle, ja toisilla apu onkin huomattavan suuri. Aknen liittyvä ihon punoitus hälvenee vähitellen päivetyksen alle. Öljyinen iho voi tuntua jopa ”normaalilta”, ja kasvoilla saattaa olla kerrankin hyvä olla.

Aurinko voi kuitenkin olla haitaksi aknearville, sillä ne tummentuvat auringossa ja niitä on vaikea saada vaalenemaan. Akneihon oireet saattavat myös pahentua kesän jälkeen auringonoton vaikutuksesta. Joidenkuiden iho suorastaan riehaantuu ja tulehtuu syksyllä. 

Kannattaa myös muistaa, että ruusufinniin taipuvan ihon kannattaa vältellä aurinkoa, jotta ihon tulehdus ei pahene. Tietenkään aina se ei ole mahdollista. Silloin kannattaa valita kosteuttava ja herkälle iholle sopiva kevyt aurinkovoide. Sama ohje pätee couperosaan taipuvalle iholle.

5. Vitamiinit tekevät hyvää ihollesi

Monissa anti-age-aurinkorasvoissa on B3- ja E-vitamiineja, ja siihen on hyvä syy. Tuotteiden vitamiinit nimittäin toimivat antioksidantteina aurinkoa vastaan ja hoitavat samalla ihoa. Ne ehkäisevät ihon ikääntymistä ja tietysti suojaavat sitä samalla palamiselta.

Valitse kasvojesi iholle niille tarkoitettu tuote ja vartalolle toinen – tai tuote, joka on nimenomaan suunniteltu käytettäväksi molemmille. Vartalolle tarkoitetut voiteet ovat usein koostumukseltaan paksumpia ja voivat kasvoille levitettyinä tukkia ihohuokoisia. 

Niin nuoren kuin kypsemmänkin kesästä nauttijan kannattaa aina valita hyvin imeytyvä voide, jota on miellyttävä levittää. Silloin kynnys toistuvalle rasvailulle on matala. Ikääntyvälle iholle sopii erityisesti kosteuttava aurinkovoide.

6. Suojakerroin 50+ on aina fiksuin valinta

Aurinkosuojaa valittaessa on hyvä napata tuote, jonka suojakerroin on 50+, jos mielii välttyä ikääntymisen merkeiltä. Tämä ohje pätee niin Suomen oloihin kuin trooppisiin ilmastoihin. 

Lyhyillä ulkoiluilla myös suojakerroin 30 voi olla riittävä, jos UV-säteily ei ole voimakasta. Korkeammasta suojauksesta ei toki ole milloinkaan haittaa. Varmista myös, että aurinkotuotteessasi on aina sekä UVA- että UVB-suoja. 

Suosi vedenkestävää aurinkorasvaa, vaikka et edes olisi pulikoimaan menossa. Vedenkestävät voiteet pitävät luotettavasti pintansa, vaikka hikikarpalot helmeilisivät ihollasi.  

Pieni sipaisu aurinkorasvaa ei ole avain onneen. Aurinkovoidetta pitää muistaa laittaa riittävästi: iso kourallinen vartalolle ja teelusikallinen kasvoille niin, että jokainen kohta peittyy. Muista rasvata myös helposti unohtuvat pikku alueet, kuten korvalehdet!

5 x hyvä aurinkosuoja ihon ikääntymisen merkkejä vastaan

  • Vichy Capital Soleil UV-Age Daily Tinted SPF50+ on kasvoille tarkoitettu värillinen aurinkosuojavoide, jossa on laajakirjoinen UVA- ja UVB-suoja. Ultrakevyessä, vedenkestävässä voiteessa on B3- ja E-vitamiinia sekä peptidejä, ja se ehkäisee ryppyjen ja pigmenttiläiskien muodostumista. Suositellaan yli 40-vuotiaille.
  • La Roche-Posay Anthelios UVMUNE Invisible Fluid SPF50+ sopii kasvoille ja silmänympärysiholle ja toimii hienosti myös meikin alla. Kestää hikoilua, imeytyy nopeasti eikä tahmaa. Hypoallergeninen.
  • Vichy Ideal Soleil Stick SPF50+ on pienille ihoalueille suunniteltu aurinkopuikko, jota on helppo sipaista nenän, korviin ja huuliin. Tuoksuton tuote kulkee helposti mukana käsilaukussa ja matkoilla.
  • Dermalogica Protection 50 Sport SPF50 -aurinkovoide on kevyt, vedenkestävä suojavoide kasvoille ja vartalolle. Laajaspektrinen aurinkosuojavoide sisältää hyaluronihappoa, joka sitoo kosteutta kuivalle iholle. 
  • Lierac Sunissime Protective Eye Care Global Anti-Aging SPF50 on silmänympärysiholle tarkoitettu puikko, joka sisältää hydrauliinihappoa, omega-3-rasvahappoja ja avokadoöljyä, jotka ravitsevat ihoa. Sipaise tuotetta myös huulen yläpuolelle maksaläiskien ehkäisemiseksi! 

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin kosmetologi Nelli Heikkilä.