Lapsille, aikuisille ja hammasproteesien käyttäjille on kaikille omat hammastahnansa, joiden koostumuksessa on otettu huomioon erilaiset tarpeet.

hammastahnan_valinta

Fluorihammastahnat

Fluorihammastahnan säännöllinen käyttö antaa hampaille tärkeän fluorisuojan. Fluori vähentää hammaskiilteen mineraalien liukenemista, ehkäisee plakin bakteereiden hapontuottoa ja edistää kiilteen kovettumista.

Fluori tekee siten hampaasta vastustuskykyisemmän tulevia happohyökkäyksiä kohtaan ja vähentää reikiintymistä. On suositeltavaa, että tahna sisältää riittävän määrän fluoria, jotta hampaiden reikiintyminen estetään tehokkaasti.

Aikuisten hammastahnan fluoripitoisuuden pitää olla 1450 ppm  jotta fluori pystyy ehkäisemään reikiintymistä. Fluoripitoisuus on merkitty tahnapakkaukseen.

Lasten hammastahnan fluoripitoisuus on suositusten mukaan 1000–1100 ppm

  • Alle 3-vuotiaiden lasten hampaiden puhdistamiseen voidaan käyttää hammastahnaa (hyvin pieni sipaisu) kerran päivässä, jonka fluoripitoisuus on 1000-1100 ppm.
  • Vanhemmille lapsille (3-5v), lapsen pikkusormen kynnen kokoinen nokare 2 kertaa päivässä 1000-1100 ppm
  • Vähintään 6-vuotiaat lapset 1450 ppm

Muut hammastahnojen tehoaineet

Hammastahnat sisältävät monia tehoaineita, jotka vaikuttavat tuotteen makuun, puhdistustehoon, bakteerien toiminnan ehkäisyyn, kosteuttavaan vaikutukseen sekä säilyvyyteen. Erikoistahnoissa on fluorin lisäksi jokin ainesosa, jolla pyritään esimerkiksi estämään hammaskaulojen vihlomista tai vaalentamaan hampaita.

  • Valkaisevissa hammastahnoissa on aineita, jotka poistavat värjäytymiä ja plakkia ja kiillottavat hampaita.
  • Ksylitoli ehkäisee hampaita reikiintymistä, jos sitä on hammastahnassa yli 10 %. Ksylitoli lisää syljen eritystä ja estää syljen pH:n lasku ja kariesta aiheuttavien bakteerien toimintaa.
  • Natriumlauryylisulfaatti lisää tahnan vaahtoavuutta ja sillä on myös pienehkö bakteereja tuhoava vaikutus. Natriumlauryylisulfaatti saattaa aiheuttaa limakalvojen ärsytystä ja aftoja eli suuhaavaumia, jolloin hammastahna kannattaa vaihtaa toiseen.

Ota yhteyttä hammaslääkäriin, jos

  • ikenesi ovat tulehtuneet
  • ikenesi vuotavat verta hampaiden harjauksen aikana.

Tutustu hammastahnoihin verkkoapteekissa.

Lapsille sopivat hammastahnat