Itseruskettavat 2024 ja paras itseruskettava kasvoille: löydä sopiva tuote sinulle

Päivettynyt nainen levittää itseruskettavaa voidetta olkapäähänsä.

Itseruskettava antaa ihanan rusketuksen ilman auringon haitallista UV-säteilyä. Mikä olisi paras itseruskettava aloittelijalle? Entä miten itseruskettavaa käytetään niin, että tulos on tasainen? Ruskettuuko itseruskettavan läpi? Lue kosmetologimme vinkit itseruskettavien käytöstä. Opit myös, miten tehdä pisamat itseruskettavalla! 

Miten itseruskettava voide toimii?

Itseruskettavat tuotteet, olivatpa ne voiteita, vaahtoja, suihkeita, seerumeita ja kasvovesiä, sisältävät yleensä dihydroksiasetonia (DHA). Kun itseruskettavaa levitetään iholle, DHA reagoi ihon pinnalla olevien aminohappojen kanssa. Tämä reaktio johtaa rusketusta jäljittelevän värin muodostumiseen ihon pinnalle.

DHA:n aiheuttama rusketus on väliaikainen, sillä se vaikuttaa vain ihon uloimpaan kerrokseen, joka uudistuu jatkuvasti. Tästä syystä itseruskettavan vaikutus kestää yleensä muutamasta päivästä viikkoon. Rusketuksen sävy ja kesto voivat vaihdella tuotteen ja yksilöllisen ihon reaktiivisuuden mukaan. 

Hyödynnä verkon etukoodi ja tilaa matkalle kaikki aurinkotuotteet edullisesti netistä ya.fi!

Nappaa tästä alekoodi, jolla KAIKKI* aurinkotuotteet ota 2, saat edullisemman -30 %. *Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Ei voi yhdistää muihin tarjouksiin. Voimassa verkossa 30.09.2024 asti.

KAIKKI aurinkotuotteet ota 2, saat edullisemman -30 % etukoodilla: AURINKO224

Millainen on paras itseruskettava aloittelijalle?

Hyvä itseruskettava aloittelijalle on asteittain ruskettava tuote, jonka syvyyttä voit itse säädellä. Sillä vaaleaihoinenkin onnistuu varmasti! 

Jos haluat rusketuksen mahdollisimman nopeasti, kokeile kertakäytöllä intensiivisemmän sävyn luovaa voidetta, vaahtoa tai suihketta. Aloittelijalle sopii parhaiten karttavärjätty itseruskettava, jonka tumma sävy näyttää, mihin tuotetta on levitetty. 

Luonnollisimman tuloksen saat, kun valitset omalle ihonsävyllesi suunnatun tuotteen. Luonnonmukaista itseruskettavaa kaipaavan kannattaa tutustua luonnonkosmetiikan itseruskettaviin tuotteisiin, kuten maitomaiseen luonnonkosmetiikan itseruskettavaan, jonka maitomainen koostumus on helppo levitää ja päivetys kehittyy täysin laikuttomaksi 4-6 tunnissa. Monet ovat löytäneet suosikkituotteekseen myös luonnonkosmetiikan itseruskettavan kasvoveden, joka myös on loistava valinta luonnonmukaisen itseruskettavan suosijalle.

Nainen levittää kuorinta-ainetta säärelleen ennen itseruskettavan käyttöä.

Paras itseruskettava kasvoille

Kasvoille kannattaa valita nimenomaan kasvojen iholle tarkoitettu tuote. Paksut vartalovoiteet saattavat tukkia kasvojen ihohuokosia ja aiheuttaa näppyjä. Kasvojen ohut iho voi myös ärtyä vartalolle suunnatuista voimakkaammista tuotteista. 

Näin onnistut saamaan tasaisen tuloksen kasvoille:

 • Kokeile asteittain ruskettavaa kasvovettä
 • Itseruskettava seerumi tehokosteuttaa ja ruskettaa samanaikaisesti. Tipauta pari tippaa kasvovoiteesi joukkoon, niin saat heleän, päivettyneen ilmeen. 
 • Jos haluat itseruskettavan yhdestä purkista koko kropalle, tarkista, että tuote sopii sekä kasvoille että vartalolle. 
 • Kuori ja kosteuta kasvojesi ihon ennen itseruskettavan käyttöä, mieluiten jo edeltävänä päivänä.

Itseruskettavat kasvoille:

Kasvojen ihon kuorintaan:

Miten itseruskettavaa käytetään? Näin levität tasaisesti 

 1. Valmistele iho edellisenä päivänä saadaksesi tasaisimman lopputuloksen. Ajele säärikarvat ja kuori vartalon iho huolellisesti öljyttömällä tuotteella. Kosteuta iho kosteusvoiteella.  
 2. Juuri ennen itseruskettavan levittämistä voit voidella vartalovoiteella kuivat ihoalueet, jotka imaisevat helposti paljon väriä itseensä, kuten kyynärpäät ja polvet. Älä kuitenkaan rasvaa koko kehoasi, sillä itseruskettava imeytyy parhaiten kuivalle iholle.
 3. Itseruskettavan levitys sujuu parhaiten levityskintaalla. Näin kämmenesi eivät värjäydy. Annostele tuotetta mieluummin niukasti kuin liikaa.
 4. Etene pyörivin liikkein. Käy iho kauttaaltaan läpi, alhaalta ylös. Viimeistele lopuksi kaula, niska ja jalkapöydät kintaaseen jääneellä itseruskettavalla – voit ohentaa sitä tilkalla vettä saadaksesi näille alueille sopivan sävyn.
 5. Kuinka levittää itseruskettava selkään? Näppärä konsti on kiinnittää kinnas suihkuharjaan hiuslenkillä ja levittää sen avulla itseruskettava voide sinne, minne kädet eivät ulotu. Ota myös peilit avuksesi!
 6. Anna itseruskettavan kuivua hyvin ennen pukeutumista. Pukeudu väljästi, jotta vaatteiden saumat eivät tee painaumia ihoosi.
 7. Kun tuotteen ohjeessa mainittu vaikutusaika on kulunut, pese itseruskettava pois lämpimällä vedellä. Kosteuta iho hyvin.
 8. Nyt sinulla on upea, tasainen kokovartalorusketus! Pidennät sen kestoa, kun kosteutat ihoasi vartalovoiteella päivittäin. Kun päivetys alkaa haalistua, toista käsittely.

Itseruskettava vartalolle – eri sävyissä:

Itseruskettavan kesto – kuinka kauan tulos säilyy iholla?

Kun kaunis itserusketus on saatu, tuloksen pysyvyyteen vaikuttaa moni asia. Pääsääntöisesti rusketus pysyy iholla tuotteesta riippuen muutamasta päivästä jopa kahteen viikkoon. Harmillisesti parhaankaan itseruskettavan tuotteen aikaansaama rusketus ei pysy iholla ikuisesti vaan väri alkaa haalenemaan ihon uusiutuessa. Hikoilu, pesukerrat ja ihon hankaus myös kuluttavat rusketusta nopeammin pois iholta.

Vartalokuorinnat:

Nainen on tehnyt pisamat itseruskettavalla.

Itseruskettava herkälle iholle

Itseruskettava sopii myös herkälle iholle, kun valitset oikeanlaisen tuotteen. Yliopiston Apteekin laajasta valikoimasta löydät myös herkälle iholle parhaat itseruskettavat tuotteet, joihin ei ole lisätty hajusteita. Jopa hajusteeton herkän ihon itseruskettava ei ole koskaan täysin tuoksuton, sillä vaikuttavalla aineella DHA:lla on oma ominaistuoksunsa. 

Jos ihosi reagoi herkästi, sinun kannattaa kokeilla tuotetta pienelle ihoalueelle. Jos vuorokauden sisällä ei ilmene ongelmia, itseruskettava todennäköisesti sopii sinulle. Yliopiston Apteekin asiantuntevat kosmetologit auttavat sinua hyvin mielellään niin myymälöissä kuin chat-palvelussa valitsemaan ihotyypillesi sopivaa kosmetiikkaa ja myös parhaan itseruskettavan – kysy siis rohkeasti neuvoa! 

Herkän ihon itseruskettavat:

Pisamat itseruskettavalla – näin ne tehdään

 1. Laita itseruskettavaa pieneen astiaan. Nopeavaikutteinen itseruskettava voide, itseruskettavat tipat tai seerumi sopii hommaan hyvin. 
 2. Upota siveltimen pää itseruskettavaan ja pistele sillä pisamia kasvoillesi.
 3. Saat pisamista luonnollisen näköiset, kun teet niistä eri kokoisia ja sijoittelet niitä epäsäännöllisesti kasvoillesi. Tee osasta tummempia, osasta vaaleampia.
 4. Anna itseruskettavan vaikuttaa hetken aikaa.
 5. Pyyhi itseruskettava kostutetulla vanulapulla pois.
 6. Onnea! Kauniit kesakot ovat nyt valmiit ja pysyvät kasvoillasi useamman päivän!

Usein kysyttyjä kysymyksiä itseruskettavasta

Onko itseruskettavia tabletteja?

Itseruskettava tabletti on vielä keksimättä. Tarkoititko aurinkokapseleita? Ihon ja limakalvojen hyvinvointia ylläpitää A-vitamiini, jonka esiaste on ravinnon beetakaroteeni. Beetakaroteenia on muun muassa aurinkokapseleissa, jotka ovat beetakaroteenia sisältäviä ravintolisiä.

Ruskettuuko itseruskettavan läpi? 

Kyllä. Itseruskettavan läpi ruskettuu – ja se myös tarkoittaa, ettei itseruskettava suojaa auringon UV-säteilyltä ja iho on altis palamiselle. Käytä aina iholla aurinkosuojavoidetta.

Estääkö hyvä itseruskettava ruskettumisen?

Itseruskettavien aikaansaama rusketus ei estä auringonsäteiden aikaansaamaa rusketusta eli ihon pigmentoitumista, sillä itseruskettavien sisältämä sokeriyhdiste DHA värjää ihon pintakerroksen eikä vaikuta auringon UV-säteiden aikaansaamaan ihon päivettymiseen. Toki todella tummaksi itseruskettavilla tuotteilla päivetetyllä iholla auringon aikaansaama päivetys ei näy iholla samalla tavalla, kun pohjarusketus on hankittu purkista. 

Kääk, käsiin jäi läikkiä – miten itseruskettavan saa pois?

 • Kuori käsien iho, niin värjäytynyt ihosoihon pinnalta. 
 • Voit kokeilla jynssätä käsiäsi myös tahnalla, jonka sekoitat soodasta, sitruunamehusta ja vedestä. 
 • Lämpökin voi auttaa – käy siis saunassa tai kuumassa suihkussa. 
 • Seuraavaa kertaa varten kannattaa panostaa levityskintaaseen – se suojaa kätesi, kun levität itseruskettavaa.

Vartalon ihon kuorintaan:

Nainen levittää kosteusvoidetta kyynärpäähänsä ennen itseruskettavan levittämistä.

15 parasta itseruskettavaa – löydä tästä hyvä itseruskettava kasvoille ja vartalolle!

 1. Herkän ihon ATOPIK itseruskettava kasvovesi loihtii ihollesi luonnollisen päivettyneen sävyn. Käytä päivittäin, kunnes olet saavuttanut toivomasi sävyn. Moni aloittelija on löytänyt tästä luottotuotteen, sillä tämä on erittäin helppokäyttöinen itseruskettava kasvoille!
 2. Itsestäänruskettava Vita Liberata Self Tanning Anti-Age Face Serum on todellinen monikäyttötuote ja monen mielestä ehdottomasti paras itseruskettava kasvoille! Ihon ennenaikaista vanhenemista ehkäisevää seerumia voit käyttää kasvoillesi sellaisenaan tai sekoittaa sitä kosteusvoiteen joukkoon. Tämä on myös hyvä itseruskettava luonnollisten pisamien loihtimiseen!
 3. Jos kaipaat sekä kasvoille että vartalolle sopivaa tuotetta, kokeile ACO itseruskettavaa! Kevyt ACO Sun Sunkissed Body Lotion imeytyy nopeasti ihoon eikä tahmaa. ACO itseruskettava antaa kevyen päivetyksen, jota voit halutessasi syventää. Loistotuote siis myös kevyttä itseruskettavaa etsivälle!
 4. Vita Liberatan rusketussuihkeella räätälöit juuri sopivan sävyn ihollesi. Kun haluat intensiivisen rusketuksen, suihkauta tätä vartalollesi päivittäin.
 5. Kevyt itseruskettava haussa? Tällä asteittain päivettävällä ATOPIKin vartalovoiteella et voi mennä vikaan. Todellinen vaalean ihon luottotuote!
 6. Koko vartalolle tarkoitettu Vita Liberata Clear Tanning Mousse Medium ja sävytön ja helposti levitettävä vaahto. Upea, tasainen tulos syntyy levityskintaan avulla. 
 7. Kunnon rusketus haaveissa? Sama tuote eli Vita Liberata Clear Tanning Mousse löytyy myös tummemmalla Dark-sävyllä.
 8. Nopeaan rusketukseen sopii ACO Sun Self-Tanning Lotion. Itseruskettava voide sopii kasvoille ja vartalolle. Kosteuttaa tehokkaasti!
 9. Sävytetty vaahto auttaa Vita Liberata Tinted Mousse Mediumin tasaisessa levityksessä. Tällä saat hoidetun ja kauniin ruskean sävyn vartalollesi.
 10. Jos sinulla on jo valmiiksi hieman tummempi iho, kokeile Vita Liberata Tinted Mousse Dark -vaahtoa.
 11. Kun haussa on luonnonmukainen itseruskettava, valintasi on Madaran itseruskettava voide Fake it Natural Look Self Tan Milk, jolla saat vartalollesi täydellisen rusketuksen. Aurinkoinen tuoksu vie ajatukset kesään.
 12. Kun haluat korostaa olkapäitä, käsivarsia, dekolteeta tai sääriä, sivele niihin Vita Liberatan Body Blur Light voidemaista vartalomeikkiä. Helppo poistaa vedellä.
 13. Kun haluat enemmän sävyä, kokeile keskitummaa versiota edellisestä tuotteesta. Vita Liberata Body Blur Medium voidemainen vartalomeikki tuo kauniin päivetyksen heti. 
 14. ACO itseruskettava Sun Sunkissed Self-Tanning Face Cream syventää kasvojesi rusketusta vähitellen. Käytä vaikka joka päivä kosteusvoiteen asemesta.
 15. Hyvän itseruskettavan sävy syvenee päivä päivältä ja parhaat itseruskettavat loihtivat päivettyneen sävyn ihollesi välittömästi levityksen jälkeen. Tämä kolmen vuorokauden ajan vaikuttava Vita Liberatan itseruskettava eliksiiri käy kasvoille ja vartalolle. Tämä on hyvä itseruskettava, jos haluat välittömästi kauniin rusketuksen, joka syvenee päivä päivältä.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin kosmetologi Marla Koivula. 

Vartalomeikit ja hehkua tuovat vartalovoiteet:

Ihokarvojen poisto – bikiniraja, sääret ja kainalot sileiksi: