Toisen puolesta asiointi

Näin asioit toisen puolesta

Koronaviruspandemian aikana on tärkeää huomioida ja auttaa muita. Jos läheiselläsi on todettu tai hänellä epäillään koronavirustartuntaa tai hän kuuluu riskiryhmiin, voit huolehtia lääkeostoista hänen puolestaan. 

Apteekissa toisen puolesta asioiva tarvitsee mukaan läheisensä Kela-kortin sekä tiedon tarvittavista lääkkeistä. Lisäksi lääkkeen tarvitsija voi antaa sähköisen apteekkivaltuutuksen Suomi.fi-sivustolla. 

Tiesithän, että sähköisellä reseptillä voit tilata omat reseptilääkkeesi myös verkkoapteekistamme?
Katso usein kysytyt kysymykset

Apteekkimme palvelevat tällä hetkellä normaalisti. Katso paikkakuntakohtaiset aukioloaikamme.

Viisi tapaa asioida toisen puolesta

1. Asiointi läheisesi Kela-kortilla ja lääkkeen nimellä

Läheisesi Kela-kortin sekä noudettavan lääkkeen nimen avulla farmaseutti löytää hänelle määrätyn e-reseptin reseptitietokannasta. Farmaseutti kertoo sinulle mm. lääkkeen annostusohjeet, jotka löytyvät myös lääkepakkauksen etiketissä.

2. Apteekkiasiointivaltuutus suomi.fi-palvelussa

Apteekkiasiointi-valtuus annetaan suomi.fi-verkkopalvelussa ja sen avulla voit esimerkiksi noutaa reseptilääkkeitä tai uusia sähköisen reseptin toisen henkilön puolesta. Valtuus on voimassa kaikissa Suomen apteekeissa. 

Sähköinen valtuutus helpottaa erityisesti lapsiperheiden ja puolison asioita hoitavien arkea, koska lapsen tai puolison Kela-kortin ei tarvitse valtuutuksen jälkeen olla mukana. Valtuutuksen jälkeen riittää, että sinulla on mukana oma henkilöllisyystodistus ja tiedät lääkkeen käyttäjän henkilötunnuksen.

Sähköisen valtuutuksen antaminen edellyttää verkkopankkitunnuksia sekä valtuutettavan henkilön henkilötunnusta. Apteekkiasiointiin valtuutetulla henkilöllä on apteekissa oikeus noutaa reseptilääkkeitä, uusia reseptejä, tarkistaa Kela- ja reseptitietoja, mitätöidä reseptejä ja pyytää yhteenvetoa resepteistä toisen puolesta.

Jos sinulla on kysymyksiä sähköisen valtuutuksen antamisesta tai ongelmia palvelun toimivuudessa, voit olla yhteydessä Kansalaisneuvontaan p. 0295 000 ma-pe 8-21 ja la 9-15.

3. Verkkoapteekissa toisen puolesta asiointi

Voit tilata reseptilääkkeitä toisen puolesta myös verkkokaupastamme, jos toinen henkilö on valtuuttanut sinut hoitamaan apteekkiasiointeja puolestaan suomi.fi-palvelussa ja olette molemmat Uniikki-asiakkaita. Toisen puolesta asiointi verkossa edellyttää, että olet kirjautuneena verkkokauppaan. Ensimmäisellä asiointikerralla rekisteröidyt palveluun verkkopankkitunnuksilla, jonka jälkeen kirjaudut helposti omilla käyttäjätunnuksillasi. 

4. Alaikäisen puolesta asiointi apteekissa

Apteekissa voit asioida alaikäisen lapsesi puolesta hänen Kela-kortillaan, potilasohjeellaan tai Uniikki-kortilla, johon lapsesi on liitetty. Huoltajalla on oikeus toimia alaikäisen puolesta huoltajuussuhteen perusteella.

Jos huoltaja asioi lapsen puolesta apteekissa ilman lapsen Kela-korttia tai potilasohjetta, huoltajuussuhde tarkistetaan huoltajan luvalla suomi.fi-valtuuspalvelusta. Huoltajan henkilöllisyys tarkastetaan henkilöllisyystodistuksesta ja hänen tulee tietää lapsensa henkilötunnus.

5. Nouda verkkotilaus toisen puolesta

Voit myös noutaa verkkotilauksen apteekista läheisesi puolesta. Läheisesi voi tehdä itse tilauksen omilla pankkitunnuksillaan verkkokaupassamme, antaa sinulle paketin noutokoodin ja sinä voit hakea paketin apteekkimme palvelutiskiltä tai noutoautomaatista.