Toisen puolesta asiointi

Onko läheisesi sairastunut? Tai onko hänellä vaikea liikkua itsenäisesti ja hoitaa arjen asioita? Voit huolehtia apteekkiasioinnista toisen puolesta usealla eri tavalla. On olemassa monta tapaa auttaa toista lääkeostoksissa, olipa kyse sitten kertaluonteisesta tai jatkuvasta avusta.

Kun teet lääkeostoja toisen puolesta, sinun tulee osoittaa oikeutesi noutaa toisen henkilön lääkkeitä tai hoitaa muita hänen lääkemääräyksiinsä liittyviä asioita. Tämä onnistuu esittämällä auttamasi henkilön Kela-kortti, potilasohje, tulostettu yhteenveto tai tekemällä apteekkiasiointivaltuutus suomi.fi-palvelussa. Asiointia nopeuttaa, kun tiedät mitä lääkkeitä olet hakemassa.

Apteekkejamme on 13 eri paikkakunnalla ympäri Suomen ja palvelemme laajoin aukioloajoin. Aina ei tarvitse tulla paikan päälle, sillä sähköisellä reseptillä voit tilata omat reseptilääkkeesi myös verkkoapteekistamme? Katso usein kysytyt kysymykset

Viisi tapaa asioida toisen puolesta

1. Asiointi läheisesi Kela-kortilla ja lääkkeen nimellä

Läheisesi Kela-kortin sekä noudettavan lääkkeen nimen avulla farmaseutti löytää hänelle määrätyn e-reseptin reseptitietokannasta. Farmaseutti kertoo sinulle mm. lääkkeen annostusohjeet, jotka löytyvät myös lääkepakkauksen etiketissä. Toisen puolesta asiointiin käy Kela-kortin sijasta myös potilasohje tai tulostettu yhteenveto läheisesi lääkemääräyksistä, jonka läheisesi voi tulostaa Omakannasta.

2. Apteekkiasiointivaltuutus suomi.fi-palvelussa

Apteekkiasiointivaltuus annetaan suomi.fi-verkkopalvelussa ja sen avulla voit esimerkiksi noutaa reseptilääkkeitä tai uusia sähköisen reseptin toisen henkilön puolesta. Valtuus on voimassa kaikissa Suomen apteekeissa. Apteekkiasiointivaltuutuksen avulla voit asioida toisen henkilön puolesta niin verkkoapteekissa kuin kivijalka-apteekeissakin.

Sähköinen valtuutus helpottaa esimerkiksi puolison asioita hoitavien arkea, koska valtuutuksen jälkeen Kela-korttia ei tarvita mukaan apteekkiin. Valtuutuksen jälkeen riittää, että sinulla on mukana oma henkilöllisyystodistus ja tiedät läheisesi henkilötunnuksen.

Sähköisen valtuutuksen antaminen edellyttää verkkopankkitunnuksia sekä valtuutettavan henkilön henkilötunnusta. Apteekkiasiointiin valtuutetulla henkilöllä on apteekissa oikeus noutaa reseptilääkkeitä, uusia reseptejä, tarkistaa Kela- ja reseptitietoja, mitätöidä reseptejä ja pyytää yhteenvetoa resepteistä toisen puolesta.

Jos sinulla on kysymyksiä sähköisen valtuutuksen antamisesta tai ongelmia palvelun toimivuudessa, voit olla yhteydessä Kansalaisneuvontaan p. 0295 000.

3. Verkkoapteekissa toisen puolesta asiointi

Voit tilata reseptilääkkeitä toisen puolesta myös verkkokaupastamme, jos hän on valtuuttanut sinut hoitamaan apteekkiasiointeja puolestaan suomi.fi-palvelussa ja olette molemmat Yliopiston Apteekin kanta-asiakkaita. Toisen puolesta asiointi verkossa edellyttää, että olet kirjautuneena verkkokauppaan. Ensimmäisellä asiointikerralla rekisteröidyt palveluun verkkopankkitunnuksilla, jonka jälkeen kirjaudut helposti omilla käyttäjätunnuksillasi. 

4. Alaikäisen puolesta asiointi apteekissa

Voit asioida apteekissa alaikäisen lapsesi puolesta esittämällä hänen Kela-korttinsa tai potilasohjeensa. Lapsen puolesta asiointi onnistuu myös esittämällä oma henkilöllisyystodistuksesi tai ajokorttisi, ja kertomalla lapsesi henkilötunnus. Huoltajuussuhde tarkistetaan luvallasi suomi.fi-valtuutuspalvelusta.

5. Nouda verkkotilaus toisen puolesta

Voit myös noutaa läheisesi verkkotilauksen Yliopiston Apteekista hänen puolestaan. Läheisesi voi tehdä itse verkkotilauksen omilla pankkitunnuksillaan ja antaa sinulle tekstiviestillä saapuneen paketin noutokoodin. Noutokoodilla saat paketin apteekkimme noutoautomaatista. Tällöin pelkkä noutokoodi riittää tilauksen noutamiseen.

Joskus noutoautomaattimme ovat täynnä, ja silloin saat verkkotilauksen henkilökunnaltamme. Tällöin sinua pyydetään näyttämään henkilöllisyystodistuksesi. Lisäksi kysymme tilauksen tekijän nimen sekä tilausnumeron. Vaihtoehtoisesti tilauksen tekijän laatima vapaamuotoinen valtakirja käy myös, jos tilaustietoja ja henkilöpapereita ei ole saatavilla.