Kesän tärkeät vitamiinit – ethän unohda näitä?

Kesälläkin tarvitaan vitamiineja

Kesällä ja lomaillessa arkirutiinit unohtuvat ja vitamiinipurkit jäävät helposti kaappiin pölyttymään. Hyvinvointia tukevia valmisteita on kuitenkin fiksua käyttää ympäri vuoden. Ainakin nämä vitamiinit ja ravintolisät on hyvä muistaa kesälläkin.

1. Jos et syö monipuolisesti, muista monivitamiinivalmiste

Päästätkö kesällä vapaalle ja vaihdat terveelliset ruokarutiinit epäsäännölliseen naposteluun tai grilliruokadieettiin? Jos vitamiinien saanti mietityttää, voi ruokavalion tueksi kesälläkin ottaa monivitamiinivalmisteen. Monivitamiinivalmiste on hyvä tuki monipuoliselle ruokavaliolle.

Jos olet vegaani, muista käyttää B12-vitamiinivalmistetta. B12-vitamiinia saa ruoasta vain eläinkunnan tuotteista, joten vegaanit tarvitsevat tilalle B12-vitamiinilisän.

 1. MINISUN MONIVITAMIINI VAHVA TABL 120 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MINISUN MONIVITAMIINI VAHVA TABL 120 KPL
  Tarjoushinta 17,20 € Normaalihinta 21,50 €
 2. YA MAGNESIUM NESTEYTYSJUOMA PORETABL 2x14 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA MAGNESIUM NESTEYTYSJUOMA PORETABL 2x14 KPL
  Tarjoushinta 11,18 € Normaalihinta 14,90 €
 3. MULTIVITA MAGNESIUMSITRAATTI + B6 GREIPPI 175 MG PURUTABL 80 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MULTIVITA MAGNESIUMSITRAATTI + B6 GREIPPI 175 MG PURUTABL 80 KPL
  Tarjoushinta 12,33 € Normaalihinta 14,50 €
 4. MINISUN D-VITAMIINI 20 MIKROG PURUTABL 300 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous

2. D-vitamiinia purkista ympäri vuoden

Suomessa kaikkien tulisi käyttää D-vitamiinivalmistetta lokakuun alusta maaliskuun loppuun. Jos olet yli 75-vuotias, raskaana tai imetät, käytä D-vitamiinivalmistetta ympäri vuoden. Sama koskee lapsia ja nuoria 17-vuotiaaksi saakka sekä vähän ulkoilevia, tummaihoisia ja peitetysti pukeutuvia.

Jos et kuulu edellä mainittuihin ryhmiin ja kesä on melko aurinkoinen, saat D-vitamiinisi auringosta. D-vitamiinia haaliessasi voit ottaa aurinkoa kolme kertaa viikossa vartin verran ilman aurinkosuojavoidetta, paljaisiin kasvoihin ja käsivarsiin. Muulloin muista aina aurinkovoide! Auringolta suojautuminen aurinkovoiteella on harvoin niin täydellistä, ettei D-vitamiinia pääse muodostumaan iholla, vaikka käyttäisit aurinkorasvaa! Muista varjella ihoasi palamiselta, vaikka tarkoituksenasi olisi hankkia luonnollisesti D-vitamiinia auringosta!

3. Lisäapua iholle A-vitamiinista 

Beetakaroteenivalmiste sisältää beetakaroteenia, joka on A-vitamiinin esiaste. A-vitamiini edistää ihon, näön ja limakalvojen pysymistä normaaleina.  

Aloita beetakaroteenivalmisteen käyttö 1-2 viikkoa ennen etelänmatkaa tai muuta runsasta auringossa oleskelua. Muista, että beetakaroteeni ei toimi aurinkosuojan tavoin eikä korvaa huolellista aurinkosuojavoiteen käyttöä.

4. Treenaaja, muista magnesium ja monivitamiinivalmiste

Juoksetko kesällä puolimaratonin, pelaatko tennistä tai pyöräiletkö pitkiä lenkkejä? Magnesiumvalmiste edistää lihasten normaalia kuntoa. Ota magnesiumlisä illalla ennen nukkumaanmenoa. Magnesium voi auttaa suolatasapainon ylläpidossa. Magnesiumia sisältävän nesteytysjuoman avulla huolehdit samalla nesteentasapainon säätelystä. Veteen liuotettava poretabletti on kätevä mukana vaikka lenkille, golfkentälle tai rannalle.

Jos treenaat rankasti, elimistösi käyttää normaalia enemmän ravintoaineita. Jos sinulla on kesällä isoja urheilusuorituksia, täydennä ravitsemustasi monivitamiinivalmisteella. Monivitamiinivalmisteet sisältävät useita eri vitamiineja ja hivenaineita samassa valmisteessa. Monivitamiinit sopivat käytettäväksi monipuolisen ruokavalion tukena.