Lääkejätteiden palautus

Lääkejätteiden palautus

Käyttämättä jääneiden ja vanhentuneiden lääkkeiden ainoa oikea hävitystapa on palauttaa ne maksutta apteekkiin. Sieltä ne kuljetetaan poltettavaksi muiden vaarallisiksi luokiteltujen jätteiden tapaan. 

Voit vähentää lääkejätteen määrää ostamalla lääkkeet sopivissa erissä ja aloittamalla uuden lääkehoidon aina pienellä kokeilupakkauksella. Näitä lääkkeiden lajitteluun liittyviä asioita kysytään Yliopiston Apteekin asiantuntijoilta eniten.

1. Minne lääkejätteet palautetaan?

Lääkkeet eivät koskaan kuulu sekajäteastiaan eikä niitä saa huuhtoa viemäriin. Tuo lääkejätteesi apteekin keräysastiaan. Joskus myös lääkkeen annosteluväline tulee palauttaa apteekkiin. Tämä mainitaan lääkepakkauksen ohjeessa.

2. Pitääkö lääkkeet erotella pakkauksista?

Ei tarvitse. Voit tuoda tabletit, kapselit ja jauhomaiset lääkejätteet purkamattomina esimerkiksi muovipussissa apteekkiin.

3. Mitä teen vanhentuneille voiteille ja nestemäisille lääkkeille?

Palauta ne apteekin keräysjäteastiaan omissa pakkauksissaan.

4. Mitä ei saa laittaa apteekin keräysastiaan?

Ruiskut, neulat, elohopeakuumemittarit sekä jodia sisältävät lääkkeet lajitellaan erikseen omiin pusseihinsa ja palautetaan apteekin henkilökunnalle. Neulat tulee palauttaa neulaosa suojattuna.

5. Minne voin palauttaa verenpainemittarin tai muun elektronisen apuvälineen?

Laitteet, jotka tarvitsevat sähkövirtaa tai sähkömagneettista kenttää toimiakseen luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi, eli SER-jätteeksi. SER-jätettä ottavat vastaan kierrätyskeskukset ja -autot sekä Sortti-asemat. Myös sähkölaitteita myyvät liikkeet ja tavaratalot vastaanottavat yksittäisiä pieniä sähkölaitteita (alle 25 cm) ilman uuden laitteen ostovelvoitetta.

Lääkkeetön Itämeri -kampanja 2019

Yliopiston Apteekki on mukana Lääkkeetön Itämeri -kampanjassa 1.-31.3. monen muun Itämerestä kiinnostuneen ja huolestuneen toimijan kanssa. Haluamme kannustaa kaikkia suojelemaan Itämerta ja muita vesistöjä.

Suurin osa lääkejätteestä palautetaan apteekkeihin jo nyt, mutta noin 20-40% prosenttia päätyy roskiin tai viemäriin. Tavoitteenamme on, että tämäkin määrä päätyisi nyt ja tulevaisuudessa apteekkien kautta hävitettäväksi.

Tutustu Lääkkeetön Itämeri -kampanjaan tästä >