Lääkejätteiden palautus

Tuo lääkejätteet Yliopiston Apteekkiin.

Huolehditaan yhdessä ympäristöstä

Vanhoja lääkkeitä ei pitäisi heittää viemäriin tai roskikseen, sillä ne voivat kulkeutua luontoon ja vesistöihin. Lääkkeiden tuominen apteekin lääkejäteastiaan on helppo ympäristöteko. Löydät lääkejäteastian jokaisesta apteekistamme.

Kierrätä lääkkeet Yliopiston Apteekissa

Vanhentuneiden lääkkeiden kierrättäminen on tärkeä ympäristöteko. Se vaikuttaa niin eläimistöön, luontoon kuin omaan ruokalautaseemme. Käyttämättä jääneiden ja vanhentuneiden lääkkeiden oikea hävitystapa on palauttaa ne maksutta apteekkiin. Voit myös vähentää lääkejätteen määrää ostamalla lääkkeet sopivissa erissä ja aloittamalla uuden lääkehoidon aina pienellä kokeilupakkauksella. 

Jokaisessa Yliopiston Apteekissa on lääkejätelaatikko vanhojen lääkkeiden palautusta varten. Lääkejätteet kuljetetaan sieltä turvallisesti poltettavaksi muiden vaarallisiksi luokiteltujen jätteiden tapaan. 

Näin palautat lääkkeet apteekkiin

Näin kierrätät lääkejätteet

Poista lääkepakkauksista henkilökohtaisia tietoja sisältävät ohjelaput.

Palauta tabletit, kapselit, nestemäiset lääkkeet ja voidemaiset tuubit sellaisenaan.

Laita neulat ja ruiskut neulankestävässä astiassa omaan erilliseen palautuslaatikkoonsa.

Lajittele perusvoiteet ja ravintolisät sekajätteeseen.

Usein kysyttyä lääkejätteiden kierrätyksestä

Minne lääkejätteet palautetaan?

Lääkkeet eivät koskaan kuulu sekajäteastiaan eikä niitä saa huuhtoa viemäriin. Tuo lääkejätteesi apteekin keräysastiaan. Joskus myös lääkkeen annosteluväline tulee palauttaa apteekkiin. Tämä mainitaan lääkepakkauksen ohjeessa.

Katso apteekkien yhteystiedot

Pitääkö lääkkeet erotella pakkauksista?

Ei tarvitse. Voit tuoda tabletit, kapselit ja jauhomaiset lääkejätteet purkamattomina esimerkiksi muovipussissa apteekkiin.

Mitä teen vanhentuneille voiteille ja nestemäisille lääkkeille sekä lääkelaastareille?

Palauta ne apteekin keräysjäteastiaan omissa pakkauksissaan. Taita käytetyn lääkelaastarin liimapinnat vastakkain ja palauta laastari sen omassa suojakääreessä tai pienessä muovipussissa. 

Mitä ei saa laittaa apteekin keräysastiaan?

Ruiskut, neulat, elohopeakuumemittarit sekä jodia sisältävät lääkkeet lajitellaan erikseen omiin pusseihinsa ja palautetaan apteekin henkilökunnalle. Myös syöpälääkkeet ja solusalpaajat tulee palauttaa omassa pussissaan. Neulat tulee palauttaa neulaosa suojattuna.

Minne voin palauttaa verenpainemittarin tai muun elektronisen apuvälineen?

Laitteet, jotka tarvitsevat sähkövirtaa tai sähkömagneettista kenttää toimiakseen luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi, eli SER-jätteeksi. SER-jätettä ottavat vastaan kierrätyskeskukset ja -autot sekä Sortti-asemat. Myös sähkölaitteita myyvät liikkeet ja tavaratalot vastaanottavat yksittäisiä pieniä sähkölaitteita (alle 25 cm) ilman uuden laitteen ostovelvoitetta.

Voiko avaamattoman lääkkeen palauttaa apteekkiin?

Lääketurvallisuussyistä avaamattomia lääkepakkauksia ei voi palauttaa apteekkiin niin, että maksettu summa korvattaisiin asiakkaalle. Palautettua lääkettä ei voida laittaa uudelleen myyntiin vaan se on lääkejätettä.