Huolehditaan yhdessä turvallisuudesta

Sinun turvallisuutesi on meille tärkeää. Huolehdimme asiakkaidemme ja henkilökuntamme turvallisuudesta apteekeissa työskentelemällä vain terveenä ja käyttämällä suojavarusteita. Suosittelemme myös asiakkaillemme kasvomaskin käyttöä. Teemme kaikkemme, että meille olisi aina turvallista tulla.

Olemme täällä sinua varten.

Olemme töissä vain terveenä ja käytämme suojavarusteita. Ethän tule apteekkiin, jos sinulla on flunssan oireita tai epäilet virustartuntaa.

Käyttämällä kasvomaskia välitämme toisistamme. Suosittelemme myös asiakkaillemme kasvomaskin käyttöä.

Huomioimme turvavälit, joista muistutamme apteekeissamme myös lattiatarroilla.

Huolehdimme hyvästä käsihygieniasta. Kädet on hyvä pestä ennen apteekkiin tuloa ja kaikissa apteekeissamme on myös käsidesiä saatavilla.

Suosimme kortti- tai lähimaksua. Uniikki-kortin voit näyttää myös kätevästi mobiilisovelluksellamme.

Desinfioimme pintoja säännöllisesti ja pidämme apteekkimme puhtaina, että meille olisi aina turvallista tulla.

Kasvomaskin käyttöohje – Näin käytät kasvomaskia oikein

COVID19-viruksen leviäminen on saanut monet hankkimaan suu- ja nenäsuojaimia varastoon. Moni ei kuitenkaan tiedä, miten kasvomaskia käytetään oikein. Näin käytät maskia oikein:

 1. Pese tai desinfioi kädet
 2. Pue maski niin, että sen ulkopinnalla olevat laskokset osoittavat alaspäin.
 3. Vedä maski leuan alle
 4. Muotoile maski tiiviisti kasvoille nenävahvikkeen avulla.
 5. Älä koske maskiin tai muuta sen asentoa käytön aikana.

Ajankohtaista apteekkiasioinnista

Nopea toimitus verkosta 

Verkossa saat asiantuntijamme neuvot chatissa ja teet ostoksesi helposti vaikka kotona. Voit tilata verkosta myös reseptilääkkeitä. Ensimmäisellä kerralla palveluun rekisteröidytään pankkitunnuksilla, jonka jälkeen voit kirjautua omilla käyttäjätunnuksilla. Kun olet luonut tunnukset verkossa, voit tehdä tilauksen myös puhelimitse (09 5420 4500).

Tilausten toimitusaika on tällä hetkellä n.1-5 arkipäivää. Jos olet tehnyt tilauksen rekisteröityneenä käyttäjänä, voit seurata tilauksesi etenemistä Oma Uniikki -palvelussa. 

Voit noutaa tilauksesi haluamastasi noutopisteestä tai valita kotiinkuljetuksen. Kätevällä pikanoutopalvelulla voit tilata kosmetiikka- ja hyvinvointituotteet sekä reseptilääkkeet helposti verkosta ja noutaa ne tunnin kuluttua lähimmästä Yliopiston Apteekista. Maksuton pikanoutopalvelu helpottaa apteekkiasiointia ja toimii Yliopiston Apteekeissa ympäri Suomen. Katso kaikki toimitusvaihtoehdot.

Asiointi apteekeissa

Apteekkimme palvelevat tällä hetkellä normaalisti. Katso oman apteekkisi aukiolajat.

Yritysasiakkaat ja hoivakodit

Katso tiedote yritysasiakkaille koronavirukseen liittyen
Katso tiedote annosjakeluasiakkaille koronavirukseen liittyen

Monta tapaa asioida apteekissa

1. Tilaa tuotteet verkosta – vaikka suoraan kotiovelle

Jos haluat välttää apteekissa asiointia, voit tilata tuotteet helposti verkosta myös suoraan kotiisi tai valitsemaasi noutopisteeseen.

2. Pikanouto – tilaa verkosta, nouda tunnissa

Jos haluat hoitaa apteekkiasioinnin nopeasti, voit tilata reseptilääkkeet ja muut tuotteet verkosta ja noutaa ne tunnin kuluttua apteekista.

3. Puolesta asiointi – asioi toisen puolesta

Jos kuulut riskiryhmiin tai olet karanteenissa etkä pääse apteekkiin, voit pyytää läheistäsi huolehtimaan lääkeostoistasi.

Usein kysytyt kysymykset koronaviruksesta

1. Milloin minun pitäisi mennä lääkäriin?

Jos sinulla on kuumetta, yskää ja hengitysvaikeuksia. Ota yhteyttä oman paikkakuntasi terveydenhuoltoon.

2. Miten koronavirus tarttuu?

Virus tarttuu tämänhetkisen tiedon mukaan pisaratartuntana (esim. yskä tai aivastus). Lisäksi virus tarttuu pinnoilta. Tartunta-aika on 2–12 päivää, keskimäärin noin 4-5 päivää.

3. Onko koronaviruksen hoitoon mitään lääkettä tai rokotetta?

Tällä hetkellä lääkehoitoa ei ole, mutta asiaa tutkitaan koko ajan. Tehohoidossa potilaita hoidetaan oireenmukaisesti. Koronaan on olemassa useita rokotteita, jotka suojaavat vakavalta koronavirustaudilta ja auttavat suojaamaan myös muita. Lue lisää koronarokotteista THL:n sivuilta

4. Mitä lääkkeitä tarvitsen kotiin?

Kotona on hyvä olla aina varmuuden vuoksi särkylääkettä (esim. ibuprofeenia/parasetamolia sisältävät valmisteet). Voit käyttää särkylääkkeitä kuumeen ja kivun hoitoon. Lisäksi kotona kannattaa pitää haavanhoito- ja sidetarvikkeita.

5. Tarvitsenko käsidesiä koronavirustartunnan estämiseksi?

Paras tapa torjua koronavirustartuntaa on käsien huolellinen pesu nestesaippualla ja lämpimällä vedellä. Jos vesipesu ei ole mahdollista, käytä käsidesiä.

6. Voivatko lääkkeet loppua apteekista?

Suomessa lääketukuissa ja apteekeissa on hyvät varastot lääkkeitä, eikä niitä tarvitse hamstrata. Kipu- ja kuumelääkkeistä on Suomessa kuuden kuukauden ylimääräiset velvoitevarastot, joten lääkkeet eivät ole loppumassa maasta. Suomessa lääkkeiden velvoitevarastot toimivat tarvittaessa muutoinkin poikkeustilanteessa puskurina.

7. Voinko asioida apteekissa, jos epäilen koronavirustartuntaa?

Jos epäilet tartuntaa, sinun kannattaa jäädä kotiin. Lääkkeet voit tilata verkkoapteekistamme ja lääkkeet toimitetaan kotiovellesi.

8. Mistä saan luotettavaa tietoa koronavirukseen liittyen?

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen, Sosiaali- ja terveysministeriön sekä Maailman terveysjärjestön sivuilta löytyy luotettavaa ja ajantasaista tietoa koronaviruksesta ja siihen liittyvistä toimenpiteistä. Myös Terveysportti julkaisee THL:n tiedotteet.

Näin varaudut koronavirukseen

COVID-19-koronaviruspandemia koskettaa nyt kaikkia suomalaisia. Kokosimme keskeiset ohjeet, miten voit välttää tartuntaa ja miten toimia, jos sinä tai läheisesi sairastuu koronavirukseen. Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta numerossa 0295 535 535 tarjoaa yleisneuvontaa arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15. Puhelinneuvonnan lisäksi neuvontaa saa myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163.

Jos epäilet saaneesi koronaviruksen, voit tehdä oirearvion Omaolo.fi -sivustolla.

Kaikki kotitaloudet

 • Pese kädet usein runsaalla vedellä ja nestesaippualla ainakin 20 sekuntia
 • Mikäli vesipesu ei ole mahdollista, käytä antiseptista käsidesiä tai käsihuuhdetta
 • Vältä kasvojen, nenän, silmien ja suun koskettelua
 • Vaihda käsipyyhkeitä usein 
 • Julkisilla paikoilla ja väkijoukoissa pidä vähintään metrin etäisyys muihin erityisesti, jos joku yskii tai aivastaa
 • Yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan

Kotitaloudet, joissa on ikääntyneitä tai riskiryhmiin kuuluvia

Koronavirus COVID-19 on vaarallisempi iäkkäille (yli 65-vuotiaat) ja pitkäaikaissairaille, esim. sydän- ja keuhkosairaudet, diabetes sekä sairaudet, jotka heikentävät immuunipuolustusta (esim. syöpä).

 • Terveiden henkilöiden tulisi tiedostaa, että he saattavat tartuttaa riskiryhmään kuuluvan (esim. pese kädet huolella ennen kuin olet tekemisissä riskiryhmään kuuluvan kanssa)
 • Vältä turhaa tapaamista ja hoida yhteydenpito esimerkiksi puhelimitse
 • Älä tapaa riskiryhmään kuuluvia, jos tunnet itsesi sairaaksi

Tyypillisiä koronaviruksen oireita ovat

 • Yskä
 • Kuume
 • Hengenahdistus
 • Lihassärky
 • Väsymys

Harvinaisempia koronaviruksen oireita ovat

 • Ripuli
 • Kurkkukipu
 • Nuhainen olo

Osa ihmisistä ei saa mitään oireita, vaikka he kantavat virusta. Suurin osa (80%) saa vain lieviä oireita ja voi toipua kotona. Noin yksi kuudesta sairastuneesta saa vakavampia oireita ja kärsii hengitysvaikeuksista. Tauti on erityisen vaarallinen iäkkäille ja pitkäaikaissairaille (esim. diabetes, sydänsairaudet, verenpaine) sekä potilaille, joiden vastuskyky on heikentynyt (esim. syöpäpotilaat).

Kotitaloudet, joissa on sairastuneita

 • Jos sinulla on lievän hengitystieinfektion oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta, lepää ja sairasta rauhassa kotona. Pysyttele kotona, kunnes oireet loppuvat. 
 • Ota yhteyttä terveydenhuoltoon vain, jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee.
 • Ole yhteydessä terveydenhuoltoon ensin puhelimitse tai verkossa
 • Jos kotitaloudessasi on koronavirukseen sairastunut henkilö, hänen olisi hyvä pysyä yhdessä huoneessa ja pitää ovea mahdollisuuksien mukaan kiinni
 • Kaikkien perheenjäsenten tartunnan välttämiseksi olisi hyvä, että vain yksi perheenjäsen hoitaa sairastunutta
 • Koronavirustartuntaa hoidetaan oireiden mukaan käyttämällä kipu- ja kuumelääkettä
 • Voit hoitaa lääkkeiden tilaamisen ja apteekkiasioinnin myös verkossa