taitartunta

Täitartunnalla ei ole mitään tekemistä hygienian kanssa, vaan täit tarttuvat pääasiassa hiusten koskettaessa toisiaan. Tartunnan voi saada myös kampojen ja harjojen, korvakuulokkeiden tai päähineiden välityksellä, joten niitä tulisi pitää vain henkilökohtaisessa käytössä. Täiepidemiat ovat yleisiä elo-syyskuussa ja vuoden alkukuukausina päiväkodeissa ja kouluissa. Oireita ovat kutina ja ärsytys hiuspohjassa sekä silmin havaittavat täit ja saivareet.

Täit ja saivareet

Päätäit ovat kooltaan 1-4 mm pituisia, litteitä ja väriltään harmaita tai ruskehtavia. Täit tarvitsevat ihmisen verta 4-6 tunnin välein, mutta ne voivat elää 1-2 vuorokautta ilman ihmisverta esim. päähineissä tai vaatteissa.
Täin munat eli saivareet voidaan havaita helpommin ja niitä esiintyy etenkin niskassa tai korvan yläpuolella kiinnittyneinä lujasti hiusten tyveen.
Saivareet ovat noin millimetrin mittaisia ja esiintymä muistuttaa hilsettä. Muna kehittyy 5-9 vuorokautta.

Päätäiden häätö

Täitartunta hoidetaan apteekista saatavalla täishampoolla tai -liuoksella.  Kaikki perheenjäsenet hoidetaan samalla kertaa, vaikka tartunta todettaisiinkin vain yhdellä perheenjäsenellä. Hoito-ohjeita tulee noudattaa huolellisesti. Hoito uusitaan valmisteen ohjeen mukaan noin viikon kuluttua ensimmäisestä pesusta kaikilla niillä perheenjäsenillä, joilla täitä tai saivareita on löytynyt.

Katso kaikki tuotteet täiden häätämiseen

 

Hiusten käsittely häädön jälkeen

Heti hoidon jälkeen tulee saivareet, kuolleet ja vielä elossa olevat täit poistaa täikammalla päivittäin tai joka toinen päivä kahden viikon ajan  Tiheän täikamman avulla hiukset käydään läpi sektoreittain tiheän kamman avulla. Hyvä täikampa on tukeva ja piikkien väli on 0,2-0,3 mm.

Aseta iso valkoinen paperi pöydälle ja pyydä lasta kumartumaan paperin päälle, siten että niska saadaan näkyviin kunnolla. Käsittele suortuva kerrallaan tyvestä latvaan. Poista näkyvät täit ja saivareet. Käytä tarvittaessa täikampaa niin, että kampa on aluksi kunnolla kiinni päänahassa. Pyyhi tarvittaessa kampa välillä talouspaperiin. Kampaaminen voidaan tehdä sekä kuiviin että kosteisiin hiuksiin.

Pesuohjeet tavaroille ja vaatteille

Kampa pestään kunnolla saippuavedellä käsittelyn jälkeen. Saivareiden irrottamista saattaa helpottaa hiuspohjan käsittely 50 %:lla ruokaetikka -liuoksella ennen kampaamista.
Vaatteet ja liinavaatteet pestään 60 asteessa. Pesua kestämättömät peitot, tyynyt, myssyt, pehmolelut jne. eristetään vähintään kahdeksi vuorokaudeksi erilleen. Myös kaksi tuntia 80 asteisessa saunassa tai pakastus yön yli tuhoaa täit ja saivareet. Kammat ja harjat kannattaa tartunnan jälkeen puhdistaa erittäin huolellisesti tai vaihtaa kokonaan uusiin.

Häädön epäonnistumisen syitä

  • Täishampoo on laitettu liian märkiin hiuksiin, jolloin se laimenee liikaa.
  • Täishampoota tai -liuosta ei ole kunnolla hierottu hiuspohjaan ja hiusten tyviin.
  • Hiuksia ei ole kammattu päivittäin
  • Tartunta on uusiutunut 

Ehkäise täitartunnan leviäminen

  • Tartunnasta on hyvä aina ilmoittaa kavereiden vanhemmille, päiväkotiin tai kouluun
  • Pitkät hiukset kannattaa pitää kiinni, sillä ne altistavat tartunnalle
  • Pipot ja kaulaliinat koulussa tai päiväkodissa kannattaa pistää oman takin hihaan, eikä lainata toisille 

 

Ota yhteyttä lääkäriin jos itsehoitovalmisteet eivät tehoa täihin.