Lääkityksen arviointi

Yli puolet suomalaista käyttää vuosittain reseptilääkkeitä, ja monilla on käytössään samanaikaisesti useampi lääke. Useiden lääkkeiden samanaikaiseen käyttöön liittyy kohonnut riski haitoille, joita ovat esimerkiksi verenvuodot, ummetus ja huimaus.

Lääkkeiden mahdollisista yhteisvaikutuksista kannattaa aina keskustella lääkärin tai apteekin henkilökunnan kanssa. Eri lääkkeet voivat muuttaa toistensa vaikutuksia elimistössä, ja vaikutukset voivat olla hyödyllisiä tai haitallisia. Hyödyllinen yhteisvaikutus voi olla esimerkiksi kahden verenpainelääkkeen toisiaan tehostava vaikutus, jos yhdellä lääkkeellä ei ole saavutettu riittävää tehoa. Haitallinen yhteisvaikutus voi ilmetä esimerkiksi haittavaikutusten korostumisena tai lääkehoidon tehottomuutena.


Tarkista yhteisvaikutukset Uniikki lääkehoitoni -palvelussa

Nyt voit tarkistuttaa lääkityksesi yhteensopivuuden ensimmäistä kertaa verkossa Yliopiston Apteekin uudessa Uniikki lääkehoitoni -palvelussa! Lääkityksen tarkistuspalvelussa asiantuntijamme käy läpi käytössäsi olevan lääkityksen. Samalla arvioimme, ettei käytössäsi ole haitallisia yhteisvaikutuksia aiheuttavia lääkkeitä tai ettei käyttöön ole vahingossa jäänyt samaa lääkeainetta sisältäviä valmisteita.

Lue lisää Uniikki lääkehoitoni -palvelusta

Itsehoitolääkkeiden yhteisvaikutukset

Myös itsehoitolääke voi viedä toisen lääkkeen tehon esimerkiksi estämällä lääkkeen imeytymisen. Tällöin näiden ottamisen välillä on pidettävä vähintään muutaman tunnin väli, joissain tapauksissa pidempäänkin. 

Esimerkiksi jotkut närästyslääkkeet voivat sitoa suolistossa itseensä muita lääkeaineita ja viedä tehon antibiooteilta, kilpirauhaslääkitykseltä tai osteoporoosilääkkeiltä.

Myös rauta, kalkki, sinkki ja magnesium voivat sitoa itseensä lääkeaineita suolistossa. Tästä syystä näiden käytöstä muiden lääkkeiden kanssa on aina hyvä keskustella apteekissa. Mainittuja hivenaineita on myös useissa monivitamiinivalmisteissa.

Ostaessasi itsehoitolääkkeitä keskustele aina farmaseutin kanssa niiden sopivuudesta lääkitykseesi.

Lääkehiili 

Lääkehiiltä suositellaan usein käytettäväksi myrkytysten yhteydessä. Lääkehiilen tehtävänä on imeä suolistossa itseensä muut aineet ja näin ollen se heikentää kaikkien samaan aikaan käytettyjen lääkkeiden tehoa. Muut lääkkeet on otettava ehdottomasti eri aikaan kuin lääkehiili.

Kipulääkkeet

Tavallisten tulehduskipulääkkeiden tilapäistäkin käyttöä pitää välttää ilman lääkärin ohjetta, jos käytössä on verenohennuslääke varfariini. Myös metotreksaatin ja litiumin kanssa kipulääkkeitä on vältettävä.

Pitkäaikaisessa käytössä tulehduskipulääkkeet voivat heikentää verenpainelääkkeiden tehoa. Tämä ei kuitenkaan koske pieniannoksisen asetyylisalisyylihapon (ASA:n) käyttöä. Tulehduskipulääkkeet voivat pitkäaikaisessa käytössä lisätä myös eräiden masennuslääkkeiden haittoja.

Parasetamoli ei kuulu tulehduskipulääkkeiden ryhmään ja on turvallisempi vaihtoehto kivun hoitoon, jos käytössä on edellä mainittuja lääkkeitä. Lääkäri voi joskus päätyä tulehduskipulääkkeen käyttöön yhdessä muiden lääkkeiden kanssa, mutta tällöin hän on punninnut tarkoin lääkehoidon riskit ja hyödyt.

Yskänlääkkeet

Yskänlääkkeen valinnassa kannattaa hyödyntää farmaseutin apua, jos käytössä on muita lääkkeitä. Yskänlääke voi vahvistaa esimerkiksi uni- ja rauhoittavien lääkkeiden tehoa.

Luontaistuotteet

Useiden luontaistuotteiden vaikutusmekanismit tunnetaan huonosti, joten niiden yhteisvaikutusten hallintakin on haastavaa. Tiedetään kuitenkin, että esimerkiksi mäkikuisma, ginseng, ubikinoni, vihreä tee ja K-vitamiini heikentävät verenohennuslääke varfariinin tehoa. Sen sijaan varfariinin tehoa voivat lisätä mm. kalaöljyt, neidonhiuspuu, E-vitamiini ja karpalo.

Mäkikuismaa käytetään lievän masennuksen hoidossa. Sitä ei pidä kuitenkaan käyttää yhdessä muiden masennuslääkkeiden kanssa, sillä haittavaikutukset voivat lisääntyä. Mäkikuisma vähentää lisäksi monien lääkkeiden kuten e-pillereiden, digoksiinin ja joidenkin kolesterolilääkkeiden tehoa. Mäkikuismaa ei pitäisikään käyttää ilman keskustelua lääkärin tai farmaseutin kanssa, jos käytössä on muita lääkkeitä.

Ota yhteyttä lääkäriin, jos kyseessä on lääkemyrkytys tai haluat keskustella lääkityksen haitallisista yhteisvaikutuksista ja mahdollisesti muuttaa lääkitystä.

Lue lisää Uniikki lääkehoitoni -palvelusta