Akne on nuorilla yleinen ihosairaus, johon liittyy lisääntynyt talin eritys. Taustalla on hormonaalisia ja perinnöllisiä tekijöitä. Runsas talineritys aiheuttaa talirauhasten tukkeutumisen, jolloin muodostuu aknelle tyypillisiä näppylöitä. Tavallisimmin akneoireita esiintyy kasvoilla sekä selän ja rinnan yläosassa.

akne

Lievä akne: Jonkin verran musta- ja valkopäitä tai märkänäppylöitä.

Keskivaikea akne: Paljon märkänäppylöitä sekä jonkin verran arpeutumista.

Vaikea akne: Iholla on edellisten lisäksi märkäonteloita ja pahempaa arpeutumista.

Aknen hoito vaatii kärsivällisyyttä. Hoito tehoaa sitä paremmin, mitä aikaisemmassa vaiheessa sen aloittaa, ja näin voidaan välttää myös arpien syntyminen. Hoito voi kestää kuukausia tai jopa vuosia.

Lievän aknen itsehoito

Lievä akne soveltuu itse hoidettavaksi.

  • Puhdista iho säännöllisesti talineritystä vähentävällä tuotteella.
  • Kosteuta iho kevyellä voiteella, joka ei rasvoita ihoa.
  • Hoida ihoa paikallisesti tuotteilla, jotka kuivattavat näppylöitä ja vähentävät uusien muodostumista.

Keskivaikean ja vaikean aknen hoito

Keskivaikea ja vaikea akne kuuluvat aina ihotautilääkärin hoidettaviksi. Hoidossa käytetään esimerkiksi suun kautta otettavia reseptilääkkeitä. Tällöinkin ihon perushoito on tärkeää. Osa reseptilääkkeistä kuivattaa ihoa ja limakalvoja voimakkaasti, jolloin ihon ja limakalvojen kosteustasapainosta on hyvä huolehtia tehokkaammilla kosteusvoiteilla.

Ota yhteyttä lääkäriin, jos aknen oireet eivät lievity itsehoidolla.

Tutustu verkkoapteekin akneihon tuotevalikoimaan. Aknen hoitoon on hyvä käyttää apteekissa myytäviä erityisiä akneihon puhdistustuotteita ja akneihon hoitotuotteita.