Päätäit 

Täiepidemioiden runsaimmat esiintymät päiväkodeissa ja kouluissa ovat elo-syyskuussa ja tammi-helmikuussa. Ne tarttuvat pääasiassa hiusten koskettaessa toisiaan, harvemmin kampojen, harjojen, korvakuulokkeiden tai päähineiden välityksellä.

Aikuiset päätäit ovat kooltaan 1-4 mm pituisia, litteitä ja väriltään harmaita tai ruskehtavia. Täit tarvitsevat ihmisen verta 4-6 tunnin välein, mutta ne voivat elää 1-2 vuorokautta ilman ihmisverta esim. päähineissä tai vaatteissa. Aikuisia täitä on vaikea havaita, sillä ne liikkuvat hiuksissa vikkelästi. Täit osaavat pudottautua, mutta eivät hyppiä, ja tasaisella alustalla täit ovat kömpelöitä liikkumaan. Täin munat eli saivareet voidaan havaita helpommin ja niitä esiintyy etenkin niskassa tai korvan yläpuolella kiinnittyneinä lujasti hiusten tyveen. Saivareet ovat noin millimetrin mittaisia ja esiintymä muistuttaa hilsettä. Muna kehittyy 5-9 vuorokautta. Kuoriutunut nymfi kehittyy lisääntymiskykyiseksi täiksi noin kahdessa viikossa. Täysikasvuinen täi munii parhaimmillaan 8 munaa päivässä.

Täitartunnan oireita ovat kutina ja ärsytys hiuspohjassa sekä silmin havaittavat täit ja saivareet.

Päätäiden häätö

Täitartunta hoidetaan apteekista saatavalla täishampoolla tai -liuoksella. Kaikki perheenjäsenet hoidetaan samalla kertaa, vaikka tartunta todettaisiinkin vain yhdellä perheenjäsenellä. Hoito-ohjeita tulee noudattaa huolellisesti. Hoito uusitaan valmisteen ohjeen mukaan noin viikon kuluttua ensimmäisestä pesusta kaikilla niillä perheenjäsenillä, joilla täitä tai saivareita on löytynyt.

Kuolleet, halvaantuneet ja mahdollisesti vielä elävät täit ja saivareet tulee poistaa käsin heti shampookäsittelyn jälkeen ja kahden viikon ajan käsittelystä vähintään 2-3 kertaa viikossa. Täiden poisto on hyvä tehdä riittävässä valossa. Hiukset käydään läpi sektori sektorilta. Tiheän täikamman käyttö helpottaa poistoa. Hyvä täikampa on tukeva ja piikkien väli on 0,2-0,3 mm.

Aseta iso valkoinen paperi pöydälle ja pyydä lasta kumartumaan paperin päälle, siten että niska saadaan näkyviin kunnolla. Käsittele suortuva kerrallaan tyvestä latvaan. Poista näkyvät täit ja saivareet. Käytä tarvittaessa täikampaa niin, että kampa on aluksi kunnolla kiinni päänahassa. Pyyhi tarvittaessa kampa välillä talouspaperiin. Kampaaminen voidaan tehdä sekä kuiviin että kosteisiin hiuksiin.

Kampa pestään kunnolla saippuavedellä käsittelyn jälkeen (jotkut täikammat voi käyttää myös kuumassa vedessä, esim.Täikampa Clinic). Saivareiden irrottamista saattaa helpottaa hiuspohjan käsittely 50 %:lla ruokaetikka –liuoksella ennen kampaamista.

Vaatteet ja liinavaatteet pestään kirjopyykissä 60˚C. Pesua kestämättömät peitot, tyynyt, myssyt, pehmolelut jne. eristetään vähintään kahdeksi viikoksi muovipussiin. Vaihtoehtoisesti 2 tuntia 80˚C:ssa saunassa tai pakastus yön yli tuhoaa täit ja saivareet. Kammat ja harjat puhdistetaan huolellisesti tai vaihdetaan uusiin.

Hoidon epäonnistuminen

Hoidon jälkeen tulee saivareet ja vielä elossa olevat täit poistaa käsin päivittäin tai joka toinen päivä kahden viikon ajan. Jos hoidon jälkeisinä päivinä täiden ja saivareiden määrä lisääntyy selvästi, on häätö epäonnistunut ja hoito tulee uusia.

Hoidon epäonnistumisen syitä:
- Täishampoo on laitettu liian märkiin hiuksiin, jolloin se laimenee liikaa.
- Täishampoota tai –liuosta ei ole kunnolla hierottu hiuspohjaan ja hiusten tyviin.
- Huolellinen kampaaminen, päivittäin tai joka toinen päivä, on unohdettu.
- Uusi tartunta.

Muuta

Tartunta on hyvä aina ilmoittaa kavereiden vanhemmille, päiväkotiin tai kouluun. Pitkiä hiuksia on hyvä pitää kiinni, sillä pitkät hiukset altistavat tartunnalle. Lisäksi pipot ja kaulaliinat koulussa tai päiväkodissa pistetään oman takin hihaan!

Tuotteet täitartunnan hoitoon löydät tästä.

Yliopiston Apteekki
Farmaseutti Kristiina Vuori
Farmaseutti Leena Äyräpää

Päivitetty: syyskuu 2012