Harvinaiset lääkkeet valmistuvat käsityönä 5 päivässä

Yliopiston Apteekilla on kolme lakiin perustuvaa erikoistehtävää, joista yksi on harvinaisten lääkkeiden valmistus. Lääkevalmistusosastolla työskentelee noin 50 työntekijää, jotka ovat farmaseutteja, proviisoreja ja teknistä henkilökuntaa. He kaikki palvelevat koko yhteiskuntaamme – eläimistä ihmisiin ja akuutista tarpeesta pitkäkestoiseen. Lääkevalmisteet tehdään alusta loppuun käsityönä, kuten myös pakkausten etiketit.

– Harvinaisia lääkkeitä tilataan meiltä noin 13 000 tilausriviä vuodessa, joka tarkoittaa arjessamme noin 40–70 tilausriviä päivässä. Valikoimaamme kuuluu yksittäisten lääkkeiden lisäksi pieninä erinä valmistettavia tuotteita. Valmistamme lääkkeitä niin ihmisille kuin eläimille ja kaikki lääkkeet teemme konkreettiseen tarpeeseen, valmistusosaston osastopäällikkö Jarno Alén tiivistää.

Yliopiston Apteekin lääkevalmistusosaston asiakkaita ovat muut apteekit, yksityiset lääkäriketjut ja hammaslääkäriketjut, työterveyshuolto sekä julkinen terveydenhuolto, kuten yliopisto- ja keskussairaalat. Lääkkeet valmistetaan lääkärin kirjoittaman reseptin mukaan ja toimitetaan asiakkaalle 3-4 päivän kuluessa. Hätätilanteissa toimitus onnistuu myös nopeammin.

– Olemme yksityisapteekki, jolla on kyvykkyyttä ja kapasiteettia palvella myös julkista terveydenhuoltoa sekä auttaa sitä tarpeen mukaan. Toimimme vilpittömästi vastavuoroisuuden periaatteella sekä olemme myös varapaikka julkisille toimijoille, Alén kuvaa.