Tietoa joditablettien saatavuudesta

Viime aikoina joditablettien kysyntä on kasvanut Suomessa yli odotusten. Poikkeuksellisen suuren kysynnän vuoksi joditablettien saatavuus on valitettavasti tällä hetkellä rajallista myös Yliopiston Apteekeissa. Teemme kaikkemme, jotta pystymme vastaamaan nopeasti kasvaneeseen kysyntään. Kiitos ymmärryksestä, pahoittelemme tilannetta.

Verkkokaupassamme saatavuuden voi helposti tarkistaa valmisteen tuotekortilta. Huomioithan, ettei tuotteesta oteta vastaan varauksia eikä se ole toistaiseksi tilattavissa Pikanouto tunnissa Yliopiston Apteekista -toimitustavalla. 

Sosiaali- ja terveysministeriö on päivittänyt ohjeen lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa. Haluamme muistuttaa, että vain viranomaiset saavat antaa ohjeen joditablettien ottamisesta eikä niitä tule nauttia omin päin.

Radioaktiivisen laskeuman uhatessa noudatetaan viranomaisohjeita. Lääkejodia säteilyvaaratilanteessa suositellaan enintään 40-vuotiaille. Erityisen tärkeää tablettien ottaminen on lapsille ja raskaana oleville. Joditabletteja ei kuitenkaan suositella henkilöille, joilla on jodiyliherkkyys, kilpirauhasen toimintahäiriö tai muu kilpirauhassairaus.

Huomion arvoista on sekin, että ravintolisäjodit on tarkoitettu muun muassa ruokavalion tueksi, eikä niitä ole tarkoitettu käytettäväksi radioaktiivista jodia sisältävän laskeuman yhteydessä.

Joditabletteja vain viranomaisen kehotuksesta

Joditabletin tarkoitus on suojata kilpirauhasta säteilyltä vakavassa ydinonnettomuudessa, jolloin ilmaan voi vapautua radioaktiivista jodia. Tabletin tehokkuus riippuu täysin oikeasta ajoituksesta ja Säteilyturvakeskus (STUK) onkin ohjeistanut, ettei niitä saa ottaa ilman viranomaisten ohjetta. Lue lisää joditablettien käytöstä STUK:n sivuilta.

On tärkeää, ettei joditabletteja hankita omaan varastoon purkeittain, jotta valmisteita riittäisi mahdollisimman monelle. Käyttämättömät ja vanhat lääkkeet päätyvät vain jätteeksi, joka tulee palauttaa asianmukaisesti apteekkiin.

Mitä lääkekaapissa pitäisi olla aina varalla?

Jokaisessa kodissa olisi hyvä olla eräänlainen lääkekaapin kotivara poikkeuspäiviä varten. Joditabletteja on hyvä olla kaiken varalta lääkekaapissa, mutta yksi pakkaus riittää. Niiden lisäksi ensiapupakkaus, särkylääkkeet sekä omat henkilökohtaiset lääkkeet kuuluvat hyvään varmuusvarastoon. 

Tarkista, että lääkekaapistasi löytävät ainakin nämä:

1. Henkilökohtaiset lääkkeet

Henkilökohtaisia lääkkeitä on hyvä olla kotona noin viikon tai parin varalta. Kela korvaa kerralla enintään kolmen kuukauden annosta vastaavan määrän, ja seuraavan erän voi hakea, kun lääkkeitä on noin kolmeksi viikoksi jäljellä. Myös kausiluonteisia lääkkeitä on hyvä varata hyvissä ajoin kotiin, esimerkiksi allergialääkkeitä keväisin.

2. Ensiaputarvikkeet tai -laukku

Olipa kyseessä tavallinen arki tai poikkeuspäivä, kotona on hyvä olla saatavilla haavanhoitotarvikkeet, eli haavanpuhdistusainetta, laastareita sekä haavasidoksia ja sidetarpeita. 

Lisäksi lääkehiiltä on hyvä löytyä lääkekaapista ja kylmä-lämpöpakkaus pakastimessa kaiken varalta. Vapaa-ajanasunnolle on hyvä hankkia ensiapulaukku, jossa on yleisimpiä ensiapuvälineitä yllättävien haavereiden varalle.

3. Särky- ja kuumelääkkeitä

Särky- ja kuumelääkkeitä on hyvä olla varattuna kodin lääkekaappiin. Myös kuumemittari ja lasten särkylääkkeet on tärkeä varata äkillisiä sairastumisia varten. Jos olet epävarma valmisteiden annostusohjeista tai yhteisvaikutuksista, voit kysyä chat-palvelussamme apua sopivan särkylääkkeen valintaan!

4. Hygieniatarvikkeet

Käsien ja vartalon pesu on tärkeää poikkeuspäivinäkin. Jos vesi on poikki, apteekeissa myytävät käsihuuhteet sekä pesuvoiteet soveltuvat ihon puhdistamiseen ilman vesipesua. Esimerkiksi YA Käsihuuhde desinfioi kädet ilman vettä ja kuivuu nopeasti. YA Pesuvoide ei kuivata ihoa ja sitä voi käyttää koko vartalon puhdistamiseen.

5. Lemmikkieläinten tarvikkeet

Lemmikkien ruokia, mahdollisia lääkkeitä ja muita tarvikkeita on tärkeä varata kotiin muutamiksi päiviksi. Samalla kun täydentää kodin lääkekaappia, on hyvä huolehtia, että myös eläinystävän mahdolliset säännölliset lääkkeet riittävät pitkäksi aikaa. Vesi on elintärkeää niin ihmisille kuin eläimille, joten sitä pitäisikin varata reilusti niin juotavaksi kuin ruoanlaittoon. 

Miten lääkejäte kierrätetään?

Onko lääkekaapissasi vanhoja tai käyttämättömiä lääkkeitä? On tärkeää kierrättää lääkkeet ja käsitellä ne oikein, etteivät ne päädy ongelmajätteeksi tai pahimmassa tapauksessa luontoon ja vesitöihin. Tiesithän, että voit kierrättää vanhentuneet lääkkeet vastuullisesti Yliopiston Apteekissa?

Päivitetty 13.10.2022 klo 14:55