Tupakoinnin lopettaminen

Kysy neuvoa tupakoinnin lopettamiseen etälääkäriltä

Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina, sillä tupakoinnilla on monenlaisia haitallisia ja vaarallisia vaikutuksia terveyteen. Lisäksi lapsia ei saa koskaan altistaa tupakansavulle. 

Tupakoinnin lopettaminen vaatii usein muutamia yrityksiä. Ensimmäisen epäonnistumisen jälkeen ei siis vielä kannata luovuttaa. Tupakoinnin lopettamiseen avuksi kannattaa ottaa nikotiinikorvaushoito, jonka avulla nikotiinin aiheuttamasta riippuvuudesta voi hiljalleen päästä eroon. Tärkeää on, että korvaushoitoa käytetään riittävän suurella annostuksella riittävän pitkään. Korvaushoito sopii kaikille, jotka polttavat yli 10 tupakkaa päivässä.

Nikotiinipurukumi pureskellaan ja imeskelytablettia imeskellään hitaasti. Kun maku tulee voimakkaaksi, annetaan purukumin/tabletin levätä poskessa. Kun maku häviää, jatketaan pureskelua tai imeskelyä. Happamia juomia (kahvi, virvoitusjuomat) on hyvä välttää 15 minuuttia ennen suun kautta otettavan valmisteen käyttöä, koska ne vähentävät nikotiinin imeytymistä. Imeytyminen voi vähentyä myös, jos syö tai juo yhtä aikaa valmisteen käytön kanssa.

Nikotiinin vieroitusoireet

Tupakoinnin lopettaminen aiheuttaa tavallisesti myös vierotusoireita, jotka alkavat 2-12 tunnissa lopettamisen jälkeen. Huipussaan vierotusoireet ovat 1-3 vuorokauden kuluttua, ja ne kestävät keskimäärin 3-4 viikkoa. Tavallisia vierotusoireita ovat ärtyisyys, levottomuus, tupakanhimo, univaikeudet, päänsärky ja lisääntynyt ruokahalu. Kahvin juominen voi pahentaa oireita.

Ota yhteyttä lääkäriin, jos tupakoinnin lopettaminen ei onnistu itsehoitovalmisteilla tai jos sinulla on jokin vakava perussairaus (esim. sydänsairaus). Voit helposti varata etälääkärin konsultaation tupakoinnin lopettamiseen liittyen Yliopiston Apteekin kumppanilääkäreiden kautta.

Usein kysyttyä tupakoinnin lopettamisesta

Onko olemassa valmisteita, jotka auttavat minua tupakoinnin lopettamisessa?

Nikotiinikorvaushoito kannattaa ottaa avuksi tupakoinnin lopettamiseen. Korvaushoito sopii kaikille, jotka polttavat yli 10 tupakkaa päivässä.

Jos tupakoinnin lopettaminen ei onnistu itsehoitovalmisteilla tai jos sinulla on jokin vakava perussairaus (esim. sydänsairaus), ota yhteyttä lääkäriin.

Voit helposti varata etälääkärin konsultaation tupakoinnin lopettamiseen liittyen YA:n kumppanilääkäreiden kautta.

Miten nikotiinikorvaushoito auttaa tupakoinnin lopettamisessa?

Nikotiini on hyvin addiktoivaa ja tupakoinnin lopettaminen aiheuttaakin tavallisesti myös vieroitusoireita, jotka alkavat 2-12 tunnissa lopettamisen jälkeen. Huipussaan vierotusoireet ovat 1-3 vuorokauden kuluttua, ja ne kestävät keskimäärin 3-4 viikkoa.

Nikotiinikorvaushoidossa käytettävät tuotteet vapauttavat kehoon nikotiinia ilman tupakan sisältämiä haitallisia aineita (kuten terva) ja helpottavat vieroitusoireita. Oikein käytetyn nikotiinikorvaushoidon avulla nikotiinin aiheuttamasta riippuvuudesta voi hiljalleen päästä eroon. Jos tupakoinnin lopettaminen ei onnistu itsehoitovalmisteilla tai jos sinulla on jokin vakava perussairaus (esim. sydänsairaus), ota yhteyttä lääkäriin.

Voinko tilata nikotiinikorvaushoitoon tarkoitettuja itsehoito- ja reseptilääkevalmisteita verkosta?

Kyllä. Voit tilata Yliopiston Apteekin verkkoapteekista nikotiinikorvaushoitoon tarkoitettuja itsehoito- ja reseptilääkevalmisteita turvallisesti.

Suomalaisten, laillistettujen verkkoapteekkien toimintaa valvoo Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea. Fimean sivuilta löydät listan Suomessa laillisesti toimivista apteekkien verkkopalveluista.

On hyvä noudattaa huolellisuutta aina, kun tilaat reseptilääkkeitä tuntemattomasta apteekista. Nikotiinikorvaushoitoon tarkoitettua reseptilääkettä ei saa toimittaa ilman potilaalle määrättyä sähköistä reseptiä. Jos löydät suomenkieliseltä verkkosivulta reseptilääkevalmisteita, joiden tilaaminen ei vaadi suomalaisen lääkärin määräämää sähköistä reseptiä, älä tilaa valmistetta kyseiseltä sivulta. Tilaa reseptilääkkeitä internetistä vain apteekeilta, joiden toimintaa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea valvoo ja jotka löydät Fimean ylläpitämästä listauksesta täältä.

Miten etälääkärin vastaanotto toimii?

Miten etälääkärin vastaanotto toimii?

Ota yhteys etälääkäriin chatissa

Aloita keskustelu valitsemasi etälääkäriaseman chatissa heti tai varaa aika haluamaltasi etälääkäriltä.

Lääkäri arvioi sopivan hoitomuodon

Tapaamisessa etälääkäri arvioi sinulle sopivan hoitomuodon.

Tilaa tai nouda lääke helposti ja kätevästi

Jos lääkäri määrää sinulle lääkkeen, voit tilata sen helposti ja turvallisesti Yliopiston Apteekin verkkosivuilta tai noutaa lääkkeen lähimmästä apteekista.

Ota yhteys etälääkäriin