Tupakoinnin lopettaminen

tupakoinnin lopettaminen

Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina, sillä tupakoinnilla on monenlaisia haitallisia ja vaarallisia vaikutuksia terveyteen. Lisäksi lapsia ei saa koskaan altistaa tupakansavulle. 

  • Tupakoinnin lopettaminen vaatii usein muutamia yrityksiä. Ensimmäisen epäonnistumisen jälkeen ei siis vielä kannata luovuttaa. Tupakoinnin lopettamiseen avuksi kannattaa ottaa nikotiinikorvaushoito, jonka avulla nikotiinin aiheuttamasta riippuvuudesta voi hiljalleen päästä eroon. Tärkeää on, että korvaushoitoa käytetään riittävän suurella annostuksella riittävän pitkään. Korvaushoito sopii kaikille, jotka polttavat yli 10 tupakkaa päivässä.
  • Nikotiinipurukumi pureskellaan ja imeskelytablettia imeskellään hitaasti. Kun maku tulee voimakkaaksi, annetaan purukumin/tabletin levätä poskessa. Kun maku häviää, jatketaan pureskelua tai imeskelyä. Happamia juomia (kahvi, virvoitusjuomat) on hyvä välttää 15 minuuttia ennen suun kautta otettavan valmisteen käyttöä, koska ne vähentävät nikotiinin imeytymistä. Imeytyminen voi vähentyä myös, jos syö tai juo yhtä aikaa valmisteen käytön kanssa.

Tupakoinnin lopettaminen UKK

Nikotiinin vieroitusoireet

Tupakoinnin lopettaminen aiheuttaa tavallisesti myös vierotusoireita, jotka alkavat 2-12 tunnissa lopettamisen jälkeen. Huipussaan vierotusoireet ovat 1-3 vuorokauden kuluttua, ja ne kestävät keskimäärin 3-4 viikkoa. Tavallisia vierotusoireita ovat ärtyisyys, levottomuus, tupakanhimo, univaikeudet, päänsärky ja lisääntynyt ruokahalu. Kahvin juominen voi pahentaa oireita.

Ota yhteyttä lääkäriin, jos tupakoinnin lopettaminen ei onnistu itsehoitovalmisteilla tai jos sinulla on jokin vakava perussairaus (esim. sydänsairaus). Voit helposti varata etälääkärin konsultaation tupakoinnin lopettamiseen liittyen YA:n kumppanilääkäreiden kautta.

Näin helposti asioit etälääkärillä

1. Ota yhteys lääkäriin

Aloita chat-keskustelu* heti tai varaa aika haluamaltasi etälääkäriltä.

*Terveystalon Lääkäri-chat palvelee 24/7.

2. Lääkäri arvioin sopivan hoitomuodon

Tapaamisessa etälääkäri arvioi sinulle sopivan hoitomuodon.

3. Tilaa tai nouda lääke helposti ja kätevästi

Jos lääkäri määrää sinulle lääkkeen, voit tilata sen helposti ja turvallisesti YA:n verkkosivuilta tai noutaa lääkkeen lähimmästä apteekista. 

Ota yhteys etälääkäriin