Tupakoinnin lopettaminen

Tupakoinnin lopettaminen

Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina, sillä tupakoinnilla on monenlaisia haitallisia ja vaarallisia vaikutuksia terveyteen. Lisäksi lapsia ei saa koskaan altistaa tupakansavulle. 

  • Tupakoinnin lopettaminen vaatii usein muutamia yrityksiä. Ensimmäisen epäonnistumisen jälkeen ei siis vielä kannata luovuttaa. Tupakoinnin lopettamiseen avuksi kannattaa ottaa nikotiinikorvaushoito, jonka avulla nikotiinin aiheuttamasta riippuvuudesta voi hiljalleen päästä eroon. Tärkeää on, että korvaushoitoa käytetään riittävän suurella annostuksella riittävän pitkään. Korvaushoito sopii kaikille, jotka polttavat yli 10 tupakkaa päivässä.

Nikotiinin vieroitusoireet

  • Tupakoinnin lopettaminen aiheuttaa tavallisesti myös vierotusoireita, jotka alkavat 2-12 tunnissa lopettamisen jälkeen. Huipussaan vierotusoireet ovat 1-3 vuorokauden kuluttua, ja ne kestävät keskimäärin 3-4 viikkoa. Tavallisia vierotusoireita ovat ärtyisyys, levottomuus, tupakanhimo, univaikeudet, päänsärky ja lisääntynyt ruokahalu. Kahvin juominen voi pahentaa oireita.

Nikotiiniriippuvuuden asteen voi testata Fagerströmin pikatestillä:

Kuinka pian heräämisen jälkeen poltat ensimmäisen savukkeen?

Alle 6 minuuttia: 3 pistettä
7-30 minuuttia: 2 pistettä
31-60 minuuttia: 1 pistettä
yli 60 minuutta: 0 pistettä

Kuinka monta savuketta poltat päivittäin?

alle 10: 0 pistettä
10-20: 1 piste
21-30: 2 pistettä
yli 30: 3 pistettä

Tulosten tulkinta, yhteispisteet:

0-1= vähäinen nikotiiniriippuvuus
2= kohtalainen riippuvuus
3 = vahva riippuvuus
4 = hyvin vahva riippuvuus

  • Jos pikatestissä sait tulokseksi 0-2 tai poltat päivässä alle 20 tupakkaa, voit aloittaa korvaushoidon 2 milligramman nikotiinipurukumilla/microtabilla/inhalaattorilla tai 1-1,5 milligramman imeskelytabletilla.
  • Jos tuloksesi oli 3-4, kannattaa korvaushoito aloittaa 4 milligramman purukumilla, vahvimmalla laastarilla tai kahdella 2 milligramman microtabilla kerrallaan.
  • Hyvin vahvassa nikotiiniriippuvuudessa, tai jos aikaisempi yritys yhden valmisteen vieroitushoidolla on epäonnistunut, voi käyttää yhtä aikaa laastaria ja purukumia/tablettia.
  • Hoitoa jatketaan vähintään kolme kuukautta, jonka jälkeen annostusta pienennetään hiljalleen. 


Käytä korvaushoitotuotteita ohjeiden mukaan

  • Nikotiinipurukumi pureskellaan ja imeskelytablettia imeskellään hitaasti. Kun maku tulee voimakkaaksi, annetaan purukumin/tabletin levätä poskessa. Kun maku häviää, jatketaan pureskelua tai imeskelyä. Happamia juomia (kahvi, virvoitusjuomat) on hyvä välttää 15 minuuttia ennen suun kautta otettavan valmisteen käyttöä, koska ne vähentävät nikotiinin imeytymistä. Imeytyminen voi vähentyä myös, jos syö tai juo yhtä aikaa valmisteen käytön kanssa.

Ota yhteyttä lääkäriin, jos

  • tupakoinnin lopettaminen ei onnistu itsehoitovalmisteilla tai jos sinulla on jokin vakava perussairaus (esim. sydänsairaus).


Tutustu nikotiinikorvaushoitotuotteisiin verkkoapteekissa.