vesirokko

Vesirokko on viruksen aiheuttama ja tarttuu herkästi. Vesirokkoista lasta ei saa viedä päiväkotiin tai kouluun. Lähes kaikki sairastavat vesirokon ennen aikuisikää. Tavallisia oireita ovat kutiseva ihottuma, päänsärky, lihaskipu, pahoinvointi ja kuume. Oireet voivat jäädä myös lieviksi. Taudin edetessä iholla olevat täplät muuttuvat ensin rakkuloiksi, myöhemmin ruviksi ja arviksi.

Vesirokon tartunta

Tarttuu herkästi pisaratartuntana jo noin vuorokautta ennen ihottuman puhkeamista ja viiden vuorokauden ajan taudin puhkeamisen jälkeen.
Vesirokon itämisaika on 10–21 vuorokautta.

Vesirokon hoito

Vesirokon aiheuttamaa kutinaa voi hoitaa antihistamiinitableteilla tai käyttämällä mietoa kortisonivoidetta, jossa on mukana antimikrobinen aine. Myös mentolia sisältävät voiteet helpottavat kutinaa. Kuumetta voi hoitaa esimerkiksi parasetamoli-lääkkeellä.
Vesirokkoon on olemassa myös rokote. Se kannattaa ottaa etenkin, jos ei ole sairastanut vesirokkoa teini-ikään mennessä, koska vesirokko voi olla aikuisella hankala sairaus. Rokotteen hankkimiseen apteekista tarvitaan lääkärin resepti.

Ota yhteyttä lääkäriin, jos

  • saat tartunnan ja sinulla on immuunipuutos, kortikosteroidihoito tai olet raskaana. 
  • Paranemisvaiheessa ilmenee uusi kuume ja/tai voimakasta kipua. Joskus rakkulat tulehtuvat pahasti ja niiden hoitoon voidaan tarvita antibioottihoitoa.

Tutustu vesirokon hoitotuotteisiin verkkoapteekissa.