vaihdevuosioireet

Vaihdevuosilla tarkoitetaan ajanjaksoa, jolloin munasarjojen toiminta ensin heikkenee ja lopulta lakkaa kokonaan. Menopaussi eli viimeiset kuukautiset tulevat yksilöllisesti 45–55 vuoden iässä. Munasarjojen poisto, säde- tai solunsalpaajahoito sekä tupakointi voivat aikaistaa vaihdevuosia.

Vaihdevuosiin liittyy estrogeenin tuotannon väheneminen, joka aiheuttaa osalle naisista kiusallisia oireita. Oireet voivat alkaa jo ennen kuukautisten hiipumista ja ovat yleensä voimakkaimmillaan vuoden sisällä kuukautisten loppumisesta.

Oireet

Tyypillisiä vaihdevuosioireita ovat hetkittäiset hikoilupuuskat ja ns. kuumat aallot. Voimakas hikoilu sijoittuu yleensä ylävartalon ja niskan alueelle, ja verenkierron lisääntyminen voi aiheuttaa punastumista. Myös sydämen tykyttelyä voi esiintyä. Unihäiriöt ovat myös mahdollisia ja ne liittyvätkin usein, joskaan ei aina, yölliseen hikoiluun.

Estrogeenin puute voi johtaa emättimen limakalvojen ohenemiseen ja kuivumiseen, ja joskus yhdyntäkipuja ja kirvelyä voi esiintyä. Tästä ja hormonimuutoksista johtuen voi esiintyä seksuaalista haluttomuutta. Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos oireet haittaavat elämää.

Hoito

  • Ensisijainen hoito on lääkärin määräämä estrogeenikorvaushoito
  • Vaihtoehtoja on monenlaisia perinteisistä tableteista ihon kautta annosteltaviin geeleihin
  • Paikallisiin limakalvo-oireisiin sopivat  paikalliset voiteet ja puikot, joita saa apteekista myös ilman reseptiä
  • Vaihtoehtoisia hoitoja, kuten rohdosvalmisteita, voi kokeilla
  • Myös terveelliset elämäntavat, kuten runsas liikunta ja monipuolinen ja terveellinen ruokavalio, voivat helpottaa oireita

Tutustu lieviin vaihdevuosioireisiin käytettäviin tuotteisiin verkkoapteekissa.