urheilijan_ravitsemus

Aktiiviliikkuja osaa usein varautua urheilusuoritukseensa ja täyttää energiavarastonsa hyvissä ajoin ennen treenin tai kilpailun alkua. Monipuolinen ruokavalio ja säännöllinen ateriarytmi ovat urheilijan ravitsemuksen perusta.

Nesteytys liikunnan aikana

  • Jos liikuntasuoritus kestää korkeintaan tunnin, nestetasapainosta voi huolehtia veden avulla. Yli tunnin mittaisissa suorituksissa hiilihydraattien nauttiminen parantaa suoritusta ja estää verensokerin liiallista laskua. Helpointa hiilihydraattien nauttiminen on nestemäisessä muodossa, esimerkiksi urheilujuomaa juomalla.
  • Hiilihydraattia ja elektrolyyttejä sisältävät urheilujuomat ovat suositeltavia käytettäväksi pitkäkestoisissa liikuntasuorituksissa. Maltodekstriini on suositeltavin hiilihydraatin lähde urheilujuomissa, koska se on vatsaystävällinen ja imeytyy helposti.

Ravinto liikunnan jälkeen

  • Hikoilun aiheuttama nestevajaus tulee korjata suorituksen jälkeen nauttimalla vettä tai urheilujuomaa. Liikunnasta palautumiseen tarvitaan sekä hiilihydraattia että proteiinia.

Palautusjuomat

  • Valmiista palautusjuomista ja nesteeseen sekoitetuista juomajauheista saa helpossa ja kätevässä muodossa sekoituksen, joka käynnistää elimistön palautumisprosessit kovan harjoittelun jälkeen. Palautusjuomat sisältävät elimistön tarvitsemat ravintoaineet hyvin imeytyvässä muodossa.

Proteiinilisät

  • Proteiinilisät eivät ole välttämättömiä urheilijoille, koska tavallisesta ruoasta on mahdollista saada määrällisesti riittävästi proteiinia.
  • Erityisesti voimaharjoittelun yhteydessä proteiinilisiä voi kuitenkin halutessaan käyttää täydentämään hyvää ruokavaliota. Riittävä energian ja proteiinin saanti on edellytys lihasten kasvulle. Mikäli normaalista ravinnosta on vaikeaa saada riittävästi proteiinia, täydennystä löytyy proteiinivalmisteista.
  • Heraproteiini on laadukas ja aminohappokoostumukseltaan hyvä ja nopeasti imeytyvä proteiinilähde.

Tutustu liikkujalle sopiviin ravintolisiin verkkoapteekissa.