Ilmainen toimitus yli 50 € tilauksiin! Lue lisää tästä.

Täit

Täiepidemioiden runsaimmat esiintymät päiväkodeissa ja kouluissa ovat usein elo-syyskuussa ja tammi-helmikuussa. Ne tarttuvat pääasiassa hiusten koskettaessa toisiaan, mutta myös kampojen, korvakuulokkeiden tai päähineiden välityksellä. Täitartunnan oireita ovat kutina ja ärsytys hiuspohjassa sekä silmin havaittavat täit ja saivareet.

tait

Täit ja saivareet

Päätäit ovat kooltaan 1-4 mm pituisia, litteitä ja väriltään harmaita tai ruskehtavia. Täit tarvitsevat ihmisen verta 4-6 tunnin välein, mutta ne voivat elää 1-2 vuorokautta ilman ihmisverta esim. päähineissä tai vaatteissa.
Täin munat eli saivareet voidaan havaita helpommin ja niitä esiintyy etenkin niskassa tai korvan yläpuolella kiinnittyneinä lujasti hiusten tyveen.
Saivareet ovat noin millimetrin mittaisia ja esiintymä muistuttaa hilsettä. Muna kehittyy 5-9 vuorokautta.

Päätäiden häätö

Täitartunta hoidetaan apteekista saatavalla täishampoolla tai -liuoksella.
Kaikki perheenjäsenet hoidetaan samalla kertaa, vaikka tartunta todettaisiinkin vain yhdellä perheenjäsenellä. Hoito-ohjeita tulee noudattaa huolellisesti.

Hoito uusitaan valmisteen ohjeen mukaan noin viikon kuluttua ensimmäisestä pesusta kaikilla niillä perheenjäsenillä, joilla täitä tai saivareita on löytynyt.

Hiusten käsittely häädön jälkeen

Heti hoidon jälkeen tulee saivareet, kuolleet ja vielä elossa olevat täit poistaa täikammalla päivittäin tai joka toinen päivä kahden viikon ajan
Tiheän täikamman avulla hiukset käydään läpi sektoreittain tiheän kamman avulla. Hyvä täikampa on tukeva ja piikkien väli on 0,2-0,3 mm.

Aseta iso valkoinen paperi pöydälle ja pyydä lasta kumartumaan paperin päälle, siten että niska saadaan näkyviin kunnolla. Käsittele suortuva kerrallaan tyvestä latvaan. Poista näkyvät täit ja saivareet. Käytä tarvittaessa täikampaa niin, että kampa on aluksi kunnolla kiinni päänahassa. Pyyhi tarvittaessa kampa välillä talouspaperiin. Kampaaminen voidaan tehdä sekä kuiviin että kosteisiin hiuksiin.

Pesuohjeet tavaroille ja vaatteille

Kampa pestään kunnolla saippuavedellä käsittelyn jälkeen. Saivareiden irrottamista saattaa helpottaa hiuspohjan käsittely 50 %:lla ruokaetikka -liuoksella ennen kampaamista.
Vaatteet ja liinavaatteet pestään 60 asteessa. Pesua kestämättömät peitot, tyynyt, myssyt, pehmolelut jne. eristetään vähintään kahdeksi vuorokaudeksi - viikoksi erilleen. Vaihtoehtoisesti kaksi tuntia 80 asteisessa saunassa tai pakastus yön yli tuhoaa täit ja saivareet.

Kammat ja harjat puhdistetaan huolellisesti tai vaihdetaan uusiin.

Häädön epäonnistumisen syitä

  • Täishampoo on laitettu liian märkiin hiuksiin, jolloin se laimenee liikaa.
  • Täishampoota tai -liuosta ei ole kunnolla hierottu hiuspohjaan ja hiusten tyviin.
  • Huolellinen kampaaminen päivittäin on unohdettu.
  • Uusi tartunta.

Ehkäise täitartunnan leviäminen

Tartunta on hyvä aina ilmoittaa kavereiden vanhemmille, päiväkotiin tai kouluun. Pitkiä hiuksia on hyvä pitää kiinni, sillä pitkät hiukset altistavat tartunnalle. Lisäksi pipot ja kaulaliinat koulussa tai päiväkodissa pistetään oman takin hihaan!

Ota yhteyttä lääkäriin jos itsehoitovalmisteet eivät tehoa täihin.

Tuotteet täiden häätämiseen löydät verkkoapteekissa.