raskauden_testaaminen

Mahdollisen raskauden voi testata itse kotioloissa apteekista saatavan raskaustestin avulla. Laboratorioissa testi tehdään verinäytteestä, jolloin raskaus pystytään toteamaan aikaisemmin kuin virtsasta mitaten.  Raskaustestit perustuvat siihen, että hedelmöittymisen jälkeen istukka alkaa tuottaa hormoneja. Munasolu kiinnittyy kohdun seinämään noin viikon kuluttua hedelmöittymisestä. Istukka alkaa tuottaa koriongonadotropiinia (hCG) eli istukkahormonia. Istukkahormonia löytyy virtsasta jo silloin, kun ensimmäiset kuukautiset jäävät pois. Raskaustestin tulos on luotettava samasta päivästä alkaen.

Raskaustestin käyttö

Testi tehdään aamulla pitämällä testiliuskaa virtsasuihkun alla. Testiliuskan väri muuttuu, jos virtsassa on raskaushormonia. Nykyään on saatavilla myös digitaalisia testejä, joista näkyy jopa arvio siitä millä viikolla raskaus on.

Jos suunnittelet raskautta, voit mitata varmimmat hedelmöittymispäivät ovulaatiotestin avulla.

Jos suunnittelet raskautta tai raskaustesti on positiivinen, on tärkeä huolehtia riittävästä vitamiinien ja erityisesti foolihapon saannista. Raskaana oleville ja raskautta suunnitteleville on olemassa erityisiä vitamiinivalmisteita.

Ota yhteyttä neuvolaan, jos

raskaustesti on positiivinen. Ensimmäinen neuvolakäynti on 8.-12. raskausviikolla.

Tutustu raskaustesteihin verkkoapteekissa.
Ovulaatiotestit