raskauden_ehkaisy

Elämäntilanne ratkaisee, millainen ehkäisymenetelmä sopii itselle parhaiten. Vaihtoehtoja ja keinoja on lukuisia. Ehkäisyn valintaan vaikuttavat monet asiat, kuten ikä, terveydentila, perimä ja lääkitys sekä se, haluaako lapsia lähitulevaisuudessa, vuosien kuluttua vai ei ollenkaan.

Menetelmät

Estemenetelmiin luetaan erilaiset mekaaniset keinot estää siittiöiden kulkeutuminen munasoluun. Näihin menetelmiin kuuluvat mm. erilaiset kondomit, joita on saatavilla monenkokoisina ja eri ominaisuuksin.
Miesten kondomit valmistetaan yleensä luonnonkumista eli lateksista. Lateksiallergisille sopivia vaihtoehtoja ovat polyuretaanista valmistetut kondomit. Kondomeihin voidaan lisätä käyttömukavuutta parantavia liukasteita tai genitaalialueita stimuloivia aineita. On hyvä muistaa, että kondomi on ainoa sukupuolitaudeilta suojaava ehkäisykeino.

Hormonaaliset ehkäisymenetelmät estävät munasolun kypsymisen tai hedelmöittymisen. Menetelmiä on useita; naishormonia (estrogeenia) ja keltarauhashormonia (progestiinia) sisältäviä yhdistelmiä on tabletteina, laastareina ja paikallisina emätinrenkaina. Pelkkää keltarauhashormonia sisältäviä valmisteita on saatavilla tablettien lisäksi myös ihon alle asetettavina kapseleina sekä kohtuun asetettavana kierukkana.

Myös kuparikierukka on mahdollinen, jos hormonaalinen ehkäisy ei jostain syystä sovi ja kaipaa pitkäaikaista ehkäisymenetelmää. Jos olet kiinnostunut hormonaalisesta ehkäisystä tai kuparikierukasta, keskustele niistä lääkärisi kanssa.

Tutustu verkkoapteekin ehkäisytuotteisiin.

Jälkiehkäisy

Jos raskauden ehkäisy on yhdynnän aikana puutteellinen tai esimerkiksi kondomi rikkoutuu, voi turvautua ns. jälkiehkäisyyn. Jälkiehkäisy toimii parhaiten, kun se otetaan mahdollisimman pian yhdynnän jälkeen, kuitenkin enintään 3-5 vuorokauden kuluessa, valmisteen ohjeen mukaan. Jos tarvitset jälkiehkäisyä, soita Lääkeneuvonta ja asiakaspalveluumme 0300 20200 (0,49/e/min + pvm/mpm, jonotuksen hinta pvm/mpm) jossa farmaseutti keskustelee käyttöön liittyvistä seikoista kanssasi.

Tutustu verkkoapteekin jälkiehkäisytuotteisiin.