painonhallinta

Painonhallinta on tehokkainta ja helpointa, kun noudatat terveellistä ruokavaliota, pidät annoskoot kohtuullisina ja ateriarytmin säännöllisenä, vältät napostelua sekä liikut riittävästi ja säännöllisesti. Terveysriskit tuppaavat kasvamaan ylipainon myötä.

Laihduttamiseen ei ole oikotietä. Ainoa keino laihtua on kuluttaa enemmän kuin mitä syö. Yksinkertaisilta kuulostavat neuvot, kuten liikunnan lisääminen ja terveelliseen ruokavalioon siirtyminen, eivät aina kuitenkaan ole helppoja noudattaa käytännössä.

Hyvän avun laihduttamiseen ja jatkuvaan painonhallintaan voi saada apteekissa myytävillä VLCD (very low calory diet = erittäin vähäenerginen dieetti) -tuotteilla. Apteekissa myydään myös muita painonhallintaan sopivia ateriankorvikkeita.

VLCD eli niukkaenergiset tuotteet

  • VLCD-tuotteet sisältävät kaikki päivittäin tarvittavat vitamiinit ja ravintoaineet. Tuotteet sopivat ainoana ravintona henkilöille, joilla on merkittävää ylipainoa.
  • Perusterve ihminen voi käyttää VLCD-tuotteita ainoana ravintona 1-2 viikkoa. Tällöin kaikki päivittäiset ateriat korvataan VLCD-tuotteilla ja lisäksi juodaan runsaasti kalorittomia nesteitä.
  • Dieettiä voi monipuolistaa syömällä lisäksi vähäkalorisia vihanneksia, kuten porkkanaa, kurkkua ja tomaattia. 
  • Painonhallinnassa olennaista on uusien elämäntapojen omaksuminen pysyvästi. Tarvittaessa yksittäisiä aterioita voi jatkossakin korvata VLCD-tuotteilla, jolloin päivittäinen ravinnosta saatava energiamäärä alenee ravitsemuksen laadusta tinkimättä.

Laihdutuslääkkeet

Mikäli täysi-ikäisen painoindeksi on 28 tai enemmän, voi painonhallinnan tukena käyttää kapselimuotoista orlistaattivalmistetta. Orlistaatti estää osaa aterian rasvasta imeytymästä, jolloin rasvaa poistuu ulosteen mukana. Imeytymättömät rasvat aiheuttavat vatsavaivoja, kuten ilmavaivoja ja löysiä ulosteita, ns. rasvaripulia. Tämän vuoksi orlistaatin avulla on mahdollista oppia syömään vähärasvaisemmin.
Orlistaatti vähentää rasvaliukoisten vitamiinien (A, D, E, K) imeytymistä, joten hoidon aikana on hyvä käyttää esimerkiksi monivitamiinivalmistetta, joka otetaan eri aterialla kuin orlistaattikapseli.

Muut laihdutusvalmisteet

Laihdutuksen tukemiseen voidaan käyttää myös erilaisia luonnontuotteita, jotka vaikuttavat ravintoaineiden imeytymiseen ja pilkkoutumiseen suolistossa sekä elimistön vireystilaan. Esimerkiksi glukomannaani -kuituvalmiste lisää kylläisyyden tunnetta.

Ota yhteyttä lääkäriin, jos

  • painoon on tullut äkillinen muutos ilman selvää selitystä
  • paino ei putoa sinnikkäästä yrityksestä huolimatta
  • jos huomattava laihtuminen vaatii säännöllisen lääkityksen tarkistamista (esim.verenpaine- ja diabeteslääkitys)

Tutustu painonhallintatuotteisiin verkkoapteekissa:
VLCD –tuotteet ja ateriankorvikkeet
Laihdutuslääkkeet ja muut laihdutusvalmisteet