pahanhajuinen_hengitys

Kun hengitys haiskahtaa, se voi vaikuttaa jopa sosiaaliseen kanssakäymiseen. Läheisen ystävällinen huomautus asiasta on paikallaan, sillä itse ei välttämättä huomaa pahanhajuista hengitystään. Näin syy on helpompi selvittää ja ongelma ratkaista.  

Syyt

Yleisin syy pahanhajuiseen hengitykseen on puutteellinen suuhygienia, jonka takia suun bakteeritoiminta tuottaa pahanhajuisia rikkiyhdisteitä.

Joskus syynä ovat nielun, nenäkäytävän tai poskiontelon tulehdukset, tai suurentunut kitarisa. Myös syljen erityksen väheneminen tai suun kuivuminen suuhengityksen vuoksi voi aiheuttaa pahanhajuista hengitystä.

Epämiellyttävää hajua voivat aiheuttaa myös nautinto- ja ravintoaineet, erityisesti valkosipuli, tupakka ja alkoholi, tai lääkeaineet, kuten isosorbididinitraatti (pitkävaikutteinen nitrolääke) tai disulfiraami (antabus).

Hoito

  • Hampaat harjataan aamuin illoin hammasharjalla ja fluorihammastahnalla. Harjaus tehdään lyhyellä, nykyttävällä liikkeellä ja huomio kiinnitetään erityisesti ienrajaan.
  • Hammasvälit on hyvä puhdistaa päivittäin hammaslangan, -tikkujen tai väliharjojen avulla hammasvälien koon mukaan.
  • Kieli harjataan hammasharjalla tai erityisellä kielenpuhdistajalla päivittäin, erityisesti jos suussa on pahaa makua ja hajua.
  • Tarvittaessa suu puhdistetaan hammashoitolassa

Proteesit ja suu huuhdellaan vedellä aterioiden jälkeen. Ne harjataan aamuin illoin pehmeällä proteesiharjalla ja vedellä sekä proteesitahnalla tai saippuapohjaisella aineella.

Apteekista on saatavilla erilaisia tuotteita, jotka poistavat suun pahanhajuisia rikkiyhdisteitä ja raikastavat hengitystä.

Tutustu hengitystä raikastaviin tuotteisiin verkkoapteekissa.
Hammasharjat
Hammastahnat
Hammasvälien puhdistus
Suuvedet