matkailijan_rokotukset

Matkaan varautuminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Rokotesuoja on tässä yhteydessä hyvä tarkistaa. Rokotteet otetaan yleensä useita viikkoja ennen matkaa tehokkaan suojan saamiseksi. Muista myös, että kaikkiin rokotteisiin tarvitaan lääkärin määräys, juttele siis lääkärisi kanssa rokotesuojastasi hyvissä ajoin ennen matkaasi. Maailmalla jyllääviin sairauksiin on syytä suhtautua vakavasti. Vaikka matkalla olisi kuinka varovainen, tauti voi tarttua ruoan, juoman tai hyttysten välityksellä.

Hepatiitti A

Hepatiitti A on viruksen aiheuttama maksatulehdus, joka on melko yleinen heikon hygienian maissa kuten Afrikan maissa ja Intiassa. Euroopassa sitä esiintyy eniten Turkissa ja eräissä Itä-Euroopan maissa. Hepatiitti-A tarttuu ulosteesta saastuneen ruoan ja juoman välityksellä. Oireet alkavat 15–50 päivän kuluessa tartunnasta äkillisellä ruokahaluttomuudella ja pahoinvoinnilla. Kuume ja vatsakivut ovat myös tavallisia. Muutaman päivän kuluessa alkavat iho ja silmät kellertää, kun maksan toimimattomuudesta johtuvat haitta-aineet kerääntyvät elimistöön. Jos huomaat oireita matkan jälkeen eikä rokotussuojasi ole ollut kunnossa, hakeudu lääkärin hoitoon.
A-hepatiitilta on helppo suojautua rokotussarjalla, mutta se tulee aloittaa ainakin kaksi viikkoa ennen matkaa. Tartuntaa voi myös ehkäistä huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta ja kypsentämättömien ruokien ja pullottamattoman juomaveden ja niistä valmistettujen jääpalojen välttämisellä.

Hepatiitti B

Kuten A-hepatiitti, myös hepatiitti B aiheuttaa virusperäisen maksatulehduksen. Se leviää pääosin suojaamattoman seksin tai saastuneiden ruiskujen ja neulojen välityksellä. Itämisaika B-hepatiitilla on 1-6 kuukautta. Tartunta on salakavala; vain noin neljä kymmenestä saa oireita, kuten pahoinvointia ja muita vatsa-oireita, keltaisuutta tai nivelkipuja. Noin sadasosalla tauti on voimakas ja maksa voi vaurioitua jo muutamassa päivässä. Osa viruksen saaneista voi jäädä kantajiksi, ja tauti voi olla pitkään oireeton. Myöhemmin voi kehittyä maksan vajaatoiminta, joka oireilee keltaisuutena, väsymyksenä, laihtumisena ja muuna yleiskunnon heikkenemisenä.
Hepatiitti B:n ehkäisyä varten on olemassa rokotus, joka on teholtaan hyvä. Se on myös saatavissa yhdistelmärokotteena A-hepatiittirokotteen kanssa. Tartuntaa voi ehkäistä myös välttämällä suojaamatonta seksiä ja likaisten neulojen ja ruiskujen kanssa kosketuksiin joutumista.

Japanin aivotulehdus

Monissa Aasian maissa esiintyy hyttysten levittämää Japanin aivotulehdusta. Se on tarttuessaan yleensä lievä, mutta saattaa harvinaisissa tapauksissa aiheuttaa vaikean aivokuumeen. Viruksen esiintyminen vaihtelee ajoittain ja alueittain, joten ajantasainen tilanne kannattaa tarkistaa ennen matkaa. Rokotetta on tehokas mutta sitä suositellaan epidemia-alueille suuntautuville vain, kun alueella on tarkoitus oleskella yli kuukauden ajan. Riski on suurempi, jos matkalla oleskellaan pääosin maaseudulla. Rokotteen ensimmäinen osa tulisi ottaa noin kuukausi ennen matkaa.

Keltakuume

Keltakuume on hyttysten välityksellä leviävä vakava virustauti, joka johtaa kuolemaan jopa 10–30 prosentissa tartunnan saaneista. Nimensä mukaan tauti oireilee ensimmäisenä korkealla kuumeella. Sitä esiintyy pääosin päiväntasaajan lähettyvillä Afrikassa ja jonkun verran Etelä- ja Väli-Amerikassa. Tautia vastaan on olemassa rokote ja se vaaditaan osaan maista, joten tarkista tarve ennen matkaasi.

Malaria

Malaria on loisalkueläimen aiheuttama tauti, jota hyttyset levittävät trooppisissa kohteissa. Trooppiseen Afrikkaan matkaavan kannattaa aina huomioida malarian mahdollisuus ja pyrkiä suojautumaan siltä. Malaria aiheuttaa tarttuessaan aluksi kuumeisen, flunssaa muistuttavan olon, ja kuume voi nousta ja laskea nopeastikin. Taudin vakavin muoto voi muuttua hengenvaaralliseksi jo muutamassa päivässä ilman hoitoa. Malariaan ei ole rokotetta, mutta tartuntaa estää ennaltaehkäisevä lääkitys, joka tulee aloittaa ennen matkaa, jatkaa koko matkan ajan ja sen jälkeen. Koska suoja ei ole täydellinen, tulee huolehtia myös hyttyskarkotuksesta.

Lisätietoa

Varmista aina, että kansalliset rokotuksesi ovat kunnossa ennen matkaa. Näistä tärkeimpiä matkustuksen kannalta ovat kurkkumätä- ja jäykkäkouristusrokote sekä MPR- ja poliorokotteet. Perussarjan saaneet aikuiset tarvitsevat jäykkäkouristus-kurkkumätärokotteen tehosteena 10 vuoden välein.

Selvitä ajankohtainen tieto rokotustarpeesta ennen matkaa esimerkiksi Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämästä Matkailijan Terveysoppaasta