Oireet ja tartunta

Kihomatotartunta on tuttu vaiva etenkin lapsiperheissä. Kihomadot tarttuvat usein lapselta toiselle käsien välityksellä. Kihomato kulkeutuu käsistä suuhun ja sieltä paksusuoleen, jossa kihomadot elävät.

Kihomatotartunnan tunnistaa peräaukon suulla tuntuvasta kutinasta, joka vaivaa tyypillisesti öisin. Kun peräaukkoa raavitaan, siirtyy kihomatoja käsiin ja kynsien alle, josta ne leviävät toisiin lapsiin tai tartunta uusiutuu kantajallaan.

kihomadot

Kihomatojen häätö

Kihomadot hoidetaan ilman reseptiä saatavalla pyrviini-lääkkeellä, joka otetaan kerta-annoksena. Lääkkeen vaikutuksesta kihomadot veltostuvat ja poistuvat suolesta. Lääke vaikuttaa paikallisesti suolistossa, joten sitä voidaan käyttää myös pienillä lapsilla.

Koko perhe suositellaan hoidettavaksi yhtä aikaa. Annostelu perustuu painokiloihin ja hoito uusitaan kahden viikon kuluttua.

Pyrviini värjää ulosteen punaiseksi, mikä on vaaratonta.

Kihomatojen munien tuhoaminen

Alusvaatteet ja käytössä olevat pyyhkeet vaihdetaan päivittäin.

Lakanat ja yövaatteet kannattaa vaihtaa ja pestä seuraavana päivänä lääkkeen ottamisen jälkeen. Normaali pesu 60:ssä asteessa riittää. Myös unilelut kannattaa pestä.

Vuodevaatteet imuroidaan ja tuuletetaan. Mikäli on mahdollista, vuodevaatteet voi viedä ulos pakkaseen tai kuumaan saunaan kihomadon munien tuhoamiseksi.

Huoneet imuroidaan ja kosketuspinnat pyyhitään.

Kihomatotartunnan ehkäisy

Paras keino kihomatojen leviämisen estämiseksi on huolellinen käsihygienia. Kädet pestään huolellisesti aina ennen aterioita ja wc-käynnin jälkeen.

Käsien kuivaukseen voi väliaikaisesti käyttää kertakäyttökäsipyyhkeitä. Kynnet on hyvä leikata lyhyiksi ja kynnenaluset puhdistaa huolellisesti.

Ota yhteyttä lääkäriin, jos pyrviinihoito ei tehoa.

Tutustu kihomatojen itsehoitolääkkeeseen (Pyrvin)