Jalkojen turvotukset, alaraajojen kivut, puutumiset ja pistelyt ovat yleisiä vaivoja, joita esiintyy runsaasti etenkin istuma- ja seisomatyöntekijöillä. Ne voivat aiheutua myös mm. pitkien lentomatkojen, huonon ruokavalion tai raskauden ansiosta.

Turvotuksen syy

Turvotus syntyy, kun kudoksiin pääsee kertymään nestettä. Istuttaessa pitkään reisien suuret verisuonet joutuvat puristuksiin, jolloin veren pumppaus alaraajoista takaisin sydämeen vähenee. Tästä seuraa nesteen tihkuminen kudoksiin, ja jalkoihin kertyy turvotusta. Myös heikot alaraajalihakset sekä ylipaino edistävät turvotuksen syntyä. Turvotusta voivat aiheuttaa myös sairaudet, kuten sydämen vajaatoiminta, maksa- ja munuaissairaudet sekä erilaiset lääkehoidot.
Jos turvotus kehittyy äkillisesti vain toiseen jalkaan, on syytä hakeutua pikaisesti lääkäriin mahdollisen laskimotukoksen tutkimiseksi. Nopeasti syntyvä paikallinen turvotus, johon liittyy punoitusta ja kuumotusta on myös tärkeä arvioida kiireellisesti.

Turvotuksen hoito

  • Hoida mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin ehkäiset kroonistumisen ja oireiden pahenemisen
  • Tunnista ja ehkäise syitä, esimerkiksi vähennä ylipainoa lepuuta alaraajoja
  • Hanki hyvät kengät
  • Käytä tukisukkia, jotka aktivoivat alaraajojen verenkiertoa ja ennaltaehkäisevät turvotuksen aiheuttamia vaivoja
  • Tukisukkia on olemassa useita vahvuuksia kevyesti tukevista lentosukista aina vahvoihin lääkinnällisiin tuki- ja kompressiosukkiin. Vahvoja lääkinnällisiä tuki- ja kompressiosukkia käytetään lääkärin ohjeen mukaan.

Tutustu verenkierto-ongelmiin käytettäviin tuotteisiin .