Iho on ihmiskehon suurin elin ja se osallistuu lämmönsäätelyyn verenkierron muutoksin ja hikoilemalla. Hikirauhaset osallistuvat lämmönsäätelyyn haihduttamalla lähinnä vettä ja pieniä määriä keittosuolaa.

jalkojen_ja_kasien_hikoilu

Voimakasta hikoilua aiheuttavat lämpö ja rasitus, kuume, aineenvaihdunnan muutokset, sairaudet, tahdosta riippumattomaan hermostoon kohdistuvat tekijät (esim. kipu ja vieroitusoireet) ja tunneperäiset syyt (pelko ja jännitys).

Liikahikoilun taustalla voivat olla myös lääkkeet.

Käsien ja jalkojen liikahikoilu on usein perinnöllistä ja voi alkaa jo lapsuudessa.

Raajojen hikoilu on normaalia, mutta liiallinen hikoilu saattaa häiritä elämää. Hikoilun hillitsemiseen on olemassa erityisiä jalkadeodorantteja ja -antiperspirantteja, jotka soveltuvat myös käsille.

Hikoilun ehkäisy

Huolehdi jalkojen hyvästä hygieniasta kannattaa huolehtia. Hiki ei itsessään haise, vaan haju muodostuu, kun jalan mikrobit hajottavat hikeä. Säännöllinen ja usein toistuva pesu miedolla pesunesteellä pitää hien hajun kurissa.

Avoimet kengät ja tekokuituiset sukat antavat jalkojen hengittää. Puuvillaiset sukat keräävät kosteutta itseensä, eivätkä siten päästä hikeä haihtumaan iholta.

Voimakasta hikoilua voi ehkäistä deodorantilla ja antiperspirantilla. Antiperspirantti annostellaan yleensä iltaisin, jolloin se vaikuttaa pitkään yön yli.

Ota yhteyttä lääkäriin, jos hikoilu on erittäin voimakasta ja häiritsevää.

Tutustu jalkojen ja käsien hikoiluun sopiviin tuotteisiin verkkoapteekissa.