Ientulehdus on suun sairaus, joka yleensä johtuu bakteeriplakin kerääntymisestä ienrajaan ja hammasväleihin. Siitä kärsii runsas määrä ihmisistä, jopa 90 % aikuisista maailmanlaajuisesti. Hoitamattomana ientulehdus voi johtaa hampaiden kiinnityskudosten tuhoutumiseen, parodontiittiin.

ientulehdus

Oireet

Ientulehduksen huomaa useasti itse vertavuotavista ikenistä hampaidenharjauksen aikana. Ikenet pakkautuvat verellä, sillä keho yrittää reagoida tulehdukseen tuomalla paikalle runsaasti elimistön puolustussoluja, kuten valkosoluja. Jos hampaiden harjaus jää tekemättä useiksi päiviksi, voi tulehdus levitä koko ienrajaan. Yleisempää Suomessa on kuitenkin tulehduksen rajautuminen pienemmälle alueelle. Vaikkakin plakin kertyminen on yleisin aiheuttaja, voi esimerkiksi hormonaalisista syistä ientulehdusta esiintyä raskaana olevilla naisilla. Tämän riski on suurin keskikolmanneksen aikana.

Hoito

Ientulehdus paranee yleensä täysin, jos plakki saadaan kokonaan poistettua. Tämä saavutetaan huolellisella hampaiden harjauksella ja hampaiden välien puhdistuksella. Jälkimmäisen voi saavuttaa joko hammaslangalla, -tikuilla tai -väliharjoilla. Sähköhammasharjaa suositellaan yleensä ensisijaisena, sillä sen on todettu olevan tehokkaampi puhdistaja. Suuta voi hoitaa myös lyhyellä kuurilla klooriheksidiinihuuhteilla ja – geeleillä.

Milloin lääkäriin

Jos oireet eivät helpotu omahoidon jälkeen viikon sisällä, hakeudu hammaslääkärin tai suuhygienistin tutkimukseen. Hän voi poistaa ylimääräiset ikeniä ärsyttävät tekijät kuten hammaskiven tai vierasesineet. Hammaslääkäri tai suuhygienisti arvioi hoidon tarpeen ja neuvoo tarvittavat toimenpiteet.

Tutustu verkkoapteekin suunhoitotuotteisiin.