lapsen_ripuli

Lasten ripulitaudit ovat usein virusten aiheuttamia, yleisimpänä rotavirus, ja tarttuvat käsien tai lelujen välityksellä. Käsien pesu on tärkein keino estää taudin leviämistä. Rotavirusinfektio alkaa usein kuumeella, jota seuraa oksentelu ja vasta sen jälkeen ripuli.

Lapsen ripulin hoito

Lapsen nestetasapainosta voi huolehtia ripulijuomajauheella, jossa on sopivassa suhteessa elimistön tarvitsemia suoloja.

Suoliston tilaa voi tasapainottaa maitohappobakteerivalmisteilla.

Käsihygieniasta on hyvä huolehtia erityisen hyvin tartunnan estämiseksi. Huolellinen pesu vedellä ja saippualla sekä käsien kuivaus yleensä riittävät.

Ripuli paranee usein muutamassa päivässä, mutta voi jatkua pidempäänkin.

Antibioottiripuli

Antibiootit häiritsevät suoliston mikrobitasapainoa ja saattavat aiheuttaa lapselle ripulin. Tällöin apuna voi käyttää maitohappobakteereita, joita annetaan koko antibioottikuurin ajan. Maitohappobakteerien ja antibiootin ottamisen välillä pidetään vähintään kahden tunnin tauko.

Ota yhteyttä lääkäriin, jos

  • ripuli on lapsella jatkuvaa, voi taustalla olla esimerkiksi laktoosi-intoleranssi, ruoka-aineallergia, keliakia, ruokavalio tai joskus myös jokin tulehduksellinen suolistosairaus. Jatkuvan ripulin selvittely kuuluu aina lääkärille.
  • lapsi ei juo tarpeeksi nestettä
  • lapsi on normaalia väsyneempi ja veltto
  • on kyse pienen vauvan ripulista

Tutustu lasten ripulin hoidossa käytettäviin tuotteisiin verkkoapteekissa.
Ripulijuomajauheet lapsille
Maitohappobakteerit lapsille
Käsien desinfiointi