Miehen ikääntyessä monet vaivat tulevat tutuksi. Noin kahdeksalla kymmenestä yli 60-vuotiaalla miehestä voidaan todeta eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua, noin 40 % kärsii liikakasvusta aiheutuvista oireista.

eturauhasvaivat

Oireet

Eturauhanen sijaitsee virtsarakon alapuolella ja ympäröi virtsaputkea. Tästä syytä suurentuneen eturauhasen yleisimmät oireet liittyvät virtsaamisen vaikeutumiseen. Virtsarakkoa on vaikea tyhjentää kokonaan, mikä aiheuttaa tihentynyttä virtsaamistarvetta, yöllistä heräilyä ja joskus pidätyskyvyn häiriöitä. Tyypillistä on myös virtsantulon heikentyminen sekä tunne rakon epätäydellisestä tyhjentymisestä. Oireita voivat tilapäisesti pahentaa esimerkiksi stressi, alkoholi, kylmettyminen ja eräiden lääkkeiden käyttö.

Hoito

Eturauhasongelmat ovat normaaleja ikääntyvillä, eikä niiden ehkäisyyn sinänsä ole keinoja. Akuuttia oireiden pahenemista voi kuitenkin ehkäistä vähentämällä alkoholia ja varomalla kylmettymistä. Eräistä luonnontuotteista voi saada apua, kuten sahapalmun uutteesta. Oireiden hoitoon on myös reseptilääkkeitä, joiden tarpeen lääkäri arvioi.

Milloin lääkäriin

Jos oireet ovat uusia tai ne haittaavat elämää, on eturauhasen tila hyvä selvittää. Eturauhasen tutkiminen on tärkeää etenkin ikääntyneillä, jos suvussa on eturauhassyöpää. Tällöin ns. PSA-mittaus voi olla tarpeen. Lääkäri arvioi aina tarpeelliset tutkimukset sinulle.