kynsisieni

Kynsisienen yleensä huomaa: sairastunut kynsi ei näytä normaalilta. Vaikka kynsisieni sinänsä ei ole vaarallinen, se voi toimia infektioporttina, tarttua ja hankaloittaa elämää. Ikävintä on, että kynsisienestä eroon pääseminen on hankalaa.

Katso tuotteet kynsisienen oireiden hoitoon

Oireet

Yleensä kynsisieni tarttuu varpaiden kynsiin, mutta se on myös mahdollinen sormen kynsien asukki. Ensisijaisesti se on esteettinen vaiva, mutta voi aiheuttaa myös muita ongelmia. Sieni aiheuttaa yleensä kynnen muuttumista paksuksi ja kellertäväksi, sameaksi tai lahoavaksi. Sienen valloittama kynsi on myös yleensä hankala leikata sekä epämuodostunut kynsi voi repiä sukkia ja hangata. Diabeetikot ja muut ääreisverenkiertohäiriöistä kärsivät voivat saada paksuuntuneista kynsistä jopa hankalasti paranevia painehaavoja. Lääkäri voi todeta kynsisienen joko ulkoisella tarkastelulla tai sieniviljelyllä.

Hoito

Kynsisieni on sitkeä vaiva ja se saadaan hoidetuksi tehokkaimmiksi todetuilla reseptilääkkeilläkin vain noin puolessa tapauksista. Hoidon kesto näissä tapauksista voi vaihdella muutamasta kuukaudesta jopa pariin vuoteen. Toisin kuin varpaankynnen sienet, sormien kynsisieni-infektiot saadaan parannettua lähes aina. Kynsisienen hoito tapahtuu yleensä lääkärin määräämillä paikallishoitona tai suun kautta annosteltavilla sienilääkkeillä. Myös itsehoidossa olevia tuotteita voi kokeilla, sillä ne voivat lievittää kynsisienen oireita.