laakemuodot

Lääkkeen annostelumuoto voi vaihdella riippuen vaikuttavan aineen ominaisuuksista tai halutusta vaikutuksesta. Tabletti on tavallisin annostelumuoto. Nielaistu lääke liukenee mahalaukussa ja ohutsuolessa. Liuennut lääkeaine imeytyy vatsan tai suoliston limakalvon kautta verenkiertoon ja kulkeutuu eri puolille elimistöä, josta se poistuu hiljalleen aineenvaihdunnan mukana.

Etuliitteet kertovat tabletin ominaisuudesta: Depot eli retard tarkoittaa siitä, että lääkeaine vapautuu hitaasti ja vaikuttaa pitkään. Entero viittaa siihen, että lääkeaine liukenee vasta ohutsuolessa eikä ärsytä mahaa. Bukkaalitabletit vaikuttavat paikallisesti suun limakalvolla.

Lääkkeen oikea lääkemuoto ja annoskoko varmistavat, että sillä saavutetaan riittävä teho, mutta haittavaikutukset eivät korostu liikaa.

Enterovalmiste

Enterokalvolla päällystetty tabletti päästää lääkeaineen liukenemaan suolistossa vasta, kun valmiste on ohittanut mahalaukun.
Kalvopäällystettyä enterotablettia ei saa halkaista, murskata tai pureskella, jotta kalvo säilyy ehjänä. Enterovalmiste otetaan yleensä tyhjään mahaan runsaan nesteen, mieluiten veden kera.

Depot- ja retardvalmiste

Hitaasti lääkeainetta vapauttavaa valmistetta kutsutaan depotvalmisteeksi ja vielä hitaammin lääkeainetta vapauttavaa valmistetta retard-valmisteeksi.
Näitä valmisteita ei saa halkaista, murskata tai pureskella. Tällöin menetetään lääkkeen pitkävaikutteisuus ja lääkettä voi imeytyä elimistöön nopeasti iso määrä, jolloin myös haittavaikutusten riski kasvaa.
Pitkävaikutteinen tabletti voi olla myös halkaistava, mutta se mainitaan aina erikseen pakkausselosteessa.

Resoribletti

Suussa liukenevaa tablettia kutsutaan resoribletiksi. Tunnetuin suun limakalvoilta imeytyvä valmiste on ns. nitro, jota käytetään sydämen hapenpuutteesta johtuvaan voimakkaaseen rintakipuun. Tabletti laitetaan kielen alle, poskeen tai ientaskuun, jossa se liukenee ja imeytyy nopeasti verenkiertoon. Resoriblettia ei saa pureskella tai niellä.

Bukkaalitabletti

Bukkaalitabletti vaikuttaa paikallisesti suussa ja se asetetaan suun limakalvolle. Bukkaalitabletti on tarpeen hoidettaessa esimerkiksi suun limakalvon haavaumaa aftaa.

Kapselit

Tavanomaisessa kapselissa lääke tai lääkeainetta sisältävät rakeet on suljettu kuoreen, joka liukenee mahassa. Kapseli on aina syytä ottaa runsaan nesteen kera, koska kuivana nielaistu kapseli voi tarttua ruokatorveen. Pehmeissä kapseleissa lääkeaine on pakattu jo valmiiksi liuotettuna.
Mikäli kapseli voidaan avata, siitä mainitaan erikseen pakkausselosteessa. Myös kapseleissa voi olla depot- ja enteromuotoja samoin kuin tableteissa.

Liuokset

Liuoksia kutsutaan mikstuuroiksi, oraaliliuoksiksi tai oraalisuspensioiksi. Liuos on usein paras annostelumuoto lapsille ja nielemisvaikeuksista kärsivälle aikuiselle. Liuosmuotoisten lääkkeiden etuna on tarkka annosteltavuus ja haasteena on usein lääkkeen säilyvyys ja lääkeaineen paha maku. 

Kannattaa aina selvittää lääkkeen oikea annostelutapa. Farmaseutin kanssa voi tutustua valmisteen käyttöohjeeseen: miten lääke säilytetään, voiko lääkkeen ottaa ruoan kanssa ja saako esimerkiksi tabletin halkaista.