ummetus_loma

Usein ummetus vaivaa, jos suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa tai jos ulostaminen on useimpina kertoina vaikeaa. Syynä voi olla vähäkuituinen ruokavalio, vähäinen juominen tai vähäinen liikunta. Monilla lomamatka, ympäristön muutos ja stressi heikentävät suolen toimintaa. Myös useat sairaudet ja lääkkeet voivat aiheuttaa ummetusta. 

Ummetuksen hoitoon kannattaa ensisijaisesti kokeilla elintapamuutoksia. Kuidun määrän lisääminen, runsas veden juonti ja liikkuminen helpottavat usein tilannetta. Kuitua saa erityisesti täysjyvätuotteista, kasviksista ja hedelmistä. Apteekissa myytävät kuituvalmisteet ovat helppokäyttöisiä lisiä, jos ravinnosta on hankala saada riittävästi kuitua.

Itsehoitovalmisteet ummetuksen hoitoon

Nopeaa ensiapua tarjoavat peräruiskeet, jotka saavat aikaan suolen tyhjenemisen jopa 15 minuutin kuluttua annostelusta.
Hieman hitaampi vaikutus on suolen sisältöä pehmittävillä laktuloosi –ja makrogolivalmisteilla. Vaikutus alkaa jopa muutamassa tunnissa tai viimeistään 1-3 vuorokaudessa Laktuloosi- ja makrogolivalmisteet sopivat pidempäänkin käyttöön suolen toiminnan ylläpitämiseksi.

Kuituvalmisteet imevät itseensä vettä suolessa ja siten lisäävät suolen sisältöä. Näin suolen tyhjeneminen helpottuu ja nopeutuu. Esimerkiksi pellavarouhe soveltuu pitkäaikaiseen käyttöön suolen toiminnan ylläpidossa ja sisältää myös välttämättömiä rasvahappoja.

Tilapäiseen käyttöön tarkoitettuja ovat suolen seinää stimuloivat aineet. Ne saavat aikaan suolen tyhjenemisen 6-12 tunnin kuluttua annostelusta. Pidemmässä käytössä suoli tottuu stimuloivaan vaikutukseen ja toimii jatkossa entistä laiskemmin.

Ota yhteyttä lääkäriin, jos

  • oireisiin liittyy huonovointisuutta, laihtumista, kuumetta tai kovaa vatsakipua.
  • ulosteet ovat verisiä.
  • sinulla on vuorotellen ummetusta ja ripulia.

Tutustu ummetuksen hoitotuotteisiin verkkoapteekissa.