Kun iho vaurioituu, voi alueeseen muodostua näkyvä arpi. Joissain tapauksissa arvet voivat jäädä iholle pitkäksi aikaa, jolloin ne voivat olla sekä esteettisesti ikäviä että haitata elämää esimerkiksi kiristämällä liikkeen aikana.

Arven muodostuminen

Kun ihoon muodostuu haava tai syvä kuluma, on ihon luonnollinen reaktio pyrkiä korjaamaan vaurio. Tästä syystä keho alkaa erittää alueelle runsaasti sidekudospitoista ainesta, joka kovettaa alueen ja sulkee haavan. Valitettavasti muodostuva kudos ei ole yhtä joustavaa kuin tavallinen iho, ja muodostaa kovemman arven. Joissain tapauksissa arpikudosta muodostuu runsaasti ja paikalle saattaa jäädä hyvin koholla oleva, erittäin näkyvä arpi. Tämmöisiä ylikasvaneita arpia kutsutaan vaikeusasteesta riippuen hypertrofisiksi arviksi tai keloideiksi.

Ehkäisy ja hoito

Kun haava on uusi, voi arven muodostumista ehkäistä jonkin verran. Vältä UV-säteilyä ja solariumia, sillä se voi vaikeuttaa paranemisprosessia ja värjätä arpea. Kun haava on sulkeutunut, kosteuta sitä kosteuttavilla voiteilla ja rasvoilla, jotta iho pysyy kosteana ja joustavana. Erilaiset silikonigeelit- ja laput ehkäisevät arven muodostumista ja tasoittavat jo muodostunutta arpea. Epämiellyttäviä ja häiritseviä arpia voidaan hoitaa myös kirurgisin menetelmin tai esimerkiksi laserhoidoin.

Milloin lääkäriin

Jos muodostunut arpi häiritsee elämää eikä itsehoidosta ole ollut apua tai kun arpi aristaa tai kipuilee.

Kysy lisää tai tutustu verkkoapteekin arpea hoitaviin tuotteisiin.