Anemiassa veren hemoglobiinin määrä on jostain syystä normaalia alempi. Anemia oireilee lievänä väsyneisyyden tunteena tai heikentyneenä suorituskykynä. Nopeasti kehittyneen tai vaikean anemian yhteydessä voi esiintyä voimakasta väsymystä, huimausta ja hengenahdistusta. Anemia on helppo todeta yksinkertaisella verinäytteellä ja sen syy on hyvä aina selvittää.

anemia

Anemian eri muodot

  • Raudanpuuteanemia on yleisin anemia, ja se voi johtua vähäisestä raudansaannista, runsaista kuukautisista tai vakavammista tiloista, kuten verenvuodosta maha-suolikanavassa.
  • B12-vitamiinin tai foolihapon puute voi myös johtaa anemiaan. B12-vitamiinia saadaan eläinperäisestä ruoasta, syystä kasvisruokavaliota noudattavien on tärkeää kiinnittää B12-vitamiinin saantiin huomiota. B12-vitamiinin imeytyminen voi myös heikentyä iän myötä suoliston ikääntymisestä johtuvien muutosten vuoksi. Foolihappo on elimistölle välttämätön vitamiini, jota tulee saada ravinnosta. Sen tarve kasvaa raskauden suunnitteluvaiheessa ja raskauden aikana sekä eräiden lääkkeiden tai imeytymishäiriöiden yhteydessä.
  • Muita syitä anemiaan voivat olla punasolujen tavallista nopeampi tuhoutuminen, muut anemiaa aiheuttavat sairaudet ja akuutit verenvuodot. Näiden hoito tapahtuu aina lääkärin ohjauksessa.

Hoito ja ennaltaehkäisy

  • Runsaisiin kuukautisiin liittyvää anemiaa voidaan ehkäistä oikein ajoitetuilla rautalääkekuureilla. Tulehduskipulääkkeiden järkevällä käytöllä voidaan estää suolistoverenvuotoja ja täten niiden aiheuttamaa anemiaa.
  • Tiukkaa kasvisruokavaliota noudattavat ja ikääntyvät voivat ehkäistä B12-vitamiinin puutetta erilaisilla B12-vitamiinia sisältävillä ravintolisillä.
  • Monipuolinen ruokavalio ehkäisee raudan ja vitamiinien puutostiloja. Hyviä raudan ja B12-vitamiinin lähteitä ovat muun muassa liha- ja maksaruoat. Lisäksi foolihappoa saa esimerkiksi tuoreista kasviksista ja hedelmistä sekä täysjyväviljasta.

Kysy lisäneuvoja raudan ja vitamiinien tarpeen täyttämiseen tai tutustu verkkoapteekin rauta- ja vitamiinivalmisteisiin.