MIRENA 20 MIKROG/24 H PITKÄVAIKUTTEINEN LÄÄKEVALMISTE 1 KPL

153,02 € (153,02 €/KPL)
TAI

  • Hinta ilman reseptilääkkeen toimitusmaksua ja Kela-korvausta.
  • Reseptilääke tilataan yhdessä farmaseutin kanssa. 

Vaikuttava aine

levonorgestreeli

Käyttötarkoitus

Valmistetta käytetään ehkäisemään raskautta, korjaamaan vuoto- ja kuukautishäiriöitä sekä tuomaan keltarauhashormonia limakalvolle estrogeenihoidon yhteydessä. Valmistetta käytetään pitkäaikaiseen raskauden ehkäisyyn. Sitä ei ole tarkoitettu ensisijaiseksi ehkäisymenetelmäksi nuorille, synnyttämättömille naisille, eikä vaihdevuodet ohittaneille naisille, joiden kohtu on kooltaan huomattavasti pienentynyt.

Annostus

Valmistetta pidetään paikallaan korkeintaan viisi vuotta, minkä kuluttua se voidaan vaihtaa uuteen. Lääkärissä on syytä käydä vähintään kerran vuodessa, heti asettamisen jälkeen tiheämminkin.

Lääkkeen ottaminen

Ehkäisin asetetaan ensi kerran kohtuonteloon kuukautisten aikana, viimeistään seitsemäntenä päivänä niiden alkamisesta. Vaihdettaessa Mirena uuteen ei kierron vaiheella ole merkitystä. Synnytyksen jälkeen se voidaan asettaa aikaisintaan kuuden viikon kuluttua synnytyksestä.

Vaikutustapa

Valmisteen sisältämä keltarauhashormoni ehkäisee raskautta usealla erilaisella, toisiaan täydentävällä tavalla. Sen vaikutuksesta kohdunsuun erittämä lima muuttuu paksummaksi, jolloin siittiöiden pääsy kohtuun vaikeutuu. Lääke estää kohdun limakalvon kasvua, eikä hedelmöitystä yleensä tapahdu korkeiden paikallisten hormonipitoisuuksien vuoksi. Ovulaatio eli munasolun irtoaminen saattaa lisäksi estyä. Tupakoinnin lopettaminen hoidon aikana on suositeltavaa.

Haittavaikutukset

Hoidon alkukuukausina esiintyy melko yleisesti kuukautisvuodon muutoksia, ja munasolu voi jäädä irtoamatta. Vuodon muutoksia voi olla monenlaisia. Vuoto voi pitkittyä, tihentyä, tulla runsaammaksi, harventua tai jäädä kokonaan pois. Myös mm. turvotusta, päänsärkyä, aknea eli finnejä, painon nousua, selkäsärkyä, alakuloisuutta, hermostuneisuutta, mielialavaihtelua ja pahoinvointia voi esiintyä. Rinnat voivat aristaa.

Raskaus ja imetys

Mirena on poistettava, jos sen käytön aikana tulee raskaaksi. Lääkärin kanssa tulee tällöin neuvotella raskauden keskeyttämisestä, koska raskauteen liittyy lisääntynyt keskenmenon ja ennenaikaisen synnytyksen vaara. Hormoni saattaa paikallisvaikutuksensa kautta vaikuttaa myös sikiön kehitykseen, mutta tästä ei ole selvää näyttöä. Valmiste ei sen poistamisen jälkeen vaikuta mitenkään myöhempään mahdollisuuteen tulla raskaaksi. Mirenaa ja sen kanssa samankaltaisesti vaikuttavia valmisteita ei pidetä ensisijaisena ehkäisymenetelmänä imetyksen aikana.

Säilytys

Ei erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

Hormonikierukka on T-mallinen kappale.

Lääkeoppaan tiedot: ©Lääketietokeskus