15 Usein kysyttyä kysymystä ja vastausta vitamiineista

15 Usein kysyttyä kysymystä ja vastausta vitamiineista

D-vitamiini, B-vitamiini, C-vitamiini – tuttuja ja tarpeellisia vitamiineja, mutta mikä on niiden saantisuositus, milloin vitamiineja pitää ottaa ja mistä tunnistan puutoksen? Lisävitamiinien saantiin liittyy paljon kysymyksiä, jotka askarruttavat arjessa. Yliopiston Apteekin farmaseutti Leena Äyräpää kertoo, mitä sinunkin on hyvä tietää purkista saatavista vitamiineista.

Vitamiinien ABC

1) Syön monipuolisesti, mutta lisävitamiinien tarve askarruttaa silti. Mitä vitamiineja minun tulisi tai kannattaa syödä purkista?

Vauvat, lapset, nuoret ja yli 75-vuotiaat tarvitsevat D-vitamiinia purkista vuoden ympäri. Jos aikuinen syö monipuolisesti, riittää, että D-vitamiinia käytetään pimeänä vuodenaikana. Foolihappo on tarpeen raskautta suunniteltaessa ja sen alussa. Foolihappoa suositellaan otettavaksi vitamiinilisänä, mutta sitä saa myös vihreistä kasviksista. B12-vitamiinia saa vain eläinkunnan tuotteista, joten vegaanien on turvauduttava ravintolisään. Puutos aiheuttaa anemiaa ja voi ilmetä vasta vuosien kuluttua.

2) Riittääkö päivittäiseen käyttöön monivitamiinitabletti vai tarvitsenko muita vitamiinivalmisteita?

Monivitamiinitabletti riittää perusterveelle aikuiselle sekä lapselle ja nuorelle. Varmista, että valmiste sisältää suositellun määrän D-vitamiinia.

3) Kannattaako vitamiinit ottaa ruoan kanssa vai tyhjään vatsaan?

Käytännössä ei ole väliä, kummalla tavalla vitamiinit ottaa. Ne imeytyvät valmisteista hyvin. Jos monivitamiini ärsyttää vatsaa, se on hyvä ottaa ruoan kanssa. Rasvaliukoiset vitamiinit, kuten A, D, E ja K, imeytyvät hieman paremmin ruokailun yhteydessä.

4) Onko väliä, ottaako vitamiinit aamulla vai illalla?

Vuorokaudenajalla ei ole merkitystä imeytymiseen. Vitamiinit kannattaa ottaa silloin, kun se itselle parhaiten sopii.

5) Mitkä vitamiinit vaikuttavat ihon ja hiusten kuntoon?

C-vitamiini vaikuttaa ihokudosten kollageeniproteiinin muodostumiseen, joten sen saanti on hyväksi iholle. Myös A-vitamiini vaikuttaa ihon hyvinvointiin, samoin B2- ja B3-vitamiinit huolehtivat ihosolujen kunnosta. Myös Biotiini tukee hiusten hyvinvointia.

6) Olen raskaana. Mitä lisävitamiineja tarvitsen raskausaikana?

Jo raskautta suunniteltaessa sekä sen alkukuukausina on suositeltavaa nauttia foolihappolisää 400 mikrogrammaa päivittäin. Sen riittävä saanti on tärkeää sikiön normaalille kehitykselle, puute altistaa sikiövaurioille. Imettävien vegaaniäitien maidossa ei välttämättä ole riittävästi B12-vitamiinia. Sen saannista on huolehdittava D-vitamiinin lisäksi. B6-vitamiinin vaikutuksesta pahoinvointiin ei ole tieteellistä näyttöä. Jos haluaa kokeilla, auttaako se raskauspahoinvointiin, on hyvä keskustella ensin lääkärin kanssa.

7) Olen väsynyt ja uupunut. Kertovatko oireet jonkin vitamiinin puutoksesta?

Etenkin C- ja B-vitamiinit vaikuttavat jaksamiseen eli auttavat meitä pysymään virkeinä ja hyvässä vedossa. C-vitamiini edistää raudan imeytymistä ja B-vitamiinit tukevat hermosolujen toimintaa.

8) Kuinka paljon tarvitsen D-vitamiinia? Tarvitsenko D-vitamiinia purkista ympäri vuoden?

Aikuisen pitäisi käyttää D-vitaminoituja tuotteita ja kasviöljyjä päivittäin sekä nauttia rasvaista kalaa 2−3 kertaa viikossa. Kesäisin D-vitamiinia saa parhaiten auringonvalosta. Kasvaville lapsille ja nuorille sekä aurinkoa karttaville suositellaan D-vitamiinilisää ympärivuotisesti.

D-vitamiinin antaminen aloitetaan kaksiviikkoiselle vauvalle. Se on tärkeää vauvan luuston ja kasvun kehitykselle. Kaksivuotiaaksi asti annos on 10 mikrogrammaa päivässä ympäri vuoden. 2−17-vuotiaille lapsille ja nuorille suositellaan 7,5 mikrogrammaa D:tä päivittäin ympärivuotisesti. 18−74-vuotiaille suositus on 10 mikrogrammaa lokakuun alusta maaliskuun loppuun. Yli 75-vuotiaiden saantisuositus on 20 mikrogrammaa joka päivä ympäri vuoden.

9) Suupieleni ovat rikki. Voiko se kertoa vitamiinien puutteesta?

Jos suupielet ovat haavautuneet, monet saavat apua B2-vitamiinista, joka edistää limakalvojen ja ihon kuntoa.

10) Millaisia oireita D-vitamiinin puutos aiheuttaa?

D-vitamiini on tärkeä vitamiini koko eliniän: se edistää kalsiumin imeytymistä ja siirtymistä luuston rakennusaineeksi. Myös lihakset ja immuunijärjestelmä tarvitsevat D-voimaa. Jos D-vitamiinia ei saa riittävästi, myös vastustuskyky voi heikentyä ja infektioriski kasvaa. Luuston haurastuminen ilmenee vähitellen, usein vasta vuosikymmenten kuluttua.

Vitamiinien ABC

11) Mitkä ovat hyviä B12-vitamiinin lähteitä?

B12:ta saa eläinkunnan tuotteista, kuten lihasta, kalasta, kananmunista ja maitovalmisteista. B12-vitamiinin saantisuositus on aikuisilla 2 mikrogrammaa päivässä. Vitamiini vaikuttaa solujen jakautumiseen ja hermosolujen toimintaan.

12) Millaisia oireita B12-vitamiinin puutos aiheuttaa? Miksi etenkin vegaanit ja ikäihmiset tarvitsevat B12-vitamiinia?

B12-vitamiinin puutos voi aiheuttaa anemiaa, lihasheikkoutta sekä tunto- ja muistihäiriöitä. Koska B12:ta saa vain eläinkunnan tuotteista, etenkin vegaaneille suositellaan täydentävää ravintolisää. Myös imeytymishäiriöt, kuten keliakia, ja jotkut lääkkeet voivat vähentää B12:n saantia. Ikäihmisillä sen imeytyminen heikkenee, ja vitamiinilisä voi olla tarpeen. Vitamiinilisää on saatavilla eri muodoissa; tabletit, imeskelytabletit ja suihkeet tehoavat yhtä hyvin.

13) Auttaako C-vitamiini flunssaan? Entä muut vitamiinit?

C-vitamiini voi lyhentää flunssan kestoa ja helpottaa oloa toipilasaikana. Myös A-, D-, B6- ja B12-vitamiinit sekä foolihappo ylläpitävät vastustuskykyä. Niitä kaikkia on hyvä saada riittävästi joko ravinnosta tai ravintolisästä.

14) Millaisia oireita C-vitamiinin puutos aiheuttaa?

C-vitamiinin puutoksessa raudan imeytyminen häiriintyy, infektioalttius kasvaa, väsymys vaivaa sekä limakalvojen ja ihon kunto voi heiketä. Parhaiten C-vitamiinia saa hedelmistä, marjoista ja kasviksista. Aikuisella saantisuositus on 75 mg vuorokaudessa. Jos ruokavalio on yksipuolinen, kannattaa käyttää vitamiinilisää.

15) Voiko vitamiineja saada tai syödä liikaa?

Vitamiinilisien pakkausohjeessa kerrotaan vuorokausiannos, jota kannattaa noudattaa.. Esimerkiksi liika A-vitamiini lisää sikiövaurioriskiä raskaana olevilla ja luuston haurastumisriskiä vaihdevuosien jälkeen. A-vitamiinia ei siis kannata nauttia useasta purkista yhtä aikaa.

D-vitamiinin suurin suositeltu vuorokausiannos on aikuisilla ja nuorilla 100 mikrogrammaa. Liikasaanti on harvinaista. Jos käyttää pitkään suuria annoksia, veren kalsiumpitoisuus voi nousta. Ensioireita ovat pahoinvointi, ruokahaluttomuus ja laihtuminen. D-vitamiinitason voi mittauttaa verikokein. Jos se on alhainen, annosta voidaan lisätä.

 

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Leena Äyräpää.


Lue lisää

Tiesitkö tämän rasvahapoista?

Tiesitkö tämän rasvahapoista?

Laihduttaja ja kesäkiloja karisteleva karsii usein reippaalla kädellä rasvaa ruokavaliostaan. Yliopiston Apteekin farmaseutti Jonna Seppälä kertoo, mitä sinunkin on hyvä tietää välttämättömien rasvahappojen saannista ja lähteistä.

Lue lisää
Flunssa pois! 10 tapaa vahvistaa vastustuskykyä

Flunssa pois! 10 tapaa vahvistaa vastustuskykyä

Miten pysyä terveenä flunssakauden aikana? Vilustuttaako kylmä ilma? Farmaseuttimme neuvoo, miten voit vahvistaa vastustuskykyäsi.

Lue lisää
15 usein kysyttyä kysymystä ja vastausta D-vitamiinista

15 usein kysyttyä kysymystä ja vastausta D-vitamiinista

D-vitamiini on tärkeä vitamiini, ja sitä voi olla vaikea saada riittävästi yksinään ruoasta. Miten siis varmistat, että saat sitä tarpeeksi? Mitä uutta D-vitamiinista tiedetään? Entä miten valita itselle ja perheelle sopivat D-vitamiinivalmisteet? Kokosimme vastaukset askarruttaviin D-vitamiinikysymyksiin.

Lue lisää