Terveenä koko syksyn – Hanki nämä tärkeät tuotteet lääkekaappiisi

Terveenä koko syksyn – Hanki nämä tärkeät tuotteet lääkekaappiisi

Paluu arkeen lannistaa? Kun pidät huolta vastustuskyvystäsi ja energiatasoistasi, lomafiilis kantaa koko syksyn. Fiksuilla valinnoilla voit ehkäistä sairastelukierteet, nuutuneen olon ja kuivuvan ihon. Varmista siis, että lääkekaapistasi ja kylpyhuoneestasi löytyvät nämä näppärät tuotteet.

1. D-vitamiinia kaikille

Viimeistään syyskuusta lähtien on aika ammentaa D-vitamiinia aurinkotankkauksen sijaan purkista. D-vitamiini on tärkeä vitamiini, sillä se edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa ja auttaa huolehtimaan lihasten ja luuston hyvinvoinnista.

Koko perhe napsii D-vitamiinia ainakin 10 mikrogrammaa vuorokaudessa – oman maun mukaan. Vaihtoehtoja löytyy purutableteista nieltäviin ja öljykapseleista tippoihin. Myös vegaaneille ja vatsavaivojen takia makeutusaineita karttaville on omat tuotteensa.

2. Poreileva monivitamiinivalmiste antaa vauhtia

Vaihda aamuinen tuoremehusi raikkaaseen vitamiiniporejuomaan, niin saat potkaistua päivän käyntiin. Porejuoma sisältää useita eri vitamiineja ja kivennäis- ja hivenaineita, jotka tukevat vastustuskykyä ja hermoston toimintaa. Porejuoma auttaa myös vähentämään väsymystä ja uupumusta. Yliopiston Apteekin oman tuotesarjan porejuoma maistuu raikkaalta tyrniltä.

4. Melatoniini viilaa vuorokausirytmin kuntoon

Kesän huoleton valvominen ja erilainen vuorokausirytmi voivat tehdä arkiheräämisistä takkuavia. Unen jäädessä liian lyhyeksi kehon stressihormonitasot nousevat ja univajeesta stressaantuneena saattaa myös vastustuskyky heikentyä.

Melatoniini auttaa kääntämään unirytmin kohdilleen: nukahtamisaika lyhenee ja hyvin nukutun yön jälkeen heräät pirteänä. Imeskelytabletteina, nieltävinä tabletteina tai suihkeena saatavaa melatoniinia voi turvallisesti ottaa 1–1,9 milligrammaa noin tunti ennen nukkumaanmenoa muutamina peräkkäisinä päivinä.

4. Sinkkiasetaattia flunssan ensioireisiin

Jos olo nuutuu ja flunssan ensioireita, kuten tukkoisuutta tai kurkkukipua, esiintyy, on sinkkiasetaatti paras ase. 

Kun sinkkiasetaattia löytyy lääkekaapista, voi taistelun aloittaa heti, viimeistään 24 tunnin sisällä oireiden alkamisesta. Sinkkiasetaatti lyhentää flunssan kestoa ja lievittää oireita.

5. Täitartuntoja ehkäisevä suihke torjuu täit

Voisiko jokasyksyisen koulujen ja päiväkotien täikierteen lakanoidenvaihtorumbineen välttää kokonaan? Kyllä, sillä täitä torjuva hiussuihke on erityisesti täikammoisen unelma.

Käytä täitartuntoja estävää suihketta koko perheen tukkaan joka aamu, niin ei tarvitse jännittää kutsumattomien vieraiden esiinmarssia. Suihke torjuu täit rasvoittamatta hiuksia – ja saattaa jopa auttaa hiusten laitossa.

Paluu arkeen

6. Pesuöljyä suihkusaippuan sijaan

Kuiva sisäilma alkaa syysaikaan imeä kosteutta ihosta. Kuivuminen ja kutina helpottuvat, kun vaihdat suihkusaippuan pesuöljyyn.

Pesuöljyt ovat iholle saippuoita hellävaraisempia ja kosteuttavia vaihtoehtoja, ja niitä löytyy moneen makuun – ihanasti hajustettuina ja tai hajustamattomina. Ne jättävät ihon pehmeäksi ja sileäksi.

7. Kuorinta ja naamio heleyttävät ihoa

Ihohuolet saa kuriin säännöllisellä kasvojen tehokostutuksella – ja onhan kasvojen hemmotteluhetki sateisten iltojen aatelia.

Kuorinta heleyttää ihon sävyä ja saa kasvot näyttämään hehkuvilta myös väsyneempinä kiireaamuina. Kuiva iho saa janoamaansa kosteutta ravitsevasta naamiosta.

8. Seerumi kosteuttaa tehokkaasti

Paksumman kosteusvoiteen lisäksi loistava tapa helliä kiristävää ja kuivaa ihoa on seerumi. Seerumin ei tarvitse olla kallis toimiakseen tehokkaasti. Valitse tuote, jossa on esimerkiksi hoitavaa luomupellavaöljyä, syväkosteuttavaa hyaluronihappoa tai kimmoisuutta lisäävää koivunmahlaa, jotta iho pehmenee ja uudistuu.

 

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Heidi Rautio.


Lue lisää

Syysväsymys iski? Nämä ravintoaineet auttavat selviämään kaamoksen yli

Syysväsymys iski? Nämä ravintoaineet auttavat selviämään kaamoksen yli

Saako syksyn pimeys mielen apeaksi ja olon nuutuneeksi? Haluatko taistella flunssaa vastaan? Varmista, että saat näitä viittä ravintoainetta riittävästi, niin selätät kaamosajan vaivat.

Lue lisää
Kaamosväsymys? Nämä täsmätuotteet piristävät oloasi

Kaamosväsymys? Nämä täsmätuotteet piristävät oloasi

Jatkuva väsymys ja muutenkin vetämätön olo? Jos kaamosaika on vienyt puhtisi, nämä viisi Yliopiston Apteekin oman tuotesarjan hittituotetta huolehtivat niin kehosi kuin mielesi hyvinvoinnista.

Lue lisää
Flunssa pois! 10 tapaa vahvistaa vastustuskykyä

Flunssa pois! 10 tapaa vahvistaa vastustuskykyä

Miten pysyä terveenä flunssakauden aikana? Vilustuttaako kylmä ilma? Asiakaspalvelupäällikkömme Jenny Siltanen neuvoo, miten voit vahvistaa vastustuskykyäsi.

Lue lisää

Teemat